Πριν από 116 χρόνια, στις 6 Απριλίου 1896 (25 Μαρτίου με το παλιό ημερολόγιο), έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο στην Αθήνα η τελετή έναρξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Μία μέρα μετά, στις 7 Απριλίου (26 Μαρτίου με το παλιό ημερολόγιο), μέσα στο Ζάππειο μέγαρο, που είχε κτιστεί ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανέβηκε στο ψηλότερο βάθρο ο πρώτος έλληνας Ολυμπιονίκης της σύγχρονης εποχής. Ήταν ο Λεωνίδας Πύργος, ο οποίος στον τελικό του ξίφους ασκήσεως (φλερέ) διδασκάλων νίκησε με 3-1 τον γάλλο Jean Maurice Perronet.
Τότε, οι οπλοδιδάσκαλοι, οι προπονητές δηλαδή, αγωνίζονταν σε χωριστή κατηγορία η οποία λίγα χρόνια αργότερα καταργήθηκε. Οι επιτυχίες είχαν συνέχεια για τους έλληνες ξιφομάχους καθώς την ίδια μέρα η Ελλάδα κέρδισε άλλα τρία ολυμπιακά μετάλλια στην ξιφασκία: ο Ιωάννης Γεωργιάδης και ο Τηλέμαχος Καράκαλος κέρδισαν το χρυσό και το ασημένιο αντίστοιχα, στο ατομικό αγώνισμα της σπάθης ενώ ο Περικλής Πιερράκος-Μαυρομιχάλης κατέκτησε το χάλκινο στο ατομικό αγώνισμα του ξίφους ασκήσεως. Αυτά είναι και τα μοναδικό μετάλλια που έχει κερδίσει η Ελλάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα της ξιφασκίας.
Στη «γειτονιά» μας, τον Χολαργό και τον Παπάγο δηλαδή, ο Δήμος λειτουργεί τμήμα Ξιφασκίας από το 2004, με τη βοήθεια του ΓΑΣ Χολαργού. Το τμήμα έχει να παρουσιάσει πολλές επιτυχίες σε πανελλήνιους αγώνες στο ξίφος μονομαχίας (επέ). Πρόκειται για ένα ασφαλές άθλημα που εξασκεί το σώμα και το μυαλό μια και απαιτεί ιδιαίτερη στρατηγική και γρήγορη σκέψη. Ίσως ποτέ να μην καταφέρει κάποιος από τους νεαρούς ξιφομάχους του ΔΟΠΑΠ να κερδίσει ένα ολυμπιακό μετάλλιο, όμως είναι σίγουρο ότι όλοι τους κερδίζουν τις εμπειρίες, την αυτοπεποίθηση και την υγεία που μόνον ο αθλητισμός προσφέρει. Πληροφορίες για το πρόγραμμα ξιφασκίας του ΔΟΠΑΠ θα βρείτε στο Δήμο Παπάγου Χολαργού και στην ιστοσελίδα: www.dopap.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου