Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ! ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΕΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ!

Το λέμε εδώ και τουλάχστον μια εβδομάδα ότι οι δανειστές-τοκογλύφοι οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση σε νέους εκβοασμούς, με νέο λουκέτο στις τράπεζες, με σκοπό να προκαλέσουν νέα ασυξία και πιθανό κούρεμα καταθέσεων. 
Όλα προς τα εκεί οδηγούν...
Το παρακάτω ρεπορτάζ είναι από το news247.gr

Σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με φόντο τη νέα, μικρή παράταση που έδωσε στη διαπραγμάτευση, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ανακοινώνοντας συνεδρίαση του Euro Working Group την Τρίτη.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών τείνουν εκ νέου να λάβουν διαστάσεις θρίλερ, καθώς παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις και την πρόοδο που επιβεβαιώνουν όλες οι πλευρές, οριστική συμφωνία, ικανή να ανοίξει ξανά τους κρουνούς χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, δεν έχει ακόμη υπάρξει.
Παρά τη μάχη που δίνει το οικονομικό επιτελείο, οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές στα θέματα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς έκριναν επιτακτική τη σύντομη διακοπή του σημερινού γύρου διαπραγματεύσεων και την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα.
Η σημερινή συνάντηση των κ. κ. Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη με το κουαρτέτο ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι για να διακοπεί προσωρινά στις 19:00 - ώστε οι δύο υπουργοί να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό - και να συνεχιστεί στη συνέχεια μετά τις 21:00 το βράδυ.
Καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε όλα τα μέτωπα να κλείσουν έως τη νέα προθεσμία, εκείνη της Τρίτης.
Υπό το πρίσμα αυτό, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο Δευτέρα, προκειμένου να επιτευχθεί σύγκλιση θέσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών σε όλα τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Πρώτη κατοικία

Οι διαβουλεύσεις των κ. κ. Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη με το κουαρτέτο, ως προς το αγκάθι των πλειστηριασμών, έχουν επικεντρωθεί στην τελευταία πρόταση που κατέθεσε η Αθήνα και η οποία προβλέπει την προστασία του 60% περίπου των δανειοληπτών που διαθέτουν κόκκινο στεγαστικό δάνειο.
Τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μικρή πρόοδο στη διαπραγμάτευση, όχι όμως για οριστική συμφωνία, καθώς κυβέρνηση και δανειστές συνεχίζουν να διαφωνούν ως προς τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια που πρέπει να τεθούν για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Κόκκινα δάνεια

Το θέμα της πώλησης των κόκκινων δανείων έχει καταστεί το νέο μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης.
Οι δανειστές πιέζουν για την πώλησή τους σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια (distressed funds), με πολύ χαλαρά μάλιστα κριτήρια. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει βέτο στην πώληση των κόκκινων στεγαστικών δανείων, συζητώντας μόνο το ενδεχόμενο πώλησης των κόκκινων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου