Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΟΛΑΣΗ! ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα καταγγελμένα δάνεια θα ξεκινήσουν οι τράπεζες τη διαδικασία πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας...

Σε καμιά περίπτωση ωστόσο δεν θα γίνουν μέσα στο 2016 μαζικοί πλειστηριασμοί, καθώς κανείς δεν θέλει να αυξήσει κι άλλο την προσφορά στα ακίνητα, εξηγούν στην στην «Κ» ανώτατα στελέχη και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

Περιγραφή: http://dis.criteo.com/pump/match.aspx?c=10&uid=http%3a%2f%2fdis.criteo.com%2frex%2fmatch.aspx%3fc%3d10%26uid%3d%7bnetminingID%7d
«Εμείς θα ξεκινήσουμε από τα μεγαλύτερα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια και από πάνω προς τα κάτω», εξηγεί τραπεζίτης ενός εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

«Εχω μπροστά μου μια λίστα με τους 100 μεγαλύτερους σε αξία στεγαστικού δανείου ή και ακινήτου δανειολήπτες και άλλους 100 με επιχειρηματικά δάνεια αξίας έως 5 εκατομμυρίων. Από αυτή τη λίστα θα γίνουν οι πρώτες κινήσεις», σημειώνει.


Ωστόσο, ομόλογός του σε άλλη τράπεζα εξηγεί πως το όριο πάνω από τα οποίο συγκεντρώνεται η προσοχή σε αυτή τη φάση είναι το επίπεδο των 300.000 ευρώ.

Ομως και εδώ η ανησυχία μήπως προσφερθούν πολλά ακίνητα στην αγορά είναι εμφανής. Θα υιοθετηθεί λοιπόν αναπόφευκτα μια προσέγγιση «βλέποντας και κάνοντας», καθώς η εκτίμηση για την ύπαρξη ή μη αγοραστών στα αρχικά επιδιωκόμενα τιμήματα από τους πλειστηριασμούς δεν είναι καθόλου βέβαιη, εξηγεί.

Οι τραπεζίτες επισημαίνουν επίσης πως δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι οριστικές αποφάσεις, ενώ εξηγούν πως στην Ελλάδα πολλά επιχειρηματικά δάνεια είναι εξασφαλισμένα με ακίνητα (συχνά κατοικίες) εξαιτίας των καλύτερων επιτοκίων δανεισμού με τα οποία μπορούσαν να αντληθούν οι επιδιωκόμενες χρηματοδοτήσεις.

Δύο μεταβλητές αναμένεται να κρίνουν τις άμεσες αποφάσεις των αρμόδιων διευθύνσεων των τραπεζών: α) Η πραγματική εισοδηματική κατάσταση του δανειολήπτη και β) η πραγματική αξία του ακινήτου με το οποίο έχει εξασφαλιστεί το δάνειο.

Εφόσον η αξία είναι υψηλή και εκτιμηθεί πως υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές και ο δανειολήπτης δεν συνεργάζεται ή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε ρυθμισμένο το δάνειο, τότε η τράπεζα θα προχωρεί στον πλειστηριασμό. Ο λόγος γίνεται για τα ήδη καταγγελμένα δάνεια καθώς η νομική διαδικασία για άλλα εκτιμάται ότι θα χρειαστεί πολλούς μήνες ακόμα για να περπατήσει.

Το μόνο βέβαιο είναι πως για την ώρα ακίνητα χαμηλής συγκριτικά αντικειμενικής που είναι πρώτες κατοικίες και αποτελούν εξασφαλίσεις απαιτήσεων από οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες δεν θα θιγούν.
fimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου