Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ


Δυστυχώς για άλλη μια φορά κάποια από τα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου μας τελούν υπό κατάληψη,  με συνέπεια να δημιουργούνται τα γνωστά σε όλους μας  προβλήματα.  Φέτος, αντικρίσαμε θλιβερές εικόνες με επεισόδια μεταξύ Μαθητών και Αστυνομικών στο 1ο Λύκειο Χολαργού . Πέρυσι αντικρίσαμε το τελείως κατεστραμμένο 2ο Λύκειο Χολαργού, το οποίο κόστισε αρκετές χιλιάδες ευρώ στους φορολογούμενους Δημότες για να  επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.
Οι καταλήψεις αυτές έχουν μόνο αρνητικά αποτελέσματα,  πρώτα στην εκπαίδευση των παιδιών αφού χάνονται  πολύτιμες ώρες μόρφωσης,  οι οποίες δύσκολα αναπληρώνονται και ύστερα στα σχολικά κτίρια, αφού μεγάλες  καταστροφές και  βανδαλισμοί  γίνονται κατά την διάρκεια τους .
Είναι καιρός πια, εν μέσω της κρίσης που περνάει η Χώρα μας  να κατανοήσουμε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και στην ευημερία των πολιτών.  Δεν είναι δυνατόν σήμερα κάποιοι να κλείνουν τα Σχολειά και να εμποδίζουν τους υπόλοιπους μαθητές να μορφωθούν ελεύθερα,  δεν είναι δυνατόν σήμερα κάποιοι να καταστρέφουν και να ρημάζουν την  σχολική δημόσια  περιουσία εν ονόματι μιας μαθητικής κατάληψης και έπειτα να στέλνουν το λογαριασμό στον ήδη επιβαρυμένο  Έλληνα φορολογούμενο.
Για τους λόγους αυτούς, είναι εντελώς αντιδημοκρατική οποιαδήποτε μορφή κατάληψης σε σχολικούς χώρους. Τα Σχολεία δημιουργήθηκαν  για να διαχέουν τη γνώση και όχι για να είναι κλειδαμπαρωμένα. Είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των μαθητών, πολλές φορές  δεν γνωρίζει τους λόγους για τους όποιους διαμαρτύρεται και οι περισσότεροι προφανώς  παρασύρονται από την δύναμη της «αγέλης». Συνήθεις υπαίτιοι, κάποιοι ελάχιστοι, σχολικοί και εξωσχολικοί κύκλοι που επιθυμούν την αστάθεια και την αναστάτωση των Τοπικών Κοινωνιών, είτε για να κάνουν το κέφι τους,  είτε για να εξυπηρετήσουν  μικροκομματικά συμφέροντα.
Είναι χρέος των Νέων και δίκαιο αίτημα τους  να  διεκδικούν μια καλύτερη Παιδεία, μέσα όμως  από συλλογικές ενέργειες και αγώνες που δεν θα εναντιώνονται στο κοινωνικό συμφέρον και δεν θα δημιουργούν επιβαρύνσεις στο κοινωνικό σύνολο. Σίγουρα η τωρινή  Γενιά δεν λαμβάνει την παιδεία που της αρμόζει, όμως ακραίες μορφές αντίδρασης δεν εξυπηρετούν  σε καμία περίπτωση τα αιτήματα της . Οι νέοι με τη στάση τους πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα απέναντι στις κακές συμπεριφορές των μεγαλύτερων που σε μεγάλο βαθμό έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση , κερδίζοντας έτσι την μάχη για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
Εύχομαι να επικρατήσει η ψυχραιμία και η λογική για να αντιληφθούμε  όλοι  μας,  ότι η πρόοδος των Νέων αλλά και γενικότερα της Κοινωνίας,  θα  επιτευχθεί μόνο όταν  τα Σχολεία και τα Πανεπιστήμια είναι  διαρκώς  ανοιχτά και αδιάκοπα ταγμένα στο έργο τους και μόνο.
Επισημαίνω τέλος ότι δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητες της Σχολικής Επιτροπής και του Δήμου η επέμβαση σε θέματα όπως οι καταλήψεις των σχολείων. Τα παραπάνω σχόλια αποτελούν την προσωπική μου άποψη για το συγκεκριμένο θέμα.
 
Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής
 
Νίκος Κουκής
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου