Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ!


ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ! ΦΟΒΟΣ ΜΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΘΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΡΗΓΜΑ!
Χουλιάρας: Είχε να κάνει «6άρη» σεισμό στην Ελλάδα από το 2011. Ήταν αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή θα έκανε πολύ ισχυρό σεισμό. Το είχα πει κι εγώ και ο Τσελέντης ότι οι «6άρηδες» λείπανε. Υπήρχε απώλεια μεγάλων σεισμών, οπότε έγινε αυτός. Κι ευτυχώς που έγινε σε υποθαλάσσια περιοχή, σε βάθος 60 χιλιομέτρων  που έφυγε μια τεράστια ποσότητα ενέργειας κι έφυγε ανώδυνα. Όπως είδατε δεν έπληξε κατοίκους  και κατοικημένες περιοχές ή κατασκευές, αλλά η φύση λειτούργησε με θετικό τρόπο χωρίς να πλήξει τους ανθρώπους. Έχουμε το ευτύχημα στην Ελλάδα να μας σώζει η θάλασσα.  Από ‘κει και πέρα η περιοχή είναι γνωστή και πάρα πολύ επικίνδυνη, το δε 365 μ.Χ. είχε δώσει το μεγαλύτερο τσουνάμι στην Μεσόγειο. Ευτυχώς, αυτός ο σεισμός δεν ήταν  τόσο δυνατός ώστε να δημιουργήσει επιπλέον ένα τέτοιο φαινόμενο (τσουνάμι) αλλ΄ αυτό που πρέπει να επισημάνω είναι ότι η περιοχή είναι γνωστή για τους πάρα πολλούς και καταστροφικούς σεισμούς στην ιστορία.  Επαναλαμβάνω είναι ευτυχές το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε σε πολύ μεγάλο βάθος στη θάλασσα,  μακριά από κατοικημένες περιοχές κι έφυγε τεράστια ενέργεια που έπρεπε να φύγει και τη χρειαζόμασταν.

Αυτός είναι ο κύριος σεισμός, έτσι; Περιμένουμε άλλους μικρότερους;

Χουλιάρας:  Όσο περνάνε οι ώρες μειώνονται και οι πιθανότητες  να μην είναι ο κύριος σεισμός. Από έναν σεισμό 6,2 ρίχτερ σπάνια έχουμε μεγαλύτερους, γιατί μετά πάμε για «8άρηδες». Οι πιο πολλές πιθανότητες λένε ότι αυτός είναι ο κύριος σεισμός. Βέβαια, αυτό θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες.

Αν ο μη γένοιτο  γίνει μεγαλύτερος σεισμός υπάρχει πιθανότητα να είναι σε χαμηλότερο βάθος; Δηλαδή στα 30 ή στα 20 χιλιόμετρα;

Χουλιάρας:  Δεν μπορώ να κάνω επιστημονικά σενάρια. Επιστημονικά σενάρια τα κάνουν άλλοι όχι εγώ.

Σε ποιο ρήγμα ανήκει αυτός ο σεισμός;

Χουλιάρας:  Ανήκει στην ζώνη εκεί όπου η Αφρική πάει  κάτω από την πλάκα του Αιγαίου, στη ζώνη σύγκρουσης των δύο πλακών, Αφρικανικής και Ευρασιατικής. Ακριβώς σε αυτό το σημείο έγινε και γι’ αυτό έχουμε τεράστιους σεισμούς.

Αυτός ο σεισμός μπορεί να ενεργοποιήσει άλλο ρήγμα;

Χουλιάρας:  Βεβαίως μπορεί, γι’ αυτό παρακολουθούμε τυχόν μετατόπιση σε γειτονικά ρήγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου