Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Ο ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ Χ. ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΔΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ


    Στο νέο του γραφείο στη βίλα Σαλίγκαρου, ο Χαράλαμπος Σκούρτης, πρώην δήμαρχος Χολαργού επί 20 συναπτά έτη, υποδέχθηκε τους εκδότες του τοπικού Τύπου και έδωσε συνέντευξη με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του ως "Συμπαραστάτης του Δημότη". 
    Η συνέντευξη είναι πολύ ενδιαφέρουσα:
Ποια τα επιχειρήματα υπέρ ή κατά όταν σας προτάθηκε να αναλάβετε την θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη;      

Η πρόταση μου έγινε προσωπικά από τον ίδιο τον Δήμαρχο τον κ. Ξύδη. Ο σχετικός Νόμος για την κατάληψη της θέσης του Συμπαραστάτη απαιτεί: «Πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας». Αν διαθέτω ή όχι αυτά τα προσόντα αποφάσισε δια της ψήφου του το Δημοτικό Συμβούλιο. Θέτω τον εαυτό μου και στη δική σας κρίση.

Ύστερα από τόσα χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά, δεν βαρεθήκατε; Υπάρχουν αρκετοί που λένε, «επιτέλους η παλιά φρουρά πρέπει να αποσυρθεί».

Ποτέ κανείς δεν βαριέται, αν πιστεύει και αγαπά κάτι. Έχω μια παρουσία 32 ετών στο Δήμο μας. Πολλοί έλεγαν ότι στις προηγούμενες εκλογές έλαβα μέρος απλά και μόνο για να «βοηθήσω» το ψηφοδέλτιο του κ. Δεμερτζή και ότι θα ακολουθούσε αργά ή γρήγορα η παραίτησή μου. Με την τακτική όμως και ουσιαστική παρουσία σε όλη την διάρκεια της τετραετίας από την θέση του απλού Δημοτικού Συμβούλου διέψευσα τις «Κασσάνδρες». Και βέβαια πιστεύω ότι η παλιά φρουρά πρέπει να αποσύρεται από ρόλους πρωταγωνιστή. Για ένα όμως ρόλο βοηθητικό και πρωτοεμφανιζόμενο μήπως μπορεί ουσιαστικά να προσφέρει απλά και μόνο λόγω πείρας.


     Ένας νέος θεσμός. Θεωρείτε ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε; Έχετε δυνάμεις και διάθεση να μπλέξετε στη γραφειοκρατία, τις αντιδικίες και τα προβλήματα;

Όποιος νομίζει ότι πρέπει να αποσυρθεί στο σπίτι του για να έχει εξασφαλισμένη την ησυχία του, ας το κάνει. Αυτός όμως που σας μιλά δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή. Δεν νομίζω ότι θα μπλέξω σε αντιδικίες, γιατί δεν σκοπεύω να είμαι ούτε συμπολίτευση ούτε αντιπολίτευση στη Διοίκηση του Δήμου. Δεν θεωρώ δύσκολο να επιδιώκει κανείς και να επιβάλλει το σωστό, αν είναι απαλλαγμένος από προκαταλήψεις και «έξωθεν εντολές».

Δήμαρχος υπάρχει. Παρατάξεις υπάρχουν. Συνήγορος του Πολίτη υπάρχει. Ποιο ρόλο φιλοδοξείτε να παίξετε;
      
      Αυτόν που επιβάλλει ο Νόμος. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Πώς γνωρίζετε ότι  θα μπορέσετε καλύτερα να βοηθήσετε στο ξεκίνημα  του νέου θεσμού; Τι περιμένετε από τους πολίτες, τι περιμένετε από τις υπηρεσίες του Δήμου;

      Πρώτιστα πρέπει να ενημερωθεί ο Δημότης ότι έχει τη δυνατότητα να    απευθύνεται στον Συμπαραστάτη. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να γνωρίζει, που θα μπορεί να με βρει. Το γραφείο μου θα βρίσκεται στη βίλλα Σαλίγγαρου στη γωνία των οδών Πολυμνίας και Αετιδέων (είσοδος από την Αετιδέων). Με ανακοίνωση του Δήμου μέσω του τοπικού τύπου θα γίνει γνωστό το ωράριο λειτουργίας και ο τρόπος επικοινωνίας των Δημοτών μαζί μου. Κάνω γνωστό από τώρα ότι θα βρίσκομαι στο γραφείο στην αρχή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα (πιθανόν Δευτέρα και Πέμπτη) και θα δέχομαι τους πάντες είτε τηλεφωνικά είτε σε απευθείας επικοινωνία. Τηλέφωνο: 2106511141.

Πολλοί μιλήσανε για προϊόν συναλλαγής και εξαργύρωση της στάσης σας στις δημοτικές εκλογές. Πώς το σχολιάζετε;

Στις  Δημοτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου είχα δύο ρόλους. Την πρώτη Κυριακή χωρίς καμία επιφύλαξη υποστήριξα το ψηφοδέλτιο του κ. Δεμερτζή για την επιτυχία του οποίου κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια την εβδομάδα που μεσολάβησε έως τις εκλογές της.

Στην προεκλογική περίοδο είχατε πει δημοσίως ότι το λάθος που έκαναν οι Χολαργιώτες το 2002 δεν έπρεπε να το επαναλάβουν. Πώς σχολιάζετε λοιπόν το εκλογικό αποτέλεσμα;

Οι εκλογές τελείωσαν με το γνωστό αποτέλεσμα. Ο νέος μου ρόλος δεν μου επιτρέπει να κάνω τέτοιου είδους σχόλια. Θα προσπαθήσω να είμαι συμπαραστάτης όλων ανεξαιρέτως των Δημοτών του νέου Δήμου εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν.

Νιώθετε υποχρεωμένος απέναντι στον κ. Ξύδη; Θα μπορέσετε να αντιπαρατεθείτε μαζί του αν χρειαστεί;

Ο κ. Ξύδης μου έκανε μια άκρως τιμητική πρόταση την οποία δεν ήταν δυνατόν να μην δεχθώ. Όταν ένας καταξιωμένος Δήμαρχος σου προτείνει μια σοβαρή θεσμική θέση και σε εμπιστεύεται με δημόσια δήλωσή του, δεν μπορεί να μην αισθάνεσαι υποχρέωση και τιμή συγχρόνως. Αν ωστόσο στην πορεία προκύψουν διαφορές ή προβλήματα – κάτι που δεν πιστεύω και απεύχομαι – τότε βέβαια δεν θα διστάσω να αντιπαρατεθώ. Επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι ούτε συμπολίτευση ούτε αντιπολίτευση στην Δημοτική αρχή. Θα κάνω το παν ώστε ο ρόλος, που μου αναθέτει ο νόμος να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και είμαι αισιόδοξος. Σ’ αυτό ζητώ και τη δική σας βοήθεια γιατί γνωρίζετε ότι βασίζομαι στον τοπικό τύπο του οποίου την ανεξαρτησία και την απόλυτη ελευθερία έκφρασης ανέκαθεν υποστήριζα και υποστηρίζω.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι αναλαμβάνοντας εσείς την θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη την στερήσατε από κάποιον άνεργο επιστήμονα, που διέθετε τα ανάλογα προσόντα. Σε μια εποχή οικονομικής κρίσεως σαν τη σημερινή, δεν νομίζετε ότι θα έπρεπε να προσμετρήσετε αυτή την παράμετρο πριν υποβάλλετε την υποψηφιότητά σας;

Ο νόμος που θέσπισε τον «Συμπαραστάτη του Δημότη» ασφαλώς δεν είχε σαν στόχο να λύσει το οικονομικό πρόβλημα κάποιου άνεργου επιστήμονα όπως αναφέρατε. Έχει σαν στόχο ο συμπαραστάτης να είναι στο έπακρο γνώστης των τοπικών προβλημάτων και να διαθέτει την δύναμη και το κύρος ώστε να συμβάλλει στην επίλυσή τους. Μέσα από αυτήν την οπτική γωνία θα πρέπει να δούμε τόσο την επιλογή του κ. Δημάρχου όσο και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι μέσα από το φακό της «φιλανθρωπίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου