Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΑΠΑΤΗ ΤΟ ΕΣΠΑ!·                  Παρέμβαση Πεπόνη! Αναμένονται ν’ ασκηθούν διώξεις.

·      Επιχειρήσεις που κατέθεσαν το φάκελο με τα δικαιολογητικά τους, απορρίφθηκαν με το ψευδές επιχείρημα «μη επάρκεια πόρων»!

·      Όταν στα ταμεία του κράτους έμειναν πολλά αδιάθετα δισεκατομμύρια ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2007-2013

·      Ημέτεροι ενθυλάκωσαν επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ. Ακόμη και ανύπαρκτες εταιρείες ή εταιρείες χωρίς καμία θέση εργασίας! 

του Μάκη Βραχιολίδη
vrachiolidis@yahoo.gr

Σε μεγάλο σκάνδαλο αναμένεται να εξελιχθεί το ΕΣΠΑ και τα περίφημα Επιχειρησιακά Προγράμματα 2007 – 2013 για την ενίσχυση των μεσαίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, αφορμή για να ανοίξει η υπόθεση, υπήρξε μια κατατεθείσα μήνυση από εταιρεία σε βάρος Τράπεζας, επειδή η επιχείρηση αποκλείστηκε από την επιδότηση του ΕΣΠΑ, παρά το ότι είχε καταθέσει έγκαιρα όλα τα δικαιολογητικά της και προέβλεπε 11 νέες θέσεις εργασίας! Η έγκληση έφτασε και στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Πεπόνη, ο οποίος ανέθεσε σε αρκετούς εισαγγελείς να διερευνήσουν τον φάκελο του ΕΣΠΑ για να διερευνηθούν οι αποκλεισμοί εταιρειών προς εύνοια άλλων! Πλέον, ανοίγονται οι ασκοί του Αιόλου!

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι περισσότεροι αποκλεισμοί επιχειρήσεων έγιναν με το αιτιολογικό «μη επάρκεια πόρων»! Την ώρα που οι πόροι όχι μόνον υπήρχαν, αλλά ήταν –οι περισσότεροι- αδιάθετοι.

Στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού της χώρας για το 2012και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 3, για την πορεία του ΕΣΠΑ 2007-2013 , αναφέρεται: 

«Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ τα πρώτα τρία χρόνια από την έναρξη τους παρουσίασαν σημαντικές καθυστερήσεις στην εξειδίκευση του σχεδιασμού, στην ωρίμανση των έργων και στην υλοποίηση τους. που είχαν ως αποτέλεσμα την ιδιαίτερα χαμηλή απορροφητικότητα, η οποία τον Ο­κτώβριο του 2009 ανήλθε στο 3,15%».

Μόνο το 3,15% διέθεσε το κράτος μέσα σε διάστημα τριών ετών, από τα έξι συνολικά που ήταν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα! Όταν το συνολικό ποσό που είχε δοθεί από την ΕΕ για το ΕΣΠΑ 2007-2013 ήταν 24,3 δις ευρώ, μπορείτε να καταλάβετε για τι ψεύδος μιλάμε. Και αυτά που διατέθηκαν, προφανώς πήγαν σε ημέτερους.Έχουμε στα χέρια μας την απάντηση που έστειλε η Τράπεζα Eurobank (η οποία εσχάτως διαφημίζει το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ), σε επιχείρηση την οποία απέκλεισαν με το αιτιολογικό «μη επάρκεια διαθέσιμων πόρων».

Ιδού τι απάντησε η Eurobank:«Με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνουμε ότι η πρόταση που υποβάλλατε στο πλαίσιο της προκήρυξης «ενίσχυση των ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου - Υπηρεσιών μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013», μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των υποβληθεισών προτάσεων, ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ για να λάβει επιχορήγηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο θεσμικό πλαίσιο για το λόγο που ακολουθεί:

* Μη επάρκεια διαθέσιμων πόρων».

ΕΠΩΦΕΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΗΜΕΤΕΡΟΙ!
Πώς είναι δυνατόν να μην υπήρχαν πόροι, την ώρα που το ίδιο το κράτος πιστοποιεί ότι μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2012 διατέθηκε το 3,15% των συνολικών πόρων; Μάλιστα εξ αυτού του λόγου, η ΕΕ στα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ έδωσε στη χώρα μας μόνον 14 δις ευρώ (αντί για 24,3 που είχαμε πάρει το 2007) ως ποινή, μια και οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν …κλειδώσει στα δημόσια ταμεία τους περισσότερους από τους διαθέσιμους πόρους, δίνοντας μόνον επιλεκτικά σε ημέτερους!

Η συγκεκριμένη επιχείρηση που αποκλείσθηκε από την επιδότηση του ΕΣΠΑ υπέβαλε ένσταση προς την Eurobank, με την οποία εξέφραζε έντονες αντιρρήσεις για τον αποκλεισμό της, αναφέροντας και στοιχεία για το πώς ενδεχομένως παίχτηκε το παιχνίδι υπέρ των ημετέρων.

Η ένσταση της επιχείρησης αναφέρει μεταξύ των άλλων: «Η απαντητική επιστολή σας αναφέρει ως λόγο εξαίρεσης της επιχείρησης μας από το πρόγραμμα, την «μη επάρκεια διαθέσιμων πόρων». Η αόριστη και ασαφής αυτή αναφορά σε «μη επάρκεια διαθέσιμων πόρων», γεννά ερωτηματικά αναφορικά με τα αξιοκρατικά κριτήρια επιλογής ένταξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Ακόμη και τα στελέχη της Τράπεζας EUROBANK στην οποία καταθέσαμε τον φάκελο της αίτησης μας και στην οποία τελικά απευθυνθήκαμε προκειμένου να λάβουμε σαφή απάντηση για την έννοια του όρου «μη επάρκεια διαθέσιμων πόρων», δεν μπόρεσαν να μας απαντήσουν πειστικά. Αυτό που μας είπε στέλεχος της EUROBANK, ήταν ότι οι αρχικοί πόροι του ΕΣΠΑ έφθαναν στο 1 δις ευρώ, και μειώθηκαν στα 600 εκατομμύρια € και από αυτά, μόνον τα 120 εκατομμύρια € διατέθηκαν στις μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, μία δική μας πληροφορία αναφέρει ότι κάποιες από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις  που επιδοτήθηκαν με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, έχουν ήδη κλείσει!!! Αν είναι ακριβής η παραπάνω πληροφορία, τι θα γίνει με το αδιάθετο αυτό ποσό; Σε κάθε περίπτωση, δεν όφειλε η εταιρεία σας να μας ενημερώσει προκαταβολικά και επακριβώς για το τελικό ποσό που διατέθηκε, ώστε να μην επιτρέπονται παρερμηνείες στα περί «μη επάρκειας διαθέσιμων πόρων»;

 
ΕΠΙΔΟΤΗΣΑΝ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ, ΧΩΡΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ! 
 Από τη σύσκεψη για το περιβόητο ΕΣΠΑ και τις νέες θέσεις εργασίας που υπόσχεται ότι θα δημιουργήσει η κυβέρνηση Σαμαρά!!! Ο Πρωθυπουργός ποζάρει περιχαρής, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη και τον υπουργό Ναυτιλίας Κ Μουσουρούλη, χαμογελαστοί άπαντες γιατί θα εισρεύσουν εκατομμύρια στην αγορά και προπαντός θα αναχαιτιστεί η ανεργία με τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν λόγω ΕΣΠΑ!!! Δούλεμα κανονικό!!!
 Η επιχείρηση που κατέθεσε την μήνυση σε βάρος της Τράπεζας για τον αποκλεισμό της από την επιδότηση του ΕΣΠΑ, παρά το ότι προέβλεπε 11 νέες θέσεις εργασίας, ξαναφέρνει στην επιφάνεια προηγούμενο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Ε.Ω.»,  σύμφωνα με το οποίο χαρίζονταν εκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες οι οποίες δεν προέβλεπαν ούτε μία θέση εργασίας! Οι ημέτεροι τσέπωναν τα εκατομμύρια ευρώ, εις υγεία των κορόιδων. Πιστεύουμε ότι η παρέμβαση Πεπόνη, του αδέκαστου οικονομικού εισαγγελέα, θα καθαρίσει το τοπίο.
Επαναλαμβάνουμε το αποκαλυπτικό μας δημοσίευμα:
Η Αυτή είναι κοροϊδία της δήθεν ανάπτυξης που ευαγγελίζεται ο κ. Σαμαράς! Ναι, είναι ο ίδιος άνθρωπος που αμέσως μετά τη ψήφιση των μέτρων του νέου θανατηφόρου μνημονίου των 13,5 δις ευρώ, δήλωνε: «Τρέχουμε τώρα για ανάκαμψη και ανάπτυξη». Πριν από λίγες μέρες μάλιστα τόσο ήταν το... τρέξιμό του προς την ανάπτυξη, που πραγματοποίησε διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης για την πορεία του ΕΣΠΑ και για την εξέλιξη των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Ο κ. Σαμαράς στη σύσκεψη αυτή, δήλωσε μεταξύ των άλλων: «Ο στόχος είναι ένας: να μπούμε στη καινούργια σελίδα, που λέγεται Ανάκαμψη- Ανάπτυξη. Είναι ο μόνος τρόπος για να δώσουμε πάλι χαμόγελο και αισιοδοξία στον Έλληνα και για να βρουν θέσεις εργασίας- και αυτό είναι το κυριότερο από όλα- τα νέα παιδιά στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει το δυναμισμό να προχωρήσει στην ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας που είναι το ζητούμενο».
Όλα όμως είναι ένα παραμύθι, μια κοροϊδία σε βάρος του λαού. Η κυβέρνηση μοιράζει αφειδώς χρήματα από το ΕΣΠΑ σε ημετέρους, χωρίς θέσεις εργασίας!
Το λένε τα ντοκουμέντα που σας παρουσιάζουμε:

Επιχορήγηση συνολικού ύψους 1.033.15,41 € με 3 θέσεις εργασίας ενώ κανονικά έπρεπε να προσλάβουν 44 νέα άτομα!

1. Στο ΦΕΚ 2519 της 14ης Σεπτεμβρίου 2012 ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μηταράκης, υπογράφει επιχορήγηση συνολικού ύψους 1.033.15,41 € (ενός εκατομμυρίου τριάντα τριών χιλιάδων δεκαπέντε ευρώ και σαράντα ενός λεπτών) προς επιχείρηση σε συνολική επένδυση ύψους 2.582.538,52 €! Για την επένδυση αυτή, πιστοποιήθηκαν μόνο 3 θέσεις απασχόλησης, έναντι 21 προβλεπόμενων. Προσέξτε: προβλέπονταν 21 θέσεις αλλά τελικά πιστοποιήθηκαν τρεις, για μια επένδυση που ξεπερνάει τα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ! Σύμφωνα μάλιστα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις Σαμαρά για 300.000 νέες θέσεις εργασίας, μέσα στην επόμενη διετία, υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη επιχορηγούμενη επιχείρηση θα έπρεπε να πιστοποιεί 44 θέσεις εργασίας και όχι τρεις!

επιχορήγηση 780.000 € Δεν προβλέπονται νέες θέσεις εργασίας ενώ κανονικά υπολογίζεται ότι για την παρούσα επένδυση, προβλέπονταν 34 θέσεις!!!

2. Το ΦΕΚ 2464 της 10ης Σεπτεμβρίου 2012, αφορά στην επιχορήγηση εταιρείας σε ποσοστό 60% και συνολικού ποσού 780.000 € αλλά και 50% επί δαπανών μελετών συνολικού κόστους 10.000 €, σε επένδυση ύψους 1.300.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι για την παρούσα επένδυση, σύμφωνα πάντα με όσα δήλωσε ο κ. Σαμαράς περί νέων θέσεων εργασίας, προβλέπονταν 34 θέσεις, όμως στο ΦΕΚ δεν προβλέπεται καμία θέση εργασίας! Υπάρχει δε και το εξής... πονηρό: Για τη συγκεκριμένη επιχορήγηση, στο ΦΕΚ σημειώνεται ότι «δεν απαιτείται γνωμοδότηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του άρθρου 7 § 15 του 3299/2004, σύμφωνα με το άρθρο 16 § 2 του Ν.3908/2011 και του Π.Δ. 33/2011». Τι σημαίνει αυτό; Ότι παρακάμπτεται η Γνωμοδοτική Επιτροπή που γνωμοδοτούσε από το αν μια επιχείρηση εδικαιούτο επιχορήγησης, μέχρι ακόμη την ανάκληση αποφάσεων υπαγωγής και επιστροφή των ενισχύσεων που έχουν καταβληθεί στην επιχείρηση! Μήπως αυτό θυμίζει το «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει;».
Πού είναι οι νέες θέσεις εργασίας που υποσχόταν ο κ. Σαμαράς; Πουθενά! Σκέτη κοροϊδία. Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός ακολουθεί πιστά την πολιτική του προκατόχου του και πρώην συμφοιτητή του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος με τη σειρά του μοίραζε σε ημετέρους εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, χωρίς να δημιουργεί καμία θέση εργασίας. Δείτε χρήματα που πετάχτηκαν στον ...αέρα, χωρίς καμία νέα θέση εργασίας, με την ανεργία να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο!
Τα ΦΕΚ λένε πάντα την αλήθεια:

Επιχορήγηση 11.435.400 € για καμία νέα θέση εργασίας!

1. ΦΕΚ 2194 της 30ης Σεπτεμβρίου 2011: Επιχορηγήθηκε επιχείρηση για δημιουργία αιολικού πάρκου, με το συνολικό ποσό των 11.435.400 € σε συνολική επένδυση 38.118.000 €. Δώστε σημασία τι γράφει παρακάτω το ΦΕΚ: «Με την επένδυση δε θα δημιουργηθεί καμία νέα θέση εργασίας»!
Επιχορήγηση που ξεπερνάει τα 15.000.00 €! Δεν προβλέπεται όμως καμία θέση εργασίας!

2. ΦΕΚ 2196 της 30ης Σεπτεμβρίου 2011: Επιχορηγήθηκε επιχείρηση, πάλι για αιολικό πάρκο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με το συνολικό ποσό των 15.250.087,50 € σε συνολική επένδυση 51.667.250 €! Και σε αυτό το ΦΕΚ, αναγράφεται: «Με την επένδυση δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης»!
3. Στο ίδιο ΦΕΚ 2196 της 30ης Σεπτεμβρίου 2011: Επιχορηγήθηκε εταιρεία με 144.063 € σε συνολική επένδυση 360.157 €. Πάλι στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι «Με την επένδυση δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης»!

Επιχορήγηση 6.000.000 € αλλά δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας!

4. ΦΕΚ 2205 της 3ης Οκτωβρίου 2011: Επιχορηγήθηκε εταιρεία για την ίδρυση σταθμού παραγωγής ενέργειας, με το συνολικό ποσό των 6.000.000 € σε συνολική επένδυση 15.000.000 €. Πάλι όμως επαναλαμβάνεται το ίδιο... τροπάριο: «Με την επένδυση δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης!

Οι επιχορηγήσεις δίνουν και παίρνουν: 11.760.000 € και 10.920.00 € αλλά θέσεις εργασίας, γιοκ!

5. ΦΕΚ 2218 της 4ης Οκτωβρίου 2011: Επιχορηγήθηκε επιχείρηση για τη δημιουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, με το ποσό των 11.760.000 € σε συνολική επένδυση 39.200.000 €. «Με την επένδυση θα δημιουργηθεί μία (1) νέα θέση απασχόλησης»!!! Ζήτω! Τα εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ ρέουν, για να εξευρεθεί τελικά μία θέση εργασίας!!!
6. Στο ίδιο ΦΕΚ 2218 της 4ης Οκτωβρίου 2011: Επιχορηγήθηκε εταιρεία για τη δημιουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, με το ποσό των 10.900.000 € σε συνολική επένδυση 36.400.000 €. «Με την επένδυση θα δημιουργηθεί μία (1) νέα θέση απασχόλησης»!!! Να και άλλη μία θέση απασχόλησης!
Η κοροϊδία σε βάρος του λαού σε όλο της το μεγαλείο! Εκατομμύρια ευρώ σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, χωρίς όμως θέσεις εργασίας, την ώρα που ο λαός πένεται και η ανεργία καλπάζει στο 26%! Η κυβέρνηση Σαμαρά πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες! Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας ΜΗΔΕΝ!

"Ελεύθερη Ώρα, Νέοι Άνθρωποι"Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου