Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Η ΤΡΟΪΚΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ, ΕΝΩ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ 12,5% ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα τρία Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της χώρας θα οδηγηθούν σε κλείσιμο στο τέλος του 2015, βάσει του συμφώνου Λυκουρέντζου-Andor, κατήγγειλαν, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ)

Επικαλούμενος στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, ο ψυχίατρος-συντονιστής, διευθυντής τμήματος οξέων περιστατικών του ΨΝΘ, Θανάσης Βαξεβάνης, ανέφερε ότι, ενώ η κατάθλιψη αφορούσε το 3,3% του ελληνικού πληθυσμού το 2008, το 2009 αυξήθηκε στο 6,8%, το 2011 έφτασε στο 8,2% και το 2013 εκτινάχθηκε στο 12,5%.Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, ο δείκτης αυτοκτονιών, που το 2000 ήταν 2,5 ανά 100.000 πληθυσμού, το 2009 ανήλθε σε 3,5/100.000 και σήμερα έχει φτάσει σε 5/100.000.
Παράλληλα, ο κ. Βαξεβάνης ανέφερε ότι στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης μειώθηκε ο αριθμός των δημόσιων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων από εννέα σε τρία, αλλά ταυτόχρονα αυξήθηκε ο αριθμός των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών.
Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του τμήματος οξέων περιστατικών του ΨΝΘ στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, σημείωσε: «Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 185 κλίνες οξέων περιστατικών εκ των οποίων οι 125 στο ΨΝΘ και οι 60 στο Παπανικολάου, στο ΑΧΕΠΑ και στο Παπαγεωργίου. Οι κλίνες του ΨΝΘ εξυπηρετούν ασθενείς από τη Θεσσαλία, τη Δυτική και την Ανατολική Μακεδονία. Αν κλείσουν, οι ψυχωτικοί ασθενείς θα βρεθούν στους δρόμους. Από τις δύο κλινικές των οξέων του ΨΝΘ η μία θα μεταφερθεί στον Άγιο Δημήτριο και η Β΄ Πανεπιστημιακή στο Ιπποκράτειο. Στον Άγιο Δημήτριο δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε υποδομές για τα οξέα περιστατικά και οι 12-15 κλίνες που θα λειτουργούν εκεί και δεν θα επαρκούν για την εξυπηρέτηση των ασθενών από τη Θεσσαλία και απ' όλη τη Μακεδονία».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος δομών απεξάρτησης του ΨΝΘ Παναγιώτης Γεωργάκας επεσήμανε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεοεισερχόμενων στην ενέσιμη χρήση ουσιών, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί η μετανάστευση από τη μια ουσία στην άλλη και έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα των χρηστών.
Ανέφερε ακόμη ότι, στην Αθήνα, ένα φτηνό ενέσιμο ναρκωτικό από υγρά μπαταρίας, η σίσα, έχει εκτοπίσει την ηρωίνη κι ενώ τα Κέντρα Πρόληψης οδηγούνται σε συρρίκνωση και κλείσιμο, ο νέος νόμος, όπως είπε, δίνει δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών εταιρειών απεξάρτησης χωρίς έλεγχο.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε ακόμη ότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει το τμήμα σωματικής αποτοξίνωσης αλλά ούτε και το τμήμα ακαταλόγιστων.
Πηγή: AMΠE,kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου