Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ! ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ! ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΜΠΟΥΚΑΡΑΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΑΛΒΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ! ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ....

Πυριτιδαποθήκη και πάλι τα Βαλκάνια. Εθνικιστές διαδηλωτές εισέβαλαν ....

την Πέμπτη στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αντιδρώντας στην εκλογή για πρώτη φορά, Αλβανού προέδρου της Βουλής. Την ίδια ώρα στη Βουλγαρία μπαίνουν στην κυβέρνηση οι εθνικιστές και η πλευρά της Αλβανίας παρακολουθεί τις εξελίξεις στα σύνορα της με όχι και τόσο ψύχραιμο τρόπο (Pics)
Χρήστος Δεμέτης
Απριλίου 28 2017 08:37
Καζάνι που βράζουν μοιάζουν και πάλι τα Βαλκάνια με τις εθνικιστικές τάσεις να ενδυναμώνονται. Την ώρα που στην Τουρκία ο Ερντογάν γίνεται παντοδύναμος πρόεδρος, στη Βουλγαρία οι εθνικιστές μπαίνουν για πρώτη φορά στην κυβέρνηση της χώρας μαζί με τον συντηρητικό Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ η ΠΓΔΜ μοιάζει να βρίσκεται ένα βήμα πριν τη διάλυση, μετά τις χθεσινές εξελίξεις με εισβολή εθνικιστών διαδηλωτών στο κοινοβούλιο της χώρας.
Οι διαδηλωτές εξοργίστηκαν μετά την εκλογή Αλβανού προέδρου (Ταλάτ Τζαφέρι) στο κοινοβούλιο από τους βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας.
Πάνω από 40 οι τραυματίες
Οι εισβολείς είναι οπαδοί του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι και του κόμματος VMRO DPMN, και ξυλοκόπησαν βουλευτές. Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ γρονθοκοπήθηκε και τραυματίστηκε μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην αίθουσα. Εκτός από τον Ζάεφ, τραυματίστηκαν άλλοι τρεις βουλευτές, αστυνομικοί και υπάλληλοι του κοινοβουλίου.
Σοβαρότερα τραυματίστηκε ο αλβανικής καταγωγής βουλευτής Ζ. Σέλα ο οποίος σύρθηκε από το πλήθος εντός του κοινοβουλίου. Μετά τα επεισόδια, το κτίριο της Ολομέλειας εκκενώθηκε με επέμβαση της αστυνομίας, ενώ κόσμος παρέμεινε συγκεντρωμένος έξω από αυτό.
Παραλίγο να λιντσάρουν τον Ζ. Σέλα:


 

Σύμφωνα με την διευθύντρια του κεντρικού νοσοκομείου των Σκοπίων 42 άτομα τραυματίστηκαν στα επεισόδια στο κτήριο της Βουλής και ζήτησαν ιατρική βοήθεια μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικοί και άνδρες της ασφάλειας της Βουλής. Από τους τραυματίες τέσσερις παραμένουν για περαιτέρω νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Σημειώνεται πως ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991.
Η κατάσταση αυτή τη στιγμή:
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που παραμένει στη θέση του, αρνείται διαρκώς να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και αλβανικών κομμάτων, που συγκροτούν κυβερνητική πλειοψηφία. Το επιχείρημα του είναι ότι η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος στο οποίο έχουν συμφωνήσει οδηγεί στην καντονοποίηση του κράτους και μακροπρόθεσμα στην "αλβανοποίησή" του.
Η δε αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο Ιβάνοφ για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.
Από την άλλη όμως, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, το κόμμα του οποίου πρώτευσε στις εκλογές, έλαβε τη διερευνητική εντολή αλλά δεν μπόρεσε να συγκροτήσει κυβερνητική πλειοψηφία με κάποιο από τα αλβανικά κόμματα. Ο ίδιος συντάσσεται με τις θέσεις του Ιβάνοφ και ζητάει νέες εκλογές.
Πρόσκληση του προέδρου Ιβάνοφ στους πολιτικούς ηγέτες
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρόεδρος Ιβάνοφ προσκάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες σε μια αυριανή συνάντηση για να συζητηθούν οι δυνατότητες επίλυσης της κατάστασης που δημιουργήθηκε.
Σε διάγγελμα του ανέφερε: "Σε αυτούς τους καιρούς της γενικής ανησυχίας σας καλώ να παραμείνετε ήρεμοι και να μην υποκύψετε σε διάφορες προκλήσεις και χειραγωγήσεις. Για να εκτονωθεί η κατάσταση και να αποτραπεί η βία καλώ όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα να δείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά και να υπακούουν στους νόμους της χώρας. Οι βουλευτές είναι οι πιο υπεύθυνοι για να επανέλθει η κατάσταση σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και τους κανόνες της βουλής οι οποίοι σήμερα παραβιάστηκαν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και έχει επίγνωση των συνεπειών. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Καλώ τους ηγέτες σε μια συνάντηση αύριο για να εξετάσουμε τις επιλογές για μια λύση".
Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ τραυματισμένος:
Προβολή εικόνας στο Twitter
Καταδικάζουν Μογκερίνι και Χαν
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν καταδίκασαν έντονα σήμερα τις επιθέσεις σε βουλευτές στο κοινοβούλιο στα Σκόπια.
"Τα επεισόδια βίας στη Βουλή είναι εντελώς απαράδεκτα και καλούμε για ηρεμία και συγκράτηση", είπαν οι δύο επίτροποι σε κοινή τους δήλωση χθες, προσθέτοντας ότι "η δημοκρατία πρέπει να ολοκληρώσει την πορεία της. Βλέπουμε θετικά την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής, όπως έχει μεταδοθεί".
Στη δήλωσή τους η Μογκερίνι και ο Χαν τόνισαν τη σημασία του πολιτικού διαλόγου στους θεσμούς ως πάγιας θέσης της ΕΕ και προέτρεψαν όλες τις πολιτικές πλευρές "να τιμήσουν το Σύνταγμα της χώρας και να δράσουν στο πνεύμα των δημοκρατικών αξιών, της φιλοτιμίας και της κοινής λογικής".
Καταλήγοντας, τόνισαν στη δήλωσή τους πως "η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποτελεί υποψήφια για ένταξη χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Βουλή για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα να προωθηθεί στο ευρωπαϊκό της μονοπάτι".
Ανησυχία του ΥΠΕΞ για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ
Ανακοίνωση για τα επεισόδια εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ. "Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η ΠΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις", αναφέρει το υπουργείο.
"Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της ΠΓΔΜ", καταλήγει η ανακοίνωση.
Καζάνι που βράζει και η Αλβανία
Σημειώνεται πως μόλις πριν λίγες ημέρες, σε συνέντευξη του στην ελβετική εφημερίδα Tagesanzeiger, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε πως η κατάσταση στην ΠΓΔΜ "μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου".
"Στην ΠΓΔΜ η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει τελείως εκτός ελέγχου γιατί ο πρόεδρος αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο δεύτερο κόμμα, που επιδιώκει να συγκυβερνήσει με τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας", είπε ο Ράμα.
Ερωτηθείς πόσο σίγουρα είναι τα σύνορα των Βαλκανίων, ο Ράμα απάντησε ότι "τα σύνορα θα κινδυνεύσουν αν η ΕΕ μείνει αδρανής, αν μας αφήσει ακάλυπτους και μας παραδώσει στις αγκάλες της Ρωσίας". Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν απέκλεισε, σε περίπτωση "αναστολής", όπως είπε, της διαδικασίας διεύρυνσης της EE με χώρες της περιοχής, "μια μικρή ένωση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου".
Στη χώρα εν τω μεταξύ, συνεχίζονται επί 65 ημέρες διαδηλώσεις κατά του Ράμα.
Οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης διογκώνονται, η αντιπολίτευση βρίσκεται σε αναβρασμό και ζητά την παραίτηση του Έντι Ράμα, ενώ εκείνος συνεχίζει να προκαλεί σε εσωτερικό αλλά και εξωτερικό με την επιμονή του στη "Μεγάλη Αλβανία".
Η αντιπολίτευση κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της με ωριαίο αποκλεισμό όλων των κεντρικών οδικών αρτηριών της χώρας με αίτημα την παραίτηση του Ράμα, και τον σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου βουλευτικές εκλογές.
Ο Έντι Ράμα από την πλευρά του μιλά για σενάρια της αντιπολίτευσης που θυμίζουν τις ταραχές του 1997 και καλεί τον λαό να μην ακολουθεί τις εκκλήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος.
news247.gr, Φωτογραφίες: Associated Press

1 σχόλιο: