Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

dimarxio-photo
ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ Η...ΚΟΛΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ, ΑΡΧΙΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
"Αποδίδοντας λιγότερους ΚΑΠ από όσους οφείλει, δημιούργησε σε όλους τους ΟΤΑ απόκλιση 10-12,5% στην εκτέλεση των προϋπολογισμών τους, τη στιγμή που, υπερβαίνοντας το 10%, οι ΟΤΑ μπαίνουν υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης"
Το ρεπορτάζ είναι από την Αυγή: Υπό "επιτροπεία" από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ κινδυνεύει να βρεθεί το σύνολο των δήμων της χώρας, αφού η κυβέρνηση δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα για τη χρηματοδότησή τους. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, μιλώντας στο χθεσινό τακτικό συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, μια εβδομάδα πριν το ετήσιο συνέδριο των δημάρχων όλης της χώρας.
Όπως εξήγησε, το υπουργείο Εσωτερικών αποδίδει λιγότερους θεσμοθετημένους πόρους (ΚΑΠ) από αυτούς που όφειλε, με αποτέλεσμα ήδη να έχει δημιουργηθεί σε όλους τους δήμους μια απόκλιση 10-12,5% στην εκτέλεση των προϋπολογισμών τους. Υπενθυμίζεται ότι το Παρατηρητήριο παρακολουθεί την υλοποίηση των προϋπολογισμών των δήμων και σε περίπτωση που διαπιστώσει αποκλίσεις άνω του 10% για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, εισηγείται να ενταχθούν οι "απείθαρχοι" ΟΤΑ υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης.
Στο χθεσινό συνέδριο της ΠΕΔΑ, οι αιρετοί της Αττικής εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους σε νέες περικοπές πόρων, αλλά και στην κατάργηση Νομικών Προσώπων των δήμων με επακόλουθο απολύσεις προσωπικού. Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Αγ. Αναργύρων - Καματερού Ν. Σαράντης αναφέρθηκε στα μείζονα οικονομικά, θεσμικά και κοινωνικά θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. "Από τα ίδια τα γεγονότα αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο 'μη περαιτέρω'. Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να κάνει ούτε βήμα πιο πίσω, έχουμε συνεισφέρει περισσότερο από όσο μας αναλογεί στις θυσίες του λαού μας και στις περικοπές του δημόσιου τομέα" σημείωσε, τονίζοντας πως αυτό το μήνυμα πρέπει να σταλεί από τους αιρετούς όλης της χώρας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ την ερχόμενη εβδομάδα.
Να παλέψουν για να καταργηθεί το Παρατηρητήριο και να δίνονται ως ελάχιστο πρώτο αίτημα οι θεσμοθετημένοι πόροι στους ΟΤΑ κάλεσε τους δημάρχους της Αττικής ο Σπ. Τζόκας, μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και συντονιστής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του "Καλλικράτη", ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις κοινωνικές δομές των δήμων που απειλούνται με κατάρρευση αν δεν εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους με πόρους του ΕΣΠΑ.
Το ΥΠΕΣ βάζει μπροστά την κατάργηση φορέων της Αυτοδιοίκησης
Την ώρα, ωστόσο, που οι δήμαρχοι λένε όχι στην κατάργηση φορέων της Αυτοδιοίκησης, το υπουργείο Εσωτερικών ζητεί άμεσα από τους ΟΤΑ αναλυτικά στοιχεία για το προσωπικό των Νομικών Προσώπων που εποπτεύουν. Πιο συγκεκριμένα, καλεί τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού να ζητήσουν από τα ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ αρμοδιότητάς τους να συμπληρώσουν πίνακες, στους οποίους θα αναφέρονται μεταξύ άλλων η επωνυμία του φορέα, η νομική του μορφή, ο αριθμός των υπαλλήλων που απασχολεί, η σχέση εργασίας και η βαθμίδα εκπαίδευσης του κάθε υπαλλήλου.
Η εξέλιξη έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε αιρετούς και εργαζομένους, με δεδομένο ότι επίκεινται καταργήσεις φορέων, βάσει και των συμφωνηθέντων με την τρόικα, για να προκύψουν οι πρώτες 2.000 απολύσεις μέχρι το καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το Μητρώο Φορέων της κεντρικής κυβέρνησης, τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ των δήμων είναι συνολικά 648, στη συντριπτική τους πλειονότητα δομές κοινωνικού χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου