Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

17 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ





γράφει ο Άκης Παπαγεωργίου
Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου-Χολαργού
Οικονομολόγος-Διοικητικός Επιστήμονας (ΑΣΟΕΕ)



 Σίγουρα όλοι μας ως Δημότες Παπάγου-Χολαργού οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στη Δημοτική Αρχή και στον Αντιδήμαρχο κ. Τσοχαλή την τεράστια βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του Δήμου τoν τελευταίο χρόνο.


Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε ο οικονομικός απολογισμός του Δήμου για το 2011. Στη οικονομική χρήση του 2011 είχαμε 23.531.668 έσοδα και 20.589.258 έξοδα, άρα όφελος από την χρήση 2.942.410
Τα συγκεκριμένα οικονομικά αποτελέσματα αποτελλούν μια πολύ σημαντική επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία χρόνια στο Χολαργό οι τρεις στους τέσσερις απολογισμούς ήταν ελλειμματικοί.
Είναι σίγουρα ιδιαιτέρα σημαντικό για την οικονομική ευημερία του Δήμου μας να έχει πλεόνασμα 2.942.410 ευρώ αλλά το ζήτημα είναι που επενδύεται.   
Όπως υποστήριξα και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:
o   Δεν μπορούμε να έχουμε 2,9 εκ. ευρώ πλεόνασμα και να μην δίνουμε επιπλέον 35.000 ευρώ σε συγκεκριμένες ανάγκες που ζητούσε η σχολική επιτροπή για συγκεκριμένες ελλείψεις στα σχολεία μας.
o   Δεν μπορούμε να μην νοικιάζουμε ένα κτήριο για έναν νέο παιδικό σταθμό για 50.000 ευρώ το χρόνο και ολόκληρη η κάτω περιοχή της κοινότητας Παπάγου αλλά και της κοινότητας του Χολαργού να μην έχουν αυτή την κοινωνική  υποδομή.
o   Δεν μπορούμε να ζητάμε επιπλέον χρήματα από τα αθλητικά σωματεία για την χρήση αιθουσών στα σχολεία του Δήμου μας
o   Δεν μπορούμε να αρνούμαστε πληρωμή 170 ευρώ για άμμο στο σκάμμα του γηπέδου
o   Δεν μπορεί το πακέτο για την κοινωνική πολιτική του Δήμου να είναι μόνο 50.000 ευρώ
Αν αναλογιστούμε τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου μας σε τέτοιες περιόδους βαθιάς οικονομικής κρίσης είναι υπερβολικό να έχουμε ένα τόσο μεγάλο οικονομικό πλεόνασμα που δεν επενδύεται σε υπηρεσίες προς τους δημότες. Ενδεχομένως να εισπράττουμε πολλά περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε.
Σε μια τόσο μεγάλη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση και με εμφανή πια την απουσία της κρατικής υποστήριξης, η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραματίσει ένα ιδιαίτερο ρόλο για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, με την συμπαράσταση στα καθημερινά προβλήματα των δημοτών, την καταπολέμηση  της ανασφάλειας και την εκγαθύδρηση του αισθήματος ομαλότητας.
Δεν πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε δαπάνες αλόγιστα και στηρίζω εφικτές λύσεις βασιζόμενες στην καινοτομία και στον εξορθολογησμό, αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε να στηρίξουμε και να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία επενδύοντας μεγάλο μέρος του πλεονάσματος σε υπηρεσίες προς τους Δημότες, ειδικά σε περίοδο κρίσης που οι ανάγκες των πολιτών για κοινωνικές υποδομές πολλαπλασιάζονται.
Η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει όλους τους πολίτες στον ίδιο βαθμό,  στο προάστιο μας το οικογενειακό εισόδημα είναι αρκετά πάνω από το πανελλαδικό μέσο όρο. Στη κοινότητα Χολαργού όπως φάνηκε και από τη δημοσίευση των στοιχείων της εφορίας, η μέση φορολογική δήλωση είναι €29.925,66 ενώ στην κοινότητα Παπάγου είναι €38.557,58. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι Δημότες στην περιοχή μας τουλάχιστον καλύπτουν τις «φυσιολογικές ή βιοποριστικές ανάγκες» τους σύμφωνα με την πυραμίδα αναγκών του Maslow.
Το πρόβλημα στην περιοχή μας δεν είναι αμελητέο ούτε απλό, αλλά εντοπίζεται σε άλλη βαθμίδα, όπως η κάλυψη αναγκών ασφάλειας, κάλυψη κοινωνικών αναγκών, κάλυψη αναγκών για χαμηλότερη τιμή σε δραστηριότητες και προϊόντα.
Συνεχίζω να καταθέτω στο δημόσιο διάλογο συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στήριξης της κοινωνίας  και χαίρομαι που κάποιες από αυτές έχουν υιοθετηθεί από τη Δημοτική Αρχή:
1.       Ενίσχυση αθλητικών σωματείων δίνοντας την δυνατότητα για χαμηλότερη τιμή
2.       Μετατροπή του ρόλου των Πολυιατρίων για την ενίσχυση την προληπτικής ιατρικής και εξυπηρέτησης των ανασφάλιστων δημοτών.
3.       Επανένταξη και λειτουργία του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι» σε όλα τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας. Τα προγράμματα στελεχώνονται από Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλευτές και Οικογενειακούς Βοηθούς, που παρέχουν ψυχοκοινωνική στήριξη, νοσηλευτική φροντίδα και οικογενειακή βοήθεια κατ’ οίκον.
4.       Δημιουργία νέας μονάδας που θα εξυπηρετεί της ανάγκες της κάτω περιοχής του Δήμου μας.
5.       Ενίσχυση του ρόλου της εκπτωτικής κάρτας του Δημότη με συνεχείς προσφορές σε συγκεκριμένα προϊόντα, ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά.
6.       Διοργάνωση «Ημέρας έκπτωσης» σε όλες της επιχειρήσεις εστίασης  πάνω από 50%, όπως στο Δήμο της Αθήνας.
7.       Διασύνδεση του Δήμου μας με το «κίνημα χωρίς μεσάζοντες» και δυνατότητα ηλεκτρονικών παραγγελιών, όπως στους περισσότερους Δήμους της Αττικής.
8.       Δημοτικό κέντρο δια βίου μάθησης για την επιπλέον κατάρτιση ενηλίκων, νέων και ανέργων.
9.       Υποστήριξη φοιτητών με την μετατροπή της βίλας Σαλλίγκαρου σε αναγνωστήριο και πολυχώρο νεολαίας.
10.   Στήριξη των φοιτητών με μαθήματα ΕCDL, IELTS, TOIFEL, GMAT για την συνέχεια των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
11.   Κέντρο ευρέσεως εργασίας για νέους και παροχή βοήθειας για την συγγραφή του βιογραφικού τους σημειώματος.
12.   Δημοτική συγκοινωνία όχι μόνο τις πρωινές αλλά και τις απογευματινές και βραδινές ώρες, με έμφαση στις ώρες αιχμής 9-10 και 15-18.
13.   Δημιουργία «Κυψέλης Νεανικής Επιχειρηματικότητας»  για την υποστήριξη νέων με στόχο την δημιουργία και υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων που συμβάλουν και στην ανάπτυξη της περιοχής μας.
14.   Δημιουργία δομής, συμβουλευτικού και υποστηρικτικού χαρακτήρα, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας, και πρόγραμμα συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των μαθητών.
15.   Στήριξη νέων με υποτροφίες για σπουδές.
16.   Διοργάνωση «Εορτών πόλης» ένα διήμερο κάθε μήνα, που θα περιλαμβάνει πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, θα ενισχύσει το αίσθημα κοινής πορείας των δύο πρώην δήμων, το «αίσθημα κοινότητας» και γειτονίας.
17.   Ενίσχυση της ασφάλειας στις Δημοτικές κοινότητες, με επιπλέον περιπολίες από την δημοτική αστυνομία αλλά και από εταιρία security και με ενίσχυση του φωτισμού στους δρόμους.
Αρκετές από τις παραπάνω προτάσεις εντάσσονται ή μπορούν να ενταχθούν σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, άρα και πάλι για την υλοποίηση τους θα χρειαστεί ένα μέρος του πλεονάσματος του Δήμου.
Επομένως πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής, ειδικά μετά από την ορθή διαχείριση των οικονομικών μεγεθών, να επενδύσει αυτούς τους πόρους στην κοινωνία σε ένα οικονομικό περιβάλλον που συνεχώς επιδεινώνεται για όλους μας.
Ελπίζω ότι στις προτάσεις αυτές μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι δημότες αλλά και η Δημοτική Αρχή ώστε να συμβάλουμε στην δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος στο Δήμο μας.

Άκης Παπαγεωργίου

16 σχόλια:

  1. "γράφει ο Χάρης Κουγιουμτζόπουλος" ήθελε να πει το παιδί, αλλά μπερδεύτηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο Χάρη, ωραίες προτάσεις. Τώρα μένει να τις κάνει πράξη ο φίλος σου ο Βασιλάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπα δεν νομίζω ο Βασιλάκης αλλά μάλλον αυτό φοβάσαι και σύ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστά, θα τις υλοποιήσει ο ίδιος ο Χάρης, ως... Δήμαρχος το 2064!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΠΑΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΡΑΖΕΤΕ ΕΤΣΙ.
    ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΑΠΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.
    ΔΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΟΥΤΕ ΥΠΗΡΞΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΕΗ ΟΠΩΣ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ.
    ΣΥΝΕΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΤΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ δεν βλέπω κανέναν να κράζει τον Παπαγεωργίου, αλλά τον Κουγιουμτζόπουλο. Αν ως κράξιμο θεωρείται το να είναι κανείς πουτανάκι του Χάρη, δεκτόν. Αυτό με τα χρέη, κάποια στιγμή κάποιος να το εξηγήσει στον κόσμο, διότι ακόμη περιμένουμε να αποδειχθεί. Φάε τώρα σκατά λαέ, χωρίς δάνεια και κάνε το σταυρό σου να σου δώσει κανένα δάνειο η Μέρκελ να λαδώσεις το άντερό σου. Μόνο στο Χολαργό θεωρείται κακό να πάρει κάποιος δάνειο για το καλό της πόλης του. Σε όλον τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο είναι νόμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. egw diafvnv me to parapano sxolio tou filou.
    Dld, mas xrewse i proigoumeni dioikhsh 18 ekatommuria (me tous tokous) kai twra i simerini prepei na plirwsei ta xrei tis proigoumenis.
    Emeis den theloume allon dimarxo tupou "tsovola dosta ola, me ta leufta mas" oute dimarxo tupou Xudi opou upoleitourgei.
    Theloume gia Dimarxo Aftharto me nea parataxi,me neo ithos kai den theloume tous fesatzides tis proigoumenis dioikisis.
    Apla pragmata. Diafaneia kai Nomimotita
    Tha sas parakalesw an diafwnisete na kratisoume ena politismeno epipedo kathws vw mia apli psifoforos pira to tharros na sas grapsw auta pou aistanomai.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. kai ego eimai mia psifoforos pou sas leei na mas enimerosete gia ta 18 ekatimmyria, ta opoia proeklogika htan 25, pou eginan 7 kai pou metallasontai analoga me ta kefia tou kathe sykofanti. episis na mas anaferete analytika poia itan ta "tsovola dosta ola" gia na mathainei kai o kosmos. Elpizoume na min itan px oi kalyteroi paidikoi stathmoi tis ellados kai paromoia erga. Telos, apofasiste. I tha xalaei lefta mia dioikisi i tha ypoleitourhei. Na leitourgei xoris lefta den ginetai.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στους "Άφθαρτους" είναι ο Κουγιουμτζόπουλος; Αυτός τρώει από το Δήμο από την εποχή του Μαντά. Πιο φθαρμένος από ζαντολάστιχα στον τερματισμό της f1. Αφήστε τις αστειότητες. Διότι κάποτε φάγαμε παραμύθι με κάτι άλλους άφθαρτους που λέγονται Τουτουζας και Αποστολόπουλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρε παιδιά, για να καταλάβω. Τελικά, ποιο ήταν το πρόβλημα με το Νικολάου; Εγώ νόμιζα ότι δεν τον ψήφισαν διότι κάποιοι έλεγαν ότι ήταν κλέφτης. Τώρα που αποδείχθηκε ότι τελικά δεν ήταν κλέφτης, το πρόβλημα μεταλλάχτηκε στο αν χάλασε χρήμα για το καλό του Χολαργού; Δεν ντρεπόμαστε λίγο; Πού θα φτάσει το μέγεθος της συκοφαντίας και η μεγαλομανία κάποιων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Διαφάνεια και Νομιμότητα ζητάει η παραπάνω "φίλη" με κάτι @@ ναααα και μια κοιλιά ακόμη μεγαλύτερη. Αν δεν αναφέρεται στις απευθείας αναθέσεις του Ξύδη και στις καθημερινές παρανομίες του, μήπως μπορεί να μας αναφέρει ΕΝΑ, ΜΟΝΟ ΕΝΑ, ΕΝΑ ΓΑΜΗΜΕΝΟ, ΕΝΑ, παράδειγμα Αδιαφάνειας και Παρανομίας της διοίκησης Νικολάου; Γεράσαμε και περιμένουμε ακόμη να μάθουμε σε τι αναφέρονται όλοι αυτοί τόσα χρόνια. Επίσης, ΜΙΑ, ΜΙΑ ΓΑΜΗΜΕΝΗ, ΜΙΑ, καταδικαστική απόφαση από οποιοδήποτε δικαστήριο ή οποιαδήποτε Αρχή που να αποδεικνύει διαφθορά. Αν δεν έχει παράδειγμα να μας πει, μπορεί κάλλιστα να πάει να φάει και το υπόλοιπο φαΐ της, έτσι που κοντέυει να σκάσει, να ησυχάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Sas egrapsa ena sxolio kai me vrizete kai me prosvalete sunexws.
    Autoi eiste dustuxws. Den mporeite na milisete xwris na prosvaletai.
    Eiste exousiomaneis kai sas leipei i exousia kai oi thesoules opws stous exarthmenous oi ousies tous.
    Oute liga xronia stin antipoliteusi den mporeite na meinete. Autoi eiste kai olos o xolargos to xerei.
    Allwste o xolargos katapsifise tin proigoumeni. Episis sunexws provalete ton proigoumeno dimarxo les kai itan to protipo tis diafaneias....
    Lupamai alla den sumetexw se prosvoles. Kali antipoliteusi gia ta epomena 8 xronia...
    (kai an eimai kopela auto den simainei oti tha me prosvalete me tetoio tropo. Ligi ntropi den vlaptei.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Nai kopelara mou esy. Pote piges fantaros den mas eipes. Ksereis ti allo den mas eipes; AFTA POU SE ROTISANE! Kala sterna. Kai pou sai...i epomeni einai pentaetia. 200 xronia ektos tha einai polla, pasokia;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ναι ρε παιδια ενταξη. θα σας επαναφερουμε τον νικολαου που ειναι κατοικος κερατεας και ειναι ανυπαρκτος για να σας κανουμε το χατιρι.
    το μονο προβλημα ειναι οτι ο χολαργος θα τον στειλει παλι σπιτακι του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή