Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΑΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ


Στην πρόταση της δημοτικής διοίκησης Παπάγου-Χολαργού για αύξηση των τροφείων στους Παιδικούς σταθμούς, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, διαρκώς επιδεινούμενης, παρεμβαίνει ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κεχρής με το παρακάτω άρθρο του με το οποίο ζητεί την μείωση των τροφείων.

ΑΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ  
Βιώνουμε την χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 60 χρόνων. Οι περισσότερες οικογένειες βρίσκονται στο χείλος της πλήρους οικονομικής κατάρρευσης. Είναι αναγκαίο η Δημοτική Αρχή να αναθεωρήσει την πολιτική της για τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς.
           
            Πέρσι, υπήρξε μια δραματική αύξηση των τροφείων. Το 2010 μια οικογένεια στο Χολαργό με εισόδημα:
·         7.000 €, πλήρωνε τον μήνα 15 €, τώρα πληρώνει 30 € (αύξηση 100%),
·         16.000 €, πλήρωνε τον μήνα 35 €, τώρα πληρώνει 60 € (αύξηση 71%),
·         20.500 €, πλήρωνε τον μήνα 55 €, τώρα πληρώνει 90 € (αύξηση 63%),
·         36.000 €, πλήρωνε τον μήνα 100 €, τώρα πληρώνει 140 € (αύξηση 40%),
·         55.000 €, πλήρωνε τον μήνα 100 €, τώρα πληρώνει 180 € (αύξηση 80%),
            Οι τιμές αυτές αφορούν μόνο τους δημότες, γιατί για τους κατοίκους υπήρξε μια περαιτέρω αύξηση της τάξης του 20-30%. Παρόμοιες αυξήσεις αφορούσαν και ειδικές κατηγορίες οικογενειών, όπως τους πολύτεκνους όπου το 2010 είχαν 100% απαλλαγή των τροφείων, ενώ τώρα πληρώνουν σημαντικά ποσά αναλόγως εισοδήματος.
           
            Πέρσι αντιπαρατέθηκα σφόδρα με την Διοίκηση Ξύδη αντιτιθέμενος για αυτή την πολιτική  των αυξήσεων. Ισχυρίστηκα ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτές τις αυξήσεις εξοικονομώντας χρήματα από τον περιορισμό συγκεκριμένων σπαταλών και περιττών εξόδων. Αναφέρθηκα για παράδειγμα στους Ειδικούς Σύμβουλους του Δημάρχου (120.000€ ετησίως), σε διπλούς εορτασμούς και παρελάσεις, σε κάποια τεχνικά έργα κλπ. Η Διοίκηση επικαλέσθηκε με την σειρά της την μειωμένη κρατική επιχορήγηση και το χρέος του Δήμου και επέβαλε τελικά αυτές τις αυξήσεις.

            Τα δεδομένα φέτος έχουν αλλάξει. Πέρα από το γεγονός ότι η κρίση έχει βαθύνει δραματικά και υπάρχουν οικογένειες που απλά αδυνατούν να πληρώσουν αυτά τα τροφεία, δεν μπορεί πλέον η Διοίκηση να επικαλείται, ούτε την μειωμένη κρατική επιχορήγηση, ούτε το χρέος του Δήμου. Θεωρείται φέτος «επιτυχής»*1 η δημιουργία ενός έντονα πλεονασματικού*1 προϋπολογισμού. ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ (ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ) 4.000.000 €.

            Πριν από δύο χρόνια η επιχορήγηση του Δήμου στους Παιδικούς Σταθμούς*2 έφθανε τα 2.000.000 €*2, τώρα έχει μειωθεί στα 1.450.000 €*2 Μια αύξηση της επιχορήγησης του Δήμου προς τους Παιδικούς Σταθμούς της τάξης των 200.000 € από το πλεόνασμα των 4.000.000 €, δεν θα επιβάρυνε σημαντικά τον Δήμο και θα ανακούφιζε οικονομικά δεκάδες οικογένειες. Μια τέτοια αύξηση της επιχορήγησης του Δήμου προς τους Παιδικούς σταθμούς θα επέτρεπε ή την μείωση των τροφείων στα επίπεδα του 2009 ή και την κατάργηση των τροφείων για μεγάλες ομάδες οικογενειών χαμηλών φορολογικών εισοδημάτων.

            Η Διοίκηση αντί μειώσεων προτείνει αυξήσεις. Με δεδομένη την οικονομική κατάρρευση των περισσότερων οικογενειών και την ύπαρξη πλεονάσματος στον Δήμο της τάξης των 4.000.000 € ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ.

                Γιάννης Κεχρής
                Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου – Χολαργού

[*1  Θα πρέπει να αναφερθεί ότι αυτή η «επιτυχία» οφείλεται κυρίως στη σοβαρή μείωση του κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού του Δήμου (μείωση μισθών) αλλά και στη δραματική συρρίκνωση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου (αυξήσεις στα τροφεία, μείωση της οικονομικής ενίσχυσης του ΚΑΠΗ, υποβάθμιση των θαλάσσιων camps, μείωση των αθλητικών δραστηριοτήτων, κατάργηση των Δημοτικών Πολυιατρείων του άνω Χολαργού, κατάργηση του γυμναστηρίου της Κρέσνης κλπ).
*2 Αναφέρομαι στην συνολική επιχορήγηση των τριών συνιστωσών του ΔΟΚΜΕΠΑ: Παιδικοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, Δημοτικά Πολυιατρεία, από την οποία η «μερίδα του λέοντος» αφορά τους Παιδικούς Σταθμούς.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου