Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ 37% ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΖHΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ! ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: "ΣΚΥΒΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΟ ΝΤΡΟΠΗ..."

Βρετανίδα ανταποκρίτρια «Σκύβω το κεφάλι από ντροπή - Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά»

Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα εμφανίζεται το 37% των Βρετανών σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov.
Στην ίδια δημοσκόπηση, μόλις το 23% επιμένει στην παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο. Ενώ, κατά τα λοιπά, το 32% δηλώνει αδιάφορο για το τι θα γίνει, και το 7% λέει ότι δεν ξέρει. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 17 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ στην Ελλάδα. Συνολικά, ερωτήθηκαν 1.966 Βρετανοί.
Σημειώνεται ότι, το 36% των ερωτηθέντων που τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα υποστηρίζουν πως το βασικό επιχείρημα για την επιστροφή τους είναι η επανένωση των γλυπτών. Ενώ το 34%, δηλώνει ότι ανήκουν στην Ελλάδα καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς της χώρας.
Στον αντίποδα, το 23% όσων είπαν «ναι» στην παραμονή των γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει πως νόμιμα πήρε τα γλυπτά ο Έλγιν από την Οθωμανική αυτοκρατορία, ενώ το 9% λέει πως ακόμη και αν παράνομα ήρθαν τα γλυπτά στη Βρετανία, θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα καθώς από τότε έχουν περάσει πάνω από 200 χρόνια.
Ανταποκρίτρια Observer: Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή – Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά 
Με ένα άρθρο-καταπέλτη, η ανταποκρίτρια του «Guardian» στην Ελλάδα, Έλενα Σμιθ, έγραψε την Κυριακή ένα άρθρο στον «Observer» και αναφέρει: «Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά». Δηλώνει ότι «τώρα που η Αμάλ Κλούνεϊ αναζωπύρωσε τη συζήτηση, πρέπει να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος: Να επανενώσουμε τα αρχαία Γλυπτά με την πατρίδα τους» και θυμίζει την ιστορική φράση του λόρδου Βύρωνα: «Είμαι με την Ελλάδα».
«Τρέμω στην ιδέα τού τι θα συνέβαινε εάν ένα βρετανικό μνημείο είχε την τύχη του Παρθενώνα», γράφει η ανταποκρίτρια του «Guardian», ενώ δηλώνει εντυπωσιασμένη «από την ψυχραιμία που επιδεικνύει η Αθήνα», στους χειρισμούς.
Παραθέτει, τέλος, στίχους από τη «Ρωμιοσύνη»: «”Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα” έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος. Χρειάζονται το φως του αττικού ουρανού για να εκτιμηθούν καλύτερα».
paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου