Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ! ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ...

ΔΑΠΑΧΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Α) Η ΠΕΜΠΤΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Την Πέμπτη 31/7/2014 από την Γ.Γ.Π.Π  κηρύχθηκε η πέμπτη επιφυλακή σταδίου 4 (πολύ υψηλή επικινδυνότητα δασικής πυρκαγιάς) της φετινής περιόδου και επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στον Υμηττό. Με την συνδρομή της τροχαίας Αγ.Παρασκευής η ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ έκλεισε την είσοδο του βουνού στο κοιμητήριο Παπάγου από το ξημέρωμα της Πέμπτης έως τις 24.00, ενώ αύξησε τις σταθερές και κινητές βάρδιες επιτήρησης του δάσους. Ταυτόχρονα 2 οχήματα της ομάδας τέθηκαν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Παρά το γεγονός ό,τι η μέρα ήταν εργάσιμη και υπήρχαν πολλοί απόντες λόγω καλοκαιρινών διακοπών από τις 07.00 έως τις 24.00 οι εθελοντές της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ έκαναν 30 βάρδιες( οδηγοί, πληρώματα, επιτηρητές δάσους) συνολικής διάρκειας 120 ωρών, υπερκαλύπτοντας έτσι τις ανάγκες του τομέα. 


Β) ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ-ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΑΠΑΧΟ

Συνεχίζοντας ανάλογες δράσεις ευαισθητοποίησης-ενημέρωσης που η ομάδα κάνει εδώ και ένα χρόνο, το Σάββατο 2/8/2014 τριμελής αντιπροσωπεία της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ μετέβη στις κατασκηνώσεις των Χριστιανικών Μαθητικών Ομάδων Αθηνών στην Βραυρώνα, τα μέλη της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ μίλησαν σε  κατασκηνώτριες και στελέχη για την αξία και την σημασία του δάσους , καθώς και την εθελοντική δασοπροστασία ως υπεύθυνη στάση ζωής. Στην συνέχεια τους έδωσαν απλές οδηγίες ασφαλούς εκκένωσης της κατασκήνωσης σε περίπτωση εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς. Στο τέλος της ενημέρωσης παιδιά και Στελέχη εκτέλεσαν απόλυτα επιτυχημένη άσκηση συντεταγμένης εκκένωσης της κατασκήνωσης.

Γ) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ

  • Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης και πιστοποίησης της εκπαίδευσης των μελών της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Κυριακή 20/7/2014 από τις 08.00 έως τις 16.00 η ομάδα πραγματοποίησε την πρώτη ετήσια άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς στον τομέα μας. Στην άσκηση πήρανε μέρος 24 νέοι εθελοντές της ομάδας, που ολοκλήρωσαν φέτος τις αντίστοιχες εκπαιδεύσεις. Έγιναν διαδοχικές επιχειρήσεις πρώτης προσβολής από τα οχήματα της ομάδας, καθώς και επιχείρηση πεζοπόρου τμήματος με την χρήση της νέας φορητής δεξαμενής υποστήριξης πεζοπόρου χωρητικότητας 2tn της ομάδας. Η άσκηση συντονίστηκε από τοπικό επιχειρησιακό κέντρο που εγκατέστησε η ομάδα. Την παρακολούθησε ο υποδιοικητής του 4ου Π.Σ Αθηνών, ενώ μετά το πέρας της ακολούθησε αξιολόγηση για τον εντοπισμό λαθών και την εξαγωγή συμπερασμάτων.
  • Το Σάββατο 30/8 και την Κυριακή 31/8 στα πλαίσια του εκπαιδευτικού της προγράμματος η ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ διοργανώνει στο παλαιό πυροφυλάκιο Χολαργού επιμορφωτικό-εκπαιδευτικό διήμερο με το ακόλουθο πρόγραμμα: 




16:30-19:30
Σάββατο 30 Αυγούστου 2014
Παρουσίαση με τίτλο: Κίνδυνοι και ασφάλεια κατά την καταστολή δασικών πυρκαγιών
19:30-19:40
Διάλειμμα
19:40-21:30
Παρουσίαση με τίτλο : Δυστυχήματα κατά την δασοπυρόσβεση στην Ελλάδα και στη Νότια Ευρώπη



08:00-11:00
Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Πρακτική εκπαίδευση πεζοπόρου τμήματος


Για την ΔΑΠΑΧΟ
Βαγγέλης Στογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου