Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΔΗΜΑΡΧΟΣ-ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΕΡΕΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟ ΒΑΡΙΑ ΑΡΡΩΣΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΗ!


ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ!
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
από τον Μάκη Βραχιολίδη

Η επιδεικνυόμενη από την τρόικα και την ελληνική Πολιτεία βαρβαρότητα και αναλγησία σε βάρος του λαού,  έχει επεκταθεί ως επιδημία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι πολίτες αισθάνονται ότι βάλλονται από παντού, ακόμη και από το Δήμο τους, από τον οποίο θα προσδοκούσαν να βρουν συμπαράσταση. Όταν μάλιστα η κοινωνική αναλγησία εκδηλώνεται από γιατρό-Δήμαρχο, κατά τεκμήριο ευαίσθητο σε θέματα υγείας άτομο, τότε τα πράγματα έχουν ξεφύγει...
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής είχε παραχωρήσει εδώ και επτά χρόνια, θέση στάθμευσης στην ανάπηρη και νεφροπαθή (στο τελικό στάδιο) 70χρονη Κυριακή Μαστοροπούλου. Θέση, που χρησιμοποιούσε για λογαριασμό της οδηγός, η οποία ερχόταν, την παρελάμβανε έξω από το σπίτι της τρεις φορές την εβδομάδα,  και την μετέφερε σε νοσοκομείο όπου υποβαλλόταν στην αναγκαία για την επιβίωσή της αιμοκάθαρση. Η κα Μαστοροπούλου περνά αυτή τη σωματική και ψυχοφθόρα διαδικασία από το 1982 (!), χρονικό διάστημα εξαιρετικά μεγάλο και σπάνιο για νεφροπαθή, στο οποίο επιβαρύνθηκε περαιτέρω η κλινική της κατάσταση, προκαλώντας της πολλαπλά στιγμιαία κατάγματα, με συνέπεια να είναι και βεβαιωμένα ανάπηρη, σε ποσοστό πέραν του 80%!  Η αναπηρία έχει υποχρεώσει την πολύπαθη  Κυριακή Μαστοροπούλου να μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ έχει αποκτήσει και μικρό ιδιωτικό ανελκυστήρα, ώστε να μπορεί να μπαινοβγαίνει σπίτι της.

Και ενώ ο κάθε εχέφρων θα περίμενε από τη Δημοτική Αρχή να στέκεται αρωγός σε αυτή την γυναίκα, συνέβη ακριβώς το αντίθετο: Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής με εντολή του Δημάρχου-ιατρού κ. Ζορμπά (φωτό δεξιά),  αποφάσισε από τον Σεπτέμβριο του 2011 να στερήσει την άδεια στάθμευσης αυτοκινήτου από την κ. Μαστοροπούλου,  με το αιτιολογικό ότι το όχημα που την μετακινεί, δεν είναι ιδιοκτησίας της!!! 
«Μα πώς να έχω ιδιόκτητο αυτοκίνητο  αφού είμαι ανάπηρη;», διερωτάται η γυναίκα και συνεχίζει: «Ο Σύλλογος νεφροπαθών στον οποίο είμαι μέλος,  έχει προβλέψει για τους νεφροπαθείς να έχουν θέση στάθμευσης εφόσον είναι ιδιοκτήτες αυτοκινήτου. Εγώ όμως,  από το 2006 είμαι ανάπηρη πάνω από 80%. Όσο δεν ήμουν ανάπηρη,  δεν είχα ανάγκη θέσης parking, πήγαινα με τα πόδια στη στάση κι έπαιρνα το λεωφορείο. Τα τελευταία χρόνια όμως,  χρησιμοποιώ  αναπηρικό αμαξίδιο. Πώς είναι δυνατόν να οδηγώ αυτοκίνητο; Γι’ αυτό τον λόγο ο Σύλλογος νεφροπαθών έχει ζητήσει από τους δήμους να προνοούν περιπτώσεις σαν την δική μου, με ανθρωπιστικά, κοινωνικά κριτήρια. Η προηγούμενη δημοτική αρχή, είχε αναγνωρίσει το πρόβλημα υγείας μου, είχε δει τα δικαιολογητικά που της είχα προσκομίσει και  μου είχε παραχωρήσει θέση στάθμευσης. Η σημερινή όμως διοίκηση του κ. Ζορμπά, μου φέρθηκε σκληρά, αφαιρώντας τη θέση στάθμευσης».
Από αυτή την ενέργεια του Δήμου, η δύσμοιρη γυναίκα υποχρεώθηκε για έναν ολόκληρο χειμώνα και επί τρεις φορές την εβδομάδα, να περιμένει το ταξί έξω από το σπίτι της, μέσα στο κρύο, στη βροχή ή το χιόνι, για να την παραλάβει και να την μεταφέρει στο νοσοκομείο για αιμοκάθαρση.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ-ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΣΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΗΣ!



Σοκάρει ο ανάλγητος τρόπος με τον οποίο ενήργησε η Δημοτική Αρχή Αγίας Παρασκευής και προσωπικά ο ιατρός-δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς, σε βάρος της κας Μαστοροπούλου, αδιαφορώντας τόσο για τα επίσημα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τα σοβαρά προβλήματα υγείας της παθούσας, όσο και για την έγγραφη έκκλησή της προς τον Δήμαρχο.    Συγεκριμένα: το νοσηλευτικό κέντρο «Κυανούς Σταυρός» στην ιατρική βεβαίωση της 14ης Δεκεμβρίου 2011, σημειώνει: «Η κα Μαστοροπούλου Κυριακή πάσχει από χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια τελικού σταδίου και υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση τρις εβδομαδιαίως από το 1982. Λόγω της βαρύτατης οστικής νόσου, εξαιτίας της πολύχρονης αιμοκάθαρσης έχει υποστεί πολλαπλά κατάγματα μηριαίων, αδυνατεί να βαδίζει και μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η μεταφορά προς και από την Κλινική, γίνεται με ΙΧ μέσο, για το οποίο και απαιτείται χώρος στάθμευσης προς διευκόλυνση της ασθενούς».
  • Παλαιότερη βεβαίωση (2006) του ίδιου νοσηλευτικού κέντρου, επισημοποιούσε το βαρύτατο ιστορικό της ασθενούς, τουτέστιν ότι υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση από το 1982 και τα επακόλουθα αυτής.
  •   Η Α΄ Πρωτοβάθμια Υπηρεσιακή Υγειονομική Επιτροπή της Νομαρχίας Αθηνών με την υπ. Αριθμ. 4492/20-7-2006 γνωμάτευσή της, βεβαιώνει την αναπηρία της κας Μαστοροπούλου σε ποσοστό 80%.
«ΔΗΜΑΡΧΕ, ΕΙΣΤΕ ΓΙΑΤΡΟΣ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΙΑ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΗ  ΓΥΝΑΙΚΑ»
Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής,  ιατρός-πνευμονολόγος Βασίλης Ζορμπάς, παρά την  προσωπική επιστολή που έλαβε από την παθούσα –ήδη- από τις 25 Ιανουρίου 2012, μέχρι σήμερα επέδειξε παντελή αδιαφορία. Συγκλονίζει δε, η ύστατη ικεσία της Κυριακής Μαστοροπούλου, η οποία αφού υπεθυμίζει την ιατρική ιδιότητα του Δημάρχου, του ζητεί να μην αδιαφορήσει απέναντι σε μια «μελλοθάνατη γυναίκα»! Ιδού τι αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της, η ανάπηρη γυναίκα:

«...Όπως βεβαιώνει και η συνημμένη ιατρική γνωμάτευση, είμαι μακροχρόνια νεφροπαθής, μετακινουμένη με αναπηρικό αμαξίδιο και με αυτό το στοιχείο ο προηγούμενος Δήμαρχος κ. Βασίλειος Γιαννακόπουλος, κατανοώντας την ανάγκη μου, μού είχε χορηγήσει χώρο στάθμευσης, αφού προηγουμένως με είχε επισκεφθεί κατ’ οίκον και διαπίστωσε «ιδίοις όμμασιν»  την τραγικότητα της καταστάσεώς μου. Δεν «κόλλησε» στο γράμμα του νόμου και με δική του εντολή τοποθετήθηκε έμπροσθεν της πολυκατοικίας που διαμένω ειδική πινακίδα για στάθμευση αυτοκινήτου αναπήρου, χωρίς να αναγράφεται επί της πινακίδος αριθμός κυκλοφορίας Ι.Χ. αυτοκινήτου, κάτι που δεν διέθετα. Και αν ακόμη διέθετα Ι. Χ. αδυνατώ να το οδηγήσω. Για τον λόγο αυτό, αν και μικροσυνταξιούχος, αναγκάζομαι να απασχολώ για τις ανάγκες μου βοηθό, η οποία είναι κάτοχος Ι.Χ. αυτοκινήτου, προκειμένου να με συνοδεύει όπου χρειάζεται να μεταβώ. Ο Σύλλογος νεφροπαθών με διαβεβαίωσε, πως εφ᾿ όσον σας προσκομίσω βεβαίωση της Κλινικής, όπου νοσηλεύομαι, έχετε τήν ευχέρεια να μου χορηγήσετε την αιτούμενη  άδεια.
Σε μια εποχή που το παράλογο κράτος φροντίζει και δίνει κοινωνικά δικαιώματα σε κάθε λογής-λογής περίεργες περιπτώσεις, προσωπικά αισθάνομαι κοινωνική απόρριψη μέ το να σας ικετεύω τεσσερεις μήνες τώρα, για ένα θέμα που θα έπρεπε ήδη να σας είχε ευαισθητοποιήσει. Για ένα θέμα το οποίο άπτεται της στοιχειώδους κοινωνικής υποχρέωσής σας έναντι αναξιοπαθούντων δημοτών σας.
Η ιατρική σας ιδιότητα, νομίζω, θα πρέπει να συνηγορήσει στο δίκαιο ατημά μου. Ευελπιστώ πως ο Δήμος (στον οποίο από το 1988 είμαι μόνιμος κάτοικος και δημότης με μικρό ιδιόκτητο διαμέρισμα) δεν θα με απαγοητεύσει, φ᾿  όσον μάλιστα για την ικανοποίησή του δεν απαιτείται οικονομική δαπάνη. ...Σας παρακαλώ πολύ να μην χρονοτριβήσετε. Σας το ζητάει χάρη μια μελλοθάνατη δημότης σας, πού έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη μέ τον θάνατο».
Η κα Μαστοροπούλου αν και προσεκόμισε όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις ιατρικές περί αναπηρίας της βεβαιώσεις, μάταια περιμένει!!!

«ΑΦΑΝΤΟΣ» Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Αν και αναζητήσαμε πολλές φορές τον Δήμαρχο-ιατρό κ. Ζορμπά, αφήνοντας επανειλημμένες φορές μήνυμα στο γραφείο του, ακόμη και στο κινητό του τηλέφωνο, δεν επικοινώνησε μαζί μας ώστε να έχουμε την άποψή του. Αντ’ αυτού μιλήσαμε με την Αντιδήμαρχο κ. Ελένη Δάβαρη (φωτό), η οποία τυγχάνει να είναι γείτονας της ανάπηρης γυναίκας:
Ε. Δάβαρη (Αντιδήμαρχος Αγ. Παρασκευής γειτόνισσα παθούσας): Δεν είναι δικό μου θέμα, εγώ είμαι υπεύθυνη καθαριότητας, το θέμα είναι του Δημάρχου. Σε κάποιους ανθρώπους στους οποίους  είχαν δοθεί θέσεις στάθμευσης, πέρασαν από επιτροπή και κρίθηκε ότι από τη στιγμή που δεν είχαν στην ιδιοκτησία τους αυτοκίνητο, έπρεπε να τούς καταργηθούν οι θέσεις στάθμευσης, διότι κρατούσαν τη θέση μόνο για ταξί.
Η συγκεκριμένη όμως κυρία είναι βαριά άρρωστη και νομίζω ότι το γνωρίζετε.
Ε. Δάβαρη: Την ξέρω πολύ καλά την περίπτωσή της. Ξέρετε  πόσοι άνθρωποι κάνουν αιμοκαθάρσεις; Έχω κι εγω στην οικογένεια δικό μου άνθρωπο που κάνει αιμοκάθαρση και δεν μπορεί να πάρει τέτοια άδεια.
Γνωρίζετε ότι η αναπηρία της φτάνει στο 80%;
Ε. Δάβαρη: Δεν το γνωρίζω.  Η κυρία κρατούσε μια θέση parking χωρίς να έχει δικό της αυτοκίνητο. Και όσο καιρό την είχε τη θέση,  ερχόντουσαν άλλα αυτοκίνητα και παρκάρανε. Για να της καταργήσει την θέση στάθμευσης ο Δήμος, κάποια επιχειρήματα θα έχει. Εκείνοι που έβγαλαν την πινακίδα πώς κρίνανε ότι καλώς έβγαλαν την πινακίδα, αφού είδανε ότι η γυναίκα έχει 80% αναπηρία;

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:

Ο πρώην Δήμαρχος της πόλης Βασίλης Γιαννακόπουλος καταγγέλλει ευθέως τον νυν Δήμαρχο για ανάλγητη συμπεριφορά:
Γιαννακόπουλος: (πρώην Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής) «Πρόκειται για ανάλγητη συμπεριφορά του Δήμου, παρ’όλο που, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, οφείλει να είναι περισσότερο ευαίσθητος  στα κοινωνικά θέματα. Δεν μπορεί, ελαφρά τη καρδία, ένας γραφειοκράτης υπάλληλος ή ένας Δήμαρχος  που δεν μπαίνει ποτέ στο επιμέρους πρόβλημα, να στερεί την άδεια από έναν άνθρωπο με τόσο σοβαρά προβλήματα υγείας. Εξαιτίας αυτής της αδιαφορίας του δημάρχου,  ενδεχομένως αύριο να πεθάνει  η βαριά ασθενούσα συνδημότης μας γιατί δεν θα μπορεί να κάνει την αιμοκάθαρσή της. Και εν πάση περιπτώσει η νέα δημοτική αρχή, η οποία  δεν μας έχει συνηθίσει σε νέα έργα,  εάν δεν κρατήσει και αυτά τα τυπικά, τα οποία δεν κοστίζουν αλλά δείχνουν ότι υπολογίζει τον δημότη, τότε καταδικάζεται περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών. Η παράταξή μας θα φέρει  το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και θα το αναδείξει ως κορυφαίο».
Για την χαρακτηριστική καθυστέρηση του Δήμου να απαντήσει στην επιστολή της ανάπηρης γυναίκας, ο πρώην Δήμαρχος δήλωσε:
Γιαννακόπουλος: Είναι απαράδεκτο και ελεγκτέο, τόσο από τον Συνήγορο του Δημότη όσο και από τον ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης. Απαγορεύεται να μην απαντάμε έγκαιρα και έχει πρόστιμο ο Δήμος και δυστυχώς αυτά τα θέματα είναι που μεγιστοποιούν την κακοδιοίκηση των δήμων. Αυτά είναι που αθροίζουν συνολικά τους δήμους, κατατάσσοντάς τους στην αναλγησία και την κακοδιοίκηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου