Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ;


Οι μαθητές και μαθήτριες του 1ο Λύκειο Χολαργού προχώρησαν σε προειδοποιητική αποχή από τα σημερινά μαθήματα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν κατάληψη, εφόσον συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.
Η ανεξέλεγκτη οικονομική κρίση που δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα στις οικογένειες των μαθητών, μαζί με την έλλειψη βιβλίων και το "ανεπαρκές" , όπως χαρακτηρίζεται από τους μαθητές του σχολείου, εκπαιδευτικό προσωπικό, είναι τα σημαντικά κίνητρα που ώθησαν σύσσωμη την μαθητιώσα νεολαία σε αποχή από τα σημερινά μαθήματα.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που στο πλευρό των μαθητών βρίσκονται οι γονείς των παιδιών, στηρίζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο κατάληψης του σχολείου, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που η πλειοψηφία των γονέων, βρισκόταν ...απέναντι από τους μαθητές. 
Η οικτρή και διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση, μαζί με την έλλειψη βιβλίων και μειωμένου διδακτικού προσωπικού, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην εκπαίδευση, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένες καταλήψεις τα σχολεία.
Εντύπωση προκαλεί η επισήμανση των μαθητών για "ανεπαρκείς εκπαιδευτικούς".
Η μείωση των εκπαιδευτικών και η αντικατάστασή τους με άλλους, θύματα και αυτοί της οικονομικής κρίσης, δημιουργεί οριακές καταστάσεις στις σχέσεις καθηγητών-μαθητών. Κάτω από άλλες συνθήκες, οι εκπαιδευτικοί μπορεί να μην κρίνονταν  τόσο αυστηρά από τους μαθητές τους, αλλά σήμερα που δεν λειτουργεί τίποτε σωστά, μαζί με την γενική κατάθλιψη που υπάρχει, η...μπάλα παίρνει και τους καθηγητές, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται από τους μαθητές τους "ανεπαρκείς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου