Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ! ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ ΚΑΙ ΧΡΕΩΣΑΝ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ!

Ηχητικό ντοκουμέντο από την τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας Ούρμας Πάετ και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Κάθριν Άστον, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας ανατρέπει όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα των Δυτικών αναφορικά με το αιματοκύλισμα στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. 
Στην εν λόγω συνομιλία, ο Ούρμας Πάετ φέρεται να λέει στην επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές που σκόρπισαν τον θάνατο στην πλατεία Μαιντάν του Κιέβου από ταράτσες κεντρικών κτηρίων, όπως αυτή του ξενοδοχείου Ουκραΐνα, δεν ήταν αποκλειστικά και μόνο μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας και στενοί άνθρωποι του Γιανουκόβιτς, - όπως αρχικά θεωρούσαν-, αλλά ήταν και μισθοφόροι που είχαν προσληφθεί από τους επικεφαλής της εξέγερσης στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

Η συνομιλία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από αξιωματούχους της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), πιστούς στον ανατραπέντα πρόεδρο Βικτόρ Γιανουκόβιτς. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που θεωρείται προϊόν υποκλοπής από την SBU, ο Πάετ λέει στην Άστον: «Τώρα είναι ακόμα πιο δυνατή η αντίληψη ότι πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές, δεν ήταν ο Γιανουκόβιτς, αλλά κάποιος από τη συμμαχία (σ.σ. των διαδηλωτών)». Σύμφωνα με τον υπουργό της Εσθονίας, «όλα τα στοιχεία δείχνουν» ότι οι «ίδιοι ελεύθεροι σκοπευτές» στην Μαϊντάν που άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών ήταν άνθρωποι και των δύο πλευρών, και της αστυνομίας και των διαδηλωτών.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Η Άστον φέρεται να απαντά: «Λοιπόν, ναι... αυτό είναι τρομερό», συμπληρώνοντας πως το θέμα χρήζει διερεύνησης.
Επιβεβαιώνει ο Εσθονός υπουργός τη συνομιλία 
Μάλιστα, ο ίδιος ο Εσθονός υπουργός επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο κρατικό ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA-Novosti ότι όντως μίλησε τηλεφωνικά με την Κάθριν Άστον. Ωστόσο, δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες, γιατί όπως δήλωσε θέλει «να ακούσει πρώτα την κασέτα». «Είναι πολύ απογοητευτικό ότι τέτοια επιτήρηση έγινε από όλους συνολικά. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η συζήτηση ανέβηκε σήμερα στο διαδίκτυο» είπε στο πρακτορείο. «Η συζήτησή μου με την Άστον έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, αφότου επέστρεψα από το Κίεβο. Τότε ήμουν ήδη στην Εσθονία» διευκρίνισε.

Επίσης, στο Russia Today, η εκπρόσωπος της Κάθριν Άστον, Maja Kocijancic αρνήθηκε να σχολιάσει το ντοκουμέντο. «Δεν σχολιάζουμε διαρροές από τηλεφωνικές συνομιλίες».

Σημειώνεται ότι ο Πάετ επισκέφθηκε το Κίεβο στις 25 Φεβρουαρίου, ελάχιστες μέρες μετά την κορύφωση των συγκρούσεων. Από τις συγκρούσεις του Φεβρουαρίου 94 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 900 τραυματίστηκαν.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου