Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

ΧΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ! ΑΠΟ ΜΙΑ...ΚΛΩΣΤΗ ΚΡΕΜΕΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ

Από μία «κλωστή» κρέμεται η συμφωνία της Γενεύης

«Τα πάντα καταδεικνύουν το γεγονός ότι οι Αρχές στο Κίεβο δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τους εξτρεμιστές, ή δεν επιθυμούν να τους ελέγξουν», σχολίασε το πρωί της Δευτέρας ο ρώσος ΥΠΕΞ. Σε μία δήλωση που μπορεί να έχει πολλά μηνύματα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε πως η Ρωσία «θα αντιμετωπίσει κάθε προσπάθεια να αρχίσει ένας εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία».

Από μία κλωστή κρέμεται πλέον η συμφωνία της Γενεύης για εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία, με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεγκέι Λαβρόφ να κατηγορεί ευθέως το Κίεβο πως έχει καταπατήσει τα συμφωνηθέντα, κι ενώ στην ουκρανική πρωτεύουσα καταφθάνει οαντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
«Τα πάντα καταδεικνύουν το γεγονός ότι οι Αρχές στο Κίεβο δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τους εξτρεμιστές, ή δεν επιθυμούν να τους ελέγξουν», σχολίασε το πρωί της Δευτέρας ο ρώσος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στις αιματηρές συγκρούσεις της Κυριακής στα περίχωρα της πόλης Σλαβιάνσκ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο ρωσόφιλων αυτονομιστών.
«Αυτό είναι ο πρώτος όρος της συμφωνίας της Γενεύης, η πρώτη προϋπόθεση», συνέχισε ο κ. Λαβρόφ, αναφερόμενος στη δέσμευση τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας να απόσχουν από κάθε προκλητική ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κρίση.
Σε μία δήλωση που μπορεί να έχει πολλά μηνύματα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε πως η Ρωσία «θα αντιμετωπίσει κάθε προσπάθεια να αρχίσει ένας εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία», καταγγέλλοντας τα επεισόδια στη Σλαβιάνσκ ως απόδειξη «της πρόθεσης να προκληθεί εμφύλιος πόλεμος».
«Οι πυροβολισμοί άοπλων το βράδυ του Πάσχα είναι πέρα από κάθε λογική», συμπλήρωσε ο κ. Λαβρόφ.
Οι αυτονομιστές ισχυρίζονται πως οδόφραγμα στα περίχωρα της πόλης έγινε στόχος επίθεσης μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης Δεξιός Τομέας. Κατά τον δικό τους απολογισμό, δύο επιτιθέμενοι και τρεις ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε.
Ως αποδεικτικό στοιχείο για την εμπλοκή του Δεξιού Τομέα, οι αυτονομιστές παραθέτουν μία κάρτα που φέρει το όνομα του αρχηγού της οργάνωσης φέρεται να βρέθηκε σε έναν από τους δύο νεκρούς επιτιθέμενους. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο πως συνδέεται με ακροδεξιές ομάδες, που έχουν ως στόχο τη ρωσόφωνη μειονότητα της Ουκρανίας.
Ο αυτοανακηρυγμένος δήμαρχος της Σλαβιάνσκ έχει καλέσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να στείλει είτε ειρηνευτική δύναμη είτε όπλα στην πόλη.
Παράλληλα, ο κ. Λαβρόφ κατηγόρησε το Κίεβο και τις Ηνωμένες Πολιτείες πως προσπαθούν να επιρρίψουν την ευθύνη για την κρίση στην Ουκρανία στη Μόσχα.
«Αντί να δίνουν τελεσίγραφα και να μας απειλούν με [νέες] κυρώσεις, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να κατανοήσει την πλήρη ευθύνη που έχει για τους ανθρώπους που έφεραν στην εξουσία στο Κίεβο», σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Προσπάθειες να απομονωθεί η Ρωσία δεν έχουν καμία προοπτική, καθώς αυτό είναι αδύνατο», κατέληξε.
e-reportaz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου