Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

ΧΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ! ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ 80 ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ! ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ! ΑΝΟΙΞΕ Ο ΑΣΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ!

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ

Θυελλώδεις διαμαρτυρίες, έχει προκαλέσει η καταδικαστική απόφαση ...

των τριών 14χρονων μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου που τιμωρήθηκαν με 80 ώρες κοινωνικής εργασίας, για την κατάληψη που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Κι ενώ το θέμα έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο και τη Βουλή και στα δημοσιογραφικά γραφεία φτάνουν συνεχώς ανακοινώσεις και ψηφίσματα κατά της καταδίκης των μαθητών και κυρίως κατά της απόφασης του διευθυντή να απευθυνθεί για τη λήξη της κατάληψης στον εισαγγελέα, το «Ρ» προκειμένου να υπάρξει αντικειμενική και όχι μονομερής ενημέρωση, δίνει βήμα στον κ. Σωκράτη Ντριάνκο, ώστε να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.


Ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου εξηγεί με λεπτομέρειες, τι ακριβώς συνέβη τις ημέρες της κατάληψης του Σεπτεμβρίου του 2016, τονίζοντας εξ αρχής, ότι μοναδικό του μέλημα ήταν και είναι η ασφάλεια των 347 ανηλίκων μαθητών που φοιτούν στο σχολείο που διευθύνει.      



Ξεκινώντας από την πρώτη μέρα της κατάληψης ο ίδιος περιγράφει:

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου

«Πήγα όπως πάντα στο σχολείο στις 6:30 το πρωί, ως διευθυντής του σχολείου πάω πρώτος και φεύγω τελευταίος. Βρήκα την κεντρική καγκελόπορτα με αλλαγμένη κλειδαριά. Μέσα βρίσκονταν τρεις μαθητές που με ενημέρωσαν ότι το σχολείο τελεί υπό κατάληψη. Δίπλα στην κεντρική καγκελόπορτα υπάρχει μια μικρότερη πόρτα η οποία είναι συνδεδεμένη με θυροτηλέφωνο για ν’ ανοίγουμε σε γονείς ή σε άλλους που έρχονται στο σχολείο. Από αυτή τη μικρή πόρτα μπήκα με το κλειδί μου, εξηγώντας στα παιδιά ότι έπρεπε να πάω στο γραφείο μου για να κάνω κάποιες διαδικασίες για την επίσκεψη που είχαμε να κάνουμε ως σχολείο στη Βουλή. Φτάσαμε συζητώντας μέχρι το γραφείο μου κι εκεί ρώτησα τα παιδιά, ποια είναι τα αιτήματά τους. Μου απάντησαν ότι: δεν έχουν μπάλες στα διαλείμματα, βουίζουν οι ανεμιστήρες στις τάξεις, υπάρχει υγρασία σε κάποια αίθουσα… Καθώς δεν βρέθηκε πεδίο συνεννόησης βγήκα έξω όπως μου ζήτησαν, και άρχισα να τηλεφωνώ στους γονείς των τριών παιδιών. Του ενός η μητέρα μου είπε ότι βρίσκεται εκτός Ρεθύμνου και θα ερχόταν στο σχολείο να επιληφθεί του θέματος, του δεύτερου ότι γνώριζε για την κατάληψη και ότι έχει αιτήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν. Στο τρίτο τηλεφώνημα απάντησε το ίδιο το παιδί και είπε ότι εκείνο έχει το κινητό που είχε δηλωθεί σε μας, ως κινητό της μητέρας.

Περίμενα έξω να έρθουν και οι υπόλοιποι καθηγητές και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου μας για να δούμε τι θα κάνουμε. Μετά τις 7:30 άρχισαν να φέρνουν οι γονείς τα παιδιά και με ρωτούσαν αν θα τ’ αφήσουν ή όχι, λόγω της κατάληψης. Τους είπα ότι θα κάνουμε προσπάθειες κι αν μας αφήσουν οι μαθητές θα ανοίξει το σχολείο.

Οι μαθητές βέβαια έμπαιναν στο σχολείο, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις.  Όταν ήρθε ο πρόεδρος γονέων ο κ. Ζαμπετάκης του επέτρεψαν να μπει μαζί με την υποδιευθύντρια του σχολείου την κ. Μιχάλη. Μίλησαν κι εκείνοι με τα παιδιά, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Οι καθηγητές συνήθως φεύγουν όταν έχει κατάληψη, αλλά εγώ ήμουν υποχρεωμένος να μείνω. Δεν μπορούσα ν’ αφήσω ανήλικα παιδιά μόνα τους. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ήρθαν και άλλοι εξωσχολικοί, ως προς αυτό το σχολείο που κατά δηλώσεις των μαθητών ήταν από άλλα σχολεία. Το απόγευμα τους ζήτησα ν’ αφήσουν το σχολείο, εξηγώντας τους, ότι δε θα ήθελα να μείνουν τη νύχτα μέσα, γιατί τα παιδιά ήταν ανήλικα και η ευθύνη των δασκάλων είναι πολλή μεγάλη. Τα συνοδεύουμε, τα επιβλέπουμε και τα προσέχουμε για να μην τους συμβεί κάτι. Και πάλι όμως δε καταφέραμε να συνεννοηθούμε.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας σε επικοινωνία που είχα με τον προϊστάμενο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ταξάξη μου είπε ότι θα έρθει πολύ νωρίς προκειμένου να βοηθήσει και να λήξει η κατάληψη».



Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου

«Το πρωί 6 – με 6:30 πράγματι ο κ. Ταξάκης ήρθε στο σχολείο, φυσικά ήμουν εκεί αλλά και πάλι δε βρέθηκε πεδίο συνεννόησης. Πήγε 8 ήρθε και πάλι ο πρόεδρος γονέων και κηδεμόνων, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν, αλλά κατέληξαν και πάλι άκαρπες. Ωστόσο, υπήρξε κι ένας μικροτραυματισμός ενός παιδιού, αλλά ήμασταν εκεί κι αμέσως μπήκε η κ. Μιχάλη και το βοήθησε.

Καθώς δεν είχαν γίνει ακόμα εκλογές και δεν υπήρχε 15μελές, ρώτησα με ποιον θα μιλώ και ένας συγκεκριμένος μαθητής μου είπε, με μένα θα μιλάς. Το μεσημεράκι του τηλεφώνησα και του είπα, ότι ήδη κάποιος χτύπησε μήπως και τον πείσω να λήξει η κατάληψη. Να θυμίσω ότι και στην περσινή κατάληψη κάποιος μαθητής έσκισε το χέρι του σε σπασμένο τζάμι, ενώ αναφέρθηκαν και άλλα περιστατικά τραυματισμών σε καταλήψεις και ανησύχησα ακόμα περισσότερο.

Νιώθοντας υπεύθυνος για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών επέμεινα στο να λήξει η κατάληψη. Με είπαν ευθυνόφοβο, αλλά εγώ δεν μπορούσα να περιμένω να συμβεί πρώτα το κακό κι ύστερα ν’ αναζητήσουμε τις ευθύνες και το τι έπρεπε να είχε γίνει από πριν.

Ενημέρωσα τους μαθητές ότι υπάρχει νομοθεσία και ότι θα απευθυνθώ στην αρμόδια αρχή που είναι ο εισαγγελέας υπηρεσίας. Να πάτε όπου θέλετε ήταν η απάντηση. Έτσι την Τρίτη το μεσημέρι πήγα στο εισαγγελέα και κατέθεσα το έγγραφο ενημέρωσης σύμφωνα με το άρθρο 37 του Ποινικού Δικαίου. Από κει και πέρα αναλαμβάνουν οι δικαστικές αρχές.

Τις δύο νύχτες που το σχολείο τελούσε από κατάληψη περνούσα συνέχεια από έξω καθώς ανησυχούσα για παιδιά που βρίσκονταν μέσα.

Ο μόνος στόχος, και το μοναδικό μου μέλημα ήταν να μην υπάρξει ούτε σωματικός ούτε ψυχικός τραυματισμός στα παιδιά, γιατί γνωρίζω καλά ότι παιδιά των μικρότερων τάξεων πιέστηκαν για να υπογράψουν ότι συμφωνούν, ενώ πολλοί μαθητές που ήθελαν να φύγουν να γυρίσουν στο σπίτι τους, δεν τους άνοιγαν να βγουν. Υπογραμμίζω ότι είμαι ο υπεύθυνος για 347 ανήλικους μαθητές, η ευθύνη μου είναι μεγάλη. Η κατάληψη τελικά έληξε την Τετάρτη το μεσημέρι 28 Σεπτεμβρίου»


«Ήταν δική μου η απόφαση»

Ο κ. Ντριάνκος ανέφερε ότι η απόφαση να απευθυνθεί στον εισαγγελέα ήταν αποκλειστικά δική του, ενώ παραδέχτηκε ότι κάποιοι, ανάμεσά τους και ο κ. Ταξάκης, τον συμβούλεψαν να μην πάει στον εισαγγελέα. «Ναι με συμβούλεψαν να μην πάω, αλλά την ευθύνη για να μην πάθουν κάτι τα παιδιά, την έχω εγώ. Άρα εγώ έπρεπε να ενεργήσω».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, αρκέστηκε να πει, «Λείπει μόνο από την τελευταία σειρά, τον καταδικάζουμε σε θάνατο στην πυρά, όπως στην Ιερά Εξέταση».

Και πρόσθεσε: «Δεν περιμένω και δεν περίμενα να συμφωνήσουν όλοι μαζί μου, ο καθένας έχει την άποψή του. Υπάρχουν συνάδελφοι, οι οποίοι δεν συμφώνησαν και δεν συμφωνούν με την αναφορά μου στην εισαγγελία, δεν συμφωνούν όμως πολύ περισσότερο με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου. Από την άλλη υπάρχουν επίσης και αρκετοί συνάδελφοι, που συμφωνούν μαζί μου, γιατί κι εκείνοι θεωρούν ότι προηγείται η ασφάλεια των παιδιών. Όπως υπάρχουν και γονείς που ήρθαν και μου έδωσαν συγχαρητήρια».


Η δίκη του Μαΐου

Για την ημέρα της δίκης ο διευθυντής του σχολείου ανέφερε: «Τη  Δευτέρα 22 Μαΐου που έγινε η δίκη κατέθεσα μπροστά στα παιδιά, ότι δεν έγινε καμία απολύτως ζημιά και καμία απολύτως φθορά και είπα αυτά ακριβώς που είπα και παραπάνω σε σας. Την ίδια μέρα έγινε η δίκη των γονέων τους και αθωώθηκαν».

Ο κ. Ντριάνκος δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου. Οι δικαστές είναι αρμόδιοι γι αυτό, ανέφερε, δεν μπορώ να κρίνω εγώ την απόφασή τους.

Πάντως, κλείνοντας τη συζήτηση τόνισε ότι σε περίπτωση που ξαναβρεθεί σε παρόμοιο δίλλημα προκειμένου να προστατεύσει τα παιδιά, θα απευθυνθεί και πάλι στις αρμόδιες αρχές.



Παρέμβαση  από τον Άρειο Πάγο

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία σημειωτέον έχει υπηρετήσει επί σειρά ετών στην Εισαγγελία Ανηλίκων, έδωσε εντολή στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου να αιτηθεί στο δικαστήριο ανηλίκων την άρση ή τη μετατροπή του αναμορφωτικού μέτρου παροχής κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε στους ανήλικους μαθητές.


ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ


Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε η καταδίκη των μαθητών
Σφοδρές αντιδράσεις και «βροχή» ανακοινώσεων και ψηφισμάτων -που ακολουθούν- με αφορμή την ποινή εκτέλεσης κοινωνικής εργασίας για 80 ώρες, που επέβαλε το δικαστήριο ανηλίκων σε τρεις μαθητές του 1ου γυμνασίου, οι οποίοι καταγγέλθηκαν από τον διευθυντή τους ως πρωτεργάτες της κατάληψης που έγινε στο σχολείο τους, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΕΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

«Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αφορμή την καταδικαστική απόφαση σε κοινωνική εργασία τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου που πήραν μέρος στις καταλήψεις του περασμένου Σεπτεμβρίου, θεωρεί απαράδεκτη την αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του Διευθυντή του Σχολείου που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων νομοθέτησε πέρσι την κατάργηση του «μαθητικού ιδιώνυμου» που είχε θεσπιστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τον Δεκέμβριο του 1999 και είχε αποκτήσει ισχύ νόμου με τον νόμο 2811 του 2000. Με τη διάταξη αυτή είχε καταργηθεί η προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης των μαθητών που συμμετείχαν σε καταλήψεις.

Τέτοια θέματα πρέπει να επιλύονται με ευθύνη των Διευθυντών Σχολείων, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, εντός της σχολικής μονάδας και όχι με προσφυγή στις δικαστικές αρχές».


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕΡ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΑΘΗΤΟΔΙΚΕΙΟ»

«Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα στην Παιδεία. Την επόμενη μέρα και ενώ η κατάληψη συνεχιζόταν ο διευθυντής του σχολείου αποφάσισε να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές και να καταγγείλει τρεις από τους μαθητές οι οποίοι συμμετείχαν στην συντονιστική επιτροπή της κατάληψης. Το αποτέλεσμα ήταν οι μαθητές να παραπεμφθούν σε δίκη. Η δίκη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 και το αποτέλεσμα ήταν να τους επιβληθεί η ποινή της κοινωνικής εργασίας. Σε δίκη παραπέμφθηκαν και οι γονείς των μαθητών οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου.

Θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια απόκρυψης του θέματος από το Σωματείο πράγμα το οποίο δείχνει από μόνο του το κατακριτέο της πράξης.

Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κάποιος με τη συγκεκριμένη μορφή αγώνα των μαθητών, στο Ρέθυμνο υπάρχει μια παράδοση τέτοιες καταστάσεις να τις διαχειριζόμαστε με παιδαγωγικό τρόπο και πάντα με πρώτο μέλημα την προστασία των παιδιών, όλων των παιδιών. Όποιος φτάνει στο σημείο να οδηγεί τους μαθητές του σε δικαστήρια, αποδεικνύει πως έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και πως λειτουργεί είτε σαν γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος είτε σαν μέρος της πιο συντηρητικής ιδεολογίας. Σε κάθε περίπτωση τα μαθητοδικεία είναι μια απαράδεκτη πρακτική και πρέπει να καταδικαστεί ανοιχτά από όλους. Ο συγκεκριμένος «συνάδελφος» -και όσοι στηρίζουν τέτοιες ενέργειες- χρειάζεται να απομονωθεί από τον Σύλλογο του, το Σωματείο αλλά και την τοπική κοινωνία. Το ΔΣ προτείνει στην επόμενη ΓΣ της ΕΛΜΕΡ την διαγραφή του εν λόγω διευθυντή δια παντός από το Σωματείο μας.

Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζουμε ότι η ανεξαρτησία του Μαθητικού Κινήματος πρέπει να είναι σεβαστή από όλους. Το Μαθητικό Κίνημα έχει τη δική του ιστορία, τις δικές του δομές και η επιλογή των μορφών πάλης είναι υπόθεση των ίδιων των μαθητών. Η ποινικοποίηση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι, ούτε παράνομοι, είναι δίκαιοι!»



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ

«Ούτε με μηνύσεις, ούτε με αποβολές. Δεν τρομοκρατούνται οι μαθητές!

Με μια πρωτοφανή απόφαση το Δικαστήριο Ανηλίκων καταδίκασε τρείς μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου επειδή στην αρχή της χρονιάς, τόλμησαν να τεθούν επικεφαλείς στην κινητοποίηση του σχολείου τους. Οι μαθητές σύρθηκαν σε δίκη μετά από καταγγελία του διευθυντή του σχολείου, με το δικαστήριο να αποφασίζει επιβολή ποινής κοινωνικής εργασίας 80 ωρών ως αναμορφωτικό μέτρο .Οι ίδιοι οι μαθητές από την αρχή της χρονιάς οργάνωσαν κινητοποιήσεις στο Ρέθυμνο ,όπως και σε πολλές πόλεις της χώρας, διεκδικώντας το αυτονόητο. Οι μαθητές διεκδίκησαν και πάλεψαν για  ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα και δεν θα εξοντώνει, για μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, για σύγχρονες υποδομές και εργαστήρια, για να μην πληρώνουν οι γονείς τους ένα σκασμό λεφτά στα φροντιστήρια.

Για την επιλογή τους αυτή ,με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι μαθητές σύρθηκαν στο δικαστήριο. Την ίδια στιγμή που οι μαθητές καταδικάστηκαν επειδή παρεμπόδισαν το μάθημα, τα σχολεία φέτος λειτούργησαν με 10.000 κενά εκπαιδευτικών, καταργήθηκαν πάνω από 100 ειδικότητες στα ΕΠΑΛ. Μόνο στο Ρέθυμνο απειλούνταν στην αρχή της χρονιάς με κλείσιμο τέσσερις ειδικότητες. Μάλιστα κατηγορήθηκαν και οι γονείς των παιδιών για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Η αντίληψη της κυβέρνησης και του κράτους είναι ότι αξίζει να κατηγορηθεί ένας γονιός ότι παραμελεί το παιδί του, όταν αυτό αγωνίζεται. Προχωράνε μάλιστα σε αυτές τις κινήσεις όταν οι λαϊκές οικογένειες στην χώρα μας δαπανούν πάνω από 3,5 δις ευρώ για φροντιστήρια ετησίως.

Η Ο.Π Κρήτης της ΚΝΕ καλεί τον λαό και την νεολαία του νησιού να δώσει μαχητική απάντηση απέναντι στην τρομοκρατία που εξαπολύει το κράτος, η ίδια η κυβέρνηση σε 15χρονα παιδιά.Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να πάρουν θέση δίπλα στους μαθητές τους που υπερασπίζονται και δικά τους αιτήματα, όπως οι μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Η λύση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και του Υπουργείου απέναντι σε οποιονδήποτε σηκώνει κεφάλι είναι ο κοινός οργανωμένος αγώνας εκπαιδευτικών γονιών και μαθητών .Η πρωτοφανής αυτή απόφαση, ανοίγει τον δρόμο για να καταστέλλεται οποιαδήποτε φωνή αμφισβητεί τους μονόδρομους, των μνημονίων, των αντιλαϊκών μέτρων, της ΕΕ. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η μόνη πολιτική που θέλει η κυβέρνηση να μπαίνει μέσα στους χώρους που ζει, εργάζεται και μορφώνεται η νεολαία, είναι αυτή που υπερασπίζεται τον σφαγιασμό των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.. Αποδεικνύεται ότι η μόνη «δημοκρατία» που αναγνωρίζει η ΕΕ είναι αυτή της υπεράσπισης των συμφερόντων της αστικής τάξης.

Καλούμε τους εργαζόμενους ,την νεολαία μέσα από τους μαζικούς τους φορείς να δώσουν απάντηση απέναντι στην τρομοκρατία. Δεν θα τους περάσει! Ο λαός μας έχει αποδείξει ότι όσα μέτρα καταστολής και να πάρουν, δεν τρομοκρατείται. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου που καταδικάστηκαν».


ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Κ. ΜΑΝΟΥΣΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡ. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.

* Το θέμα ωστόσο δεν συζητήθηκε καθώς δεν είχε καθαρογραφεί η απόφαση.

«Το ΔΣ Ρεθύμνης εκφράζει την αντίθεσή του στην πρωτοφανή απόφαση καταδίκης των τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου, που τόλμησαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς να πρωτοστατήσουν στις κινητοποιήσεις για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων του σχολείου και της παιδείας γενικότερα. Οι μαθητές διεκδικούσαν υλικοτεχνικό εξοπλισμό για τα εργαστήρια, δημιουργία τμήματος ένταξης για τους συμμαθητές τους με μαθησιακές δυσκολίες, καθηγητές για να καλύπτουν τις ανάγκες των σχολείων.

Το πραγματικό εμπόδιο στην ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών και στην ομαλή λειτουργία των σχολείων είναι η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων και της σημερινής, που φέτος λειτούργησε τα σχολεία με 10.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς, που καταργούσε δεκάδες ειδικότητες στα ΕΠΑΛ, που υποχρεώνει τις οικογένειες των μαθητών να πληρώνουν 3,5 δις το χρόνο σε φροντιστήρια, που μεταφέρει στους Δήμους και στους δημότες το μεγαλύτερο βάρος από τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τεράστιες. Ως αντιπολίτευση υποκριτικά δεσμεύονταν ότι θα σταματήσει την ποινικοποίηση των αγώνων και τα μαθητοδικεία αλλά ως κυβέρνηση τα κάνει ακόμη πιο αυταρχικά στην προσπάθειά της να διαμορφώνει πειθήνιους υποτακτικούς στη δική της και σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική.

Το ΔΣ συμπαραστέκεται στους μαθητές και εκφράζει την αντίθεσή του στην καταδίκη τους. Η κυβέρνηση έχει όλη την ευθύνη για να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο για την άμεση απαλλαγή τους».



ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ  ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ρεθύμνης, καταδικάζει την ενέργεια του Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, να καταγγείλει στον Εισαγγελέα τους μαθητές που συμμετείχαν στην κατάληψη του σχολείου τους, επειδή μπήκαν μπροστά στις κινητοποιήσεις του σχολείου αγωνιζόμενοι για τα αιτήματά τους για δημόσια και δωρεάν παιδεία καθώς και τα προβλήματα  της εκπαίδευσης.

Δεν πρέπει να φτάνουμε στο σημείο να οδηγούνται οι μαθητές στα δικαστήρια, συνυπολογίζοντας μάλιστα ότι δεν υπήρχαν και καθόλου υλικές ζημιές, αλλά να λύνονται τα θέματα αυτά με διάλογο και αγώνες από κοινού μέσα στη σχολική κοινότητα με την συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Η μονομερής απόφαση του Διευθυντή, χωρίς ενημέρωση και συνεργασία με τον σύλλογο διδασκόντων και γονέων, καταδικάζεται απερίφραστα

Η ποινικοποίηση του αγώνα των μαθητών και αυριανών ενεργών πολιτών δεν αποτελεί λύση ούτε πρέπει να έχει κατασταλτικό χαρακτήρα.

Το μαθητικό κίνημα είναι ανεξάρτητο και πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους. Έχει ιστορία με δομές και η επιλογή των αγώνων είναι υπόθεση των μαθητών.

Ζητούμε την κατάργηση των σχετικών άρθρων του ποινικού κώδικα που αναφέρονται σε παρόμοιες περιπτώσεις, ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοιες καταδίκες του μαθητικού κινήματος.

Όλοι μαζί γονείς, καθηγητές και μαθητές να μην επιτρέψουμε να ισχύσει αυτή η απόφαση που έχει σαν αποτέλεσμα την τρομοκρατία των παιδιών μας.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

«Σε δίκη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, επιβλήθηκε ποινή κοινωνικής εργασίας 80 ωρών σε τρεις μαθητές, για τη συμμετοχή τους στο συντονιστικό κατάληψης, που έγινε σε γυμνάσιο του Ρεθύμνου. Η δίκη βασίστηκε σε καταγγελία που υπέβαλε ο διευθυντής του σχολείου.

Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε απαράδεκτη την καταδίκη των τριών μαθητών. Οι μαθητικές καταλήψεις αποτελούν μέσο πάλης της μαθητικής κοινότητας για τη διεκδίκηση των αιτημάτων της και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να γίνει ανεκτή η ποινικοποίηση της συμμετοχής σε μαθητικές καταλήψεις, διότι συνιστά μέτρο υπερβολικής καταπίεσης και διευρύνει τα όρια της καταστολής. Άλλωστε, συμπεριφορές εκδικητικού χαρακτήρα απέναντι σε μαθητές/-τριες, όπως εν προκειμένω η καταγγελία του διευθυντή του σχολείου, εκκινούν από ακραία συντηρητικές λογικές και συνεπώς μας βρίσκουν απέναντι.

Ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης που επέβαλε την ποινή της κοινωνικής εργασίας στους τρεις μαθητές. Θεωρούμε απαραίτητη την οριστική διαγραφή από την Ε.Λ.Μ.Ε. Ρεθύμνου του διευθυντή που υπέβαλε την επίμαχη καταγγελία. Διεκδικούμε τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την πλήρη αποποινικοποίηση της συμμετοχής μαθητών και μαθητριών σε μαθητικές καταλήψεις. Η ενδυνάμωση του μαθητικού κινήματος είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος».


Π.Ο. ΚΡΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Το σχολείο που οραματιζόμαστε κλείνει φυλακές

«Τρείς μαθητές του Γυμνασίου οδηγήθηκαν από το σχολείο στα δικαστήρια, από την εκπαιδευτική διαδικασία στη νομική καταδίκη.

Τέτοια διαδρομή δε θα έπρεπε να υπάρχει.

Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας. Σύλλογοι εκπαιδευτικών, διευθυντές, νομικοί, συμμαθητές, οικογένειες, πολιτικοί, ολόκληρη η ρεθυμνιώτικη κοινωνία.

Το σχολείο που οραματιζόμαστε κλείνει φυλακές δεν ανοίγει!

ΥΓ. Η παραπομπή και καταδίκη των μαθητών στιγματίζει όλους μας!».

http://rethemnosnews.gr/2017/06/%cf%83%cf%89%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%ba%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%ae%ce%b3%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b1%ce%b3%ce%b3/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου