Κυριακή, 21 Απριλίου 2013

ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ! ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ!


kalpes

Καλά μας κάνει, κι ακόμα χειρότερα να πάθουμε!
Δύο νέες δημοσκοπήσεις για τη μονομαχία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Γενικευμένη απογοήτευση για τους Έλληνες, ευρήματα - σοκ για την κρίση στο δημοκρατικό πολίτευμα
Προβάδισμα στη ΝΔ δείχνει το μηνιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 18,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,1%, η Χρυσή Αυγή 7,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,6%, το ΠΑΣΟΚ 5,5%, η ΔΗΜΑΡ 3,9%, το ΚΚΕ 3,8% ενώ 21,1% είτε δεν έχουν αποφασίσει ακόμα είτε δηλώνουν πως θα απέχουν.
Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ συγκεντρώνει το 48%, έναντι 39% του ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλληλότερος ο Σαμαράς
Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 30% , ενώ το 14% επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα.
Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός πως για το 38% των ερωτηθέντων κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν είναι κατάλληλος για αυτή τη θέση.
Απαισιόδοξοι οι Έλληνες
Περίπου έξι στους δέκα Έλληνες(68%) αισθάνονται σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση πως τα πράγματα είναι χειρότερα στη χώρα από ότι ήταν πριν από ένα χρόνο, ενώ το 74% θεωρεί πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.
Ευρήματα-σοκ καταδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση της χώρας, για την οποία ευθύνεται το πολιτικό σύστημα, προκαλεί κρίση και στην ίδια τη δημοκρατία.
Η δημοσκόπηση δείχνει σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων να απαντά θετικά στην ερώτηση "Σε λίγες μέρες θα έχουμε 21η Απριλίου. Ορισμένοι λένε ότι στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ότι σήμερα. Εσείς προσωπικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη αυτή;".
Η πλειοψηφία (59%) θεωρεί πως σε θέματα ασφαλείας η κατάσταση επί Χούντας ήταν καλύτερη, 46% θεωρεί ότι είχε καλύτερη διαβίωση και το 24% πιστεύει πως η χώρα είχε καλύτερη διεθνή εικόνα.
Όσο σοκαριστικά κι αν είναι τα ευρήματα άλλο τόσο πρέπει να μετατραπούν σε μια κραυγή αγωνίας της κοινωνίας αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας προς τους θεσμούς που την υπηρετούν, τα κόμματα, το κοινοβούλιο, τη δικαιοσύνη, σημειώνει η Ελευθεροτυπία όπου και δημοσιεύονται τα αποτελέσματα.
Αποτέλεσμα που έχει να κάνει και με τη χρονική απόσταση από εκείνη την μαύρη περίοδο, την άμβλυνση της μνήμης και την άγνοια των νεότερων γενιών για την χούντα των συνταγματαρχών, που κατέλυσε την δημοκρατία και τις ελευθερίες, διεύρυνε την ανισότητα και έσπειρε την ανασφάλεια.
Προβάδισμα 0,2% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δείχνει δημοσκόπηση της Marc
Εν τω μεταξύ, οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου δείχνει δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha.
Οριακό προβάδισμα 0,2% στην πρόθεση ψήφου παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα "αν γίνονταν σήμερα εκλογές τι θα ψηφίζατε", ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ απαντά το 22,3% των ερωτηθέντων (σε σχέση με 23,4% τον Μάρτιο) και ΝΔ το 22,1% (22,6%). Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 9,7% (9,7%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,9% (5,4%), το ΠΑΣΟΚ με 5,4% (5,6%), το ΚΚΕ με 5,1% (4,4%) και η ΔΗΜΑΡ με 4,4% (4,7%). 'Αλλο Κόμμα απάντησε το 6% (6,7%), 'Ακυρο/Λευκό/Αποχή το 10,7% (9,3%) και ΔΞ/ΔΑ (Δεν ξέρω/Δεν απαντώ) το 8,4% (8,2%).
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής (χωρίς άκυρο/λευκό και με αδιευκρίνιστη αποχή) ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ λαμβάνει 27,5% και η ΝΔ 27,3%. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 12%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,3%, το ΠΑΣΟΚ με 6,7%, το ΚΚΕ με 6,4%, η ΔΗΜΑΡ με 5,4% και 'Αλλο Κόμμα με 7,4%.
Στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 46,6% των ερωτηθέντων και τον Αλέξη Τσίπρα το 31,8%, ενώ ένα 21,6% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.
Στην παράσταση νίκης προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ με 43% (σε σχέση με 44,8% τον Μάρτιο) και ακολουθεί η ΝΔ με 38,4% (36,2%). 'Αλλο Κόμμα απάντησε το 2,6% των ερωτηθέντων (3,6%) και ΔΞ/ΔΑ το 16% (15,4%).
Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 11 - 13 Απριλίου 2013.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου