Τι φωνάζετε ρε παιδια; Στο τέλος θα στήσουμε ανδριάντα σε όλους αυτούς που εργάστηκαν ακάματα για τη σωτηρία της χώρας! Ανδριάντα...
και στον Γεωργίου και στον Παπανδρέου που μας έβαλε στο εθνοσωτήριο ΔΝΤ, ανδριάντα και στον Σαμαρά και βεβαίως στον Τσίπρα. Κανείς δεν φταίει και τα Μνημόνια είναι νόμιμα και ηθικά. Ας όψονται όλοι αυτοί που κυνηγούν τους έντιμους σαν τον Γεωργίου, όπως η Γεωργαντά και ο Λογοθέτης!
Το ρεπορτάζ είναι του Κώστ Ζαφειρόπουλου (efsyn.gr)
Την ώρα που οι θεσμοί θεωρούν βασικό προαπαιτούμενο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας εν όψει συμφωνίας την «ανεξαρτησία» της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη ρίχνει στα μαλακά τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, απαλλάσσοντάς τον οριστικά για την πολύκροτη υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009.
Το δικαστικό συμβούλιο συμφώνησε με τον εισαγγελέα Εφετών, Αντώνη Λιόγα, ως προς τη μη παραπομπή του κ. Γεωργίου για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης. Με το ίδιο βούλευμα αποβάλλονται από πολιτικώς ενάγοντες τα πρώην μέλη της Αρχής Ζωή Γεωργαντά και Νικόλαος Λογοθέτης, των οποίων οι καταγγελίες είχαν δώσει το έναυσμα για την έναρξη της δικαστικής έρευνας.
Από την άλλη πλευρά, ο απερχόμενος (;) πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ παραπέμπεται να δικαστεί στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων για παράβαση καθήκοντος. Το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο επί 21 χρόνια υπάλληλος του ΔΝΤ, Ανδρέας Γεωργίου, συνίσταται στο ότι δεν παραιτήθηκε από την προηγούμενη υπαλληλική του θέση στο Ταμείο παραμένοντας παράλληλα πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, κατά παράβαση της κατά τον νόμο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησής του στην Αρχή.
Για το ζήτημα του ελλείμματος, την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Ανδρέα Γεωργίου είχε ασκήσει η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, έπειτα από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα. Στην εισαγγελική πρόταση, που έγινε δεκτή, αναφέρεται πως οι καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του χρέους του 2009 «κατ’ ουσία στρέφονται κατά της ορθότητας των στατιστικών μεθόδων που εφαρμόστηκαν, χωρίς παράλληλη αμφισβήτηση των στατιστικών μεγεθών που έτυχαν επεξεργασίας».
Ο εισαγγελέας μάλιστα αναφέρει πως ακόμα και αν η γνωστοποίηση του ελλείμματος στο 15,4% του ΑΕΠ προς τη Eurostat θεωρούνταν αναληθής, και πάλι δεν στοιχειοθετείται έγκλημα, γιατί «σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ιδρυτικού της ΕΛΣΤΑΤ νόμου, η αναγόμενη στις αρμοδιότητές της παραγωγή και δημοσίευση στατιστικών της χώρας προβλέπεται απλώς ως κριτήριο προς λήψη, αξιολόγηση, χάραξη και διαμόρφωση πολιτικών». Με απλά λόγια, οι δικαστές κρίνουν πως η προσφυγή της χώρας μας στον Διεθνή Μηχανισμό Στήριξης δεν προϋποθέτει δημοσιονομικό έλλειμμα συγκεκριμένου ύψους.
Μια υπόθεση που απασχόλησε επί τριετία τις δικαστικές αρχές φτάνει στο τέλος της μόλις λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση του Γ. Βαρουφάκη να μην ανανεώσει τη θητεία Γεωργίου για την επόμενη πενταετία, προκηρύσσοντας νέο διαγωνισμό για τη θέση. Συμπίπτει χρονικά, όμως, και με την απαίτηση των δανειστών να αλλάξουν οι όροι με τους οποίους διορίζεται ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ. Πιο συγκεκριμένα, πάντα στο πλαίσιο της... ανεξαρτητοποίησης της Αρχής, οι θεσμοί ζητούν η Βουλή να μην έχει κανένα λόγο στην επιλογή του προσώπου.
Πενταμελής επιτροπή
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα συγκροτηθεί πενταμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να αξιολογήσει τις υποψηφιότητες: ένα μέλος προτείνεται από τη Βουλή, ένα ορίζεται από τον υπουργό Οικονομικών, ένα από τη Eurostat, ένα από τον Ευρωπαϊκό Συμβουλευτικό Φορέα για τη Διακυβέρνηση στον τομέα της Στατιστικής (ESGAB) και ένα από την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (ESSC).
Αν και την τελική έγκριση τη δίνει ο υπουργός Οικονομικών, οι θεσμοί επί της ουσίας ελέγχουν την επιτροπή. Σε περίπτωση που ο υπουργός Οικονομικών δεν συμφωνεί με την εισήγηση της επιτροπής, μπορεί να διορίσει ως πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ τον υποψήφιο που επιλέγει ο ίδιος μετά από αιτιολόγηση της απόφασής του στην επιτροπή, στην οποία πλειοψηφούν «θεσμικοί» αξιωματούχοι. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, δύναται να κατηγορηθεί για... αλλοίωση της ανεξαρτησίας της Αρχής.
Εντύπωση προκαλεί και η παράγραφος 26 του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε την προηγούμενη Τετάρτη. Στα προαπαιτούμενα για τη δανειακή σύμβαση των 86 δισ., οι θεσμοί έκριναν σκόπιμο (και η κυβέρνηση «υιοθέτησε») να απαλλάξουν τον κ. Γεωργίου για την υπόθεση της παράνομης (κατά τον Ν. 4194/2013) διαδικασίας πρόσληψης δικηγόρου στην ΕΛΣΤΑΤ.
Τον Νοέμβριο του 2013 ο πρόεδρος της Αρχής αποφάσισε να προσλάβει στην ΕΛΣΤΑΤ δικηγόρο που παρείχε ήδη νομικές υπηρεσίες στην Αρχή και πληρωνόταν με δελτίο παροχής Προκήρυξε διαγωνισμό και αποφάσισε ο ίδιος, με ατομική συνέντευξη. Διαπιστώνοντας ότι δεν τηρήθηκε ο νόμος, το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε τρεις φορές το χρηματικό ένταλμα για την πληρωμή του δικηγόρου από την ΕΛΣΤΑΤ.
Αυτήν την... εργασιακή αδικία αποκαθιστούν τώρα οι θεσμοί ζητώντας να πληρωθούν οι αμοιβές. Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζονται και άλλες δαπάνες για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, που παρασχέθηκαν στο πλαίσιο διενέργειας της (καθυστερημένης χρονικά) απογραφής πληθυσμού-κατοικιών του 2011.
«Είμαι απολύτως βέβαιος πως στις εκβιαστικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς συμμετείχε εμμέσως και ο ίδιος ο κ. Γεωργίου, ο οποίος σε ανοιχτή συνεννόηση με τους θεσμούς προσπαθεί να ξεπλύνει ατομικά λάθη και παρανομίες» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Τσέπας, μέλος του συλλόγου εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ, που είναι σε διαρκή κόντρα με τον πρόεδρο της Αρχής.
Ο τελευταίος παραμένει σε αναρρωτική άδεια έως τις 24 Ιουλίου, χωρίς να έχει καταθέσει ακόμα στη Βουλή στην Επιτροπή για τα (πρώτα) Μνημόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου