Το «παράδειγμα της Πορτογαλίας» είναι το νέο αφήγημα...
σοσιαλδημοκρατικής κοπής που προσπαθεί να σερβίρει στον ελληνικό λαό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παράλληλα με το παραμύθι για το «τέλος της εποχής των μνημονίων» και τη «δίκαιη ανάπτυξη».
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα «Diario de Noticias» χαρακτηρίζει «νίκη για τον ελληνικό λαό» την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ωστόσο, το πόσο «νικητής»... θα είναι ο ελληνικός λαός μετά την «έξοδο από το μνημόνιο», φαίνεται από το γεγονός ότι ήδη έχουν προνομοθετηθεί μέτρα για το 2019 και το 2020, ενώ τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα επεκτείνονται μέχρι το 2060.
Ο Αλ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι το παράδειγμα της Πορτογαλίας «αποτελεί δεδικασμένο», καθώς «άνοιξε δρόμο, ώστε και εμείς να μπορέσουμε να πράξουμε το ίδιο, χωρίς να είναι σε θέση οι θεσμοί να μας το αρνηθούν. Δηλαδή για παράδειγμα, να αυξήσουμε τους μισθούς, να αποκαταστήσουμε τις εργασιακές σχέσεις, τις συλλογικές συμβάσεις κ.λπ.». Μάλιστα, δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την Πορτογαλία «ένα καλό αριστερό success story»!
Πέρα από το επικοινωνιακό περιτύλιγμα, το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για το «παράδειγμα της Πορτογαλίας» έχει και πρακτικό ενδιαφέρον για το ελληνικό κεφάλαιο και την κυβέρνησή του, αφού η Πορτογαλία είναι μια χώρα με αξιοσημείωτες επιδόσεις ως προς την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Στην Πορτογαλία της «αριστερής» διακυβέρνησης, οι δείκτες ευημερούν εις βάρος του λαού της. Έλλειμμα 2,3%, χρέος 126,2% του ΑΕΠ, ανάπτυξη 2,8% στο πρώτο εξάμηνο του 2017 είναι μερικά από τα επιτεύγματά της κυβέρνησης του Αντ. Κόστα.
Ως προς την «αποκατάσταση» των εργασιακών σχέσεων που τάχα επιτεύχθηκε στην Πορτογαλία μετά την έξοδο από το μνημόνιο, ο μισθός αυξήθηκε κατά 88 λεπτά τη μέρα, δηλαδή όσο ένα κουλούρι, με τον κατώτατο μισθό να φτάνει τα 557 ευρώ μεικτά σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης. Επιπλέον, η «αριστερή» κυβέρνηση της Πορτογαλίας διατήρησε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων με τις ατομικές συμβάσεις, τα δουλεμπορικά και τους εργαζόμενους με ελάχιστες ώρες τη βδομάδα. Έτσι, οι επισφαλείς εργαζόμενοι (δηλαδή της μερικής απασχόλησης, της δουλειάς με την ώρα κ.λπ.) ξεπερνούν τις 700.000 και μάλιστα αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Η Πορτογαλία δεν είναι «παράδειγμα» μόνο για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τους βιομήχανους της Ελλάδας. Σε δελτίο που παρουσίασαν τεχνοκράτες του ΣΕΒ στις 22 Ιούνη αναφέρονται τα εξής: «Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι την περίοδο 2015 - 2016, σε πραγματικούς όρους, οι αμοιβές των μισθωτών αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς στην Ελλάδα απ' ότι στην Πορτογαλία, παρότι η Πορτογαλία βρίσκεται εκτός μνημονίου και απολαμβάνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα όσον αφορά στην αύξηση της παραγωγικότητας». Ειδικά για την «αριστερή» κυβέρνηση της Πορτογαλίας, ο ΣΕΒ αναφέρει στην ανάλυσή του: «Η αριστερή κυβέρνηση που ανήλθε στην εξουσία, αν και χαλάρωσε λίγο τη λιτότητα, εξακολούθησε να ασκεί περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και κατάφερε, μάλιστα, να βγάλει τη χώρα και από τη διαδικασία των υπερβολικών ελλειμμάτων».
Στην ίδια συνέντευξη, ο Αλ. Τσίπρας επισημοποιεί το κομπρεμί με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, υπογραμμίζοντας πως «σοσιαλιστές, ριζοσπάστες αριστεροί, κομμουνιστές και πράσινοι είναι απαραίτητο να βρούμε μία κοινή βάση. Για να προχωρήσουμε στη στήριξη συγκεκριμένων δράσεων που θα αποβλέπουν στη μείωση των ανισοτήτων και στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης ΕΕ»...
Άλλωστε, η ευκολία με την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να «ξεπλύνει» ό,τι πιο απεχθές και αντιλαϊκό, εξηγεί γιατί η ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία τον θεωρεί τον «εκλεκτό» της στην Ελλάδα και όχι μόνο...
https://www.902.gr/ (τίτλος: δικός μας)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου