Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΚΛΑΙΝΕ ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ... ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΤΟ ΝΗΣΙ. ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

πηγή: makeleio.gr
Xios-Pyrkagia-Thalassa
Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν να κατακαίνε τα πάντα στο πέρασμά τους τα δύο πύρινα μέτωπα στις περιοχές του Κοντυλόπου και των Αυγωνύμων στη Χίο.
Το πρωί οι φλόγες απείλησαν σπίτια στα Αυγώνυμα. Στο νησί έφτασε και το αρματαγωγό ΣΑΜΟΣ του Πολεμικού Ναυτικού που μεταφέρει 16 Πυροσβεστικά οχήματα από μονάδες του Λεκανοπεδίου της Αττικής καθώς και πεζοπόρα τμήματα.
Στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Χίο συνέδραμε και σήμερα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, διαθέτοντας επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα.
Συγκεκριμένα διατέθηκαν: επτά αεροπλάνα τύπου CL-415, δύο αεροπλάνα CL-215, δύο ελικόπτερα CH-47 (Chinook), ένα C-130 για την μεταφορά από την Αθήνα 54 ατόμων εκπαιδευμένου στρατιωτικού προσωπικού της δύναμης του σχεδίου Δευκαλίων καθώς και ένα C-130 για την μεταφορά 90 πυροσβεστών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σε ετοιμότητα βρίσκεται παράλληλα ένα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού για μεταφορά επιπλέον μέσων στο νησί εφόσον απαιτηθεί.
Ολοσχερής η καταστροφή
Περισσότερα από 65.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στη Χίο σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς που έχει συμπληρώσει 24 ώρες από το ξέσπασμα της.
Αυτή είναι η πρώτη επίσημη εκτίμηση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, έτσι όπως εκφράστηκε στη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου.
Πυροσβέστες, εθελοντές και στρατιώτες έδιναν όλο το βράδυ μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να οριοθετήσουν την τεράστια πυρκαγιά στη Χίο το μήκος της οποίας φτάνει τα 25 χιλιόμετρα, για να μην κινδυνέψουν σπίτια. Χιλιάδες στρέμματα πρασίνου, αλλά και μαστιχόδεντρων έχουν γίνει στάχτη. Οι περισσότεροι κάτοικοι πέρασαν το βράδυ στις παραλίες, μακριά από τα σπίτια τους.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί τα χωριά Αυγώνυμα, Αγιος Γιώργης, Λιθί, Βέσσα, Ελάτα, Πιργί, Μεστά, Δαφνώνας και Ολύμποι. Ο δήμαρχος του νησιού, Πολυχρόνης Λαμπρινούδης έκανε λόγο για εμπρησμό.
Πυροσβεστικές δυνάμεις καταφτάνουν από πολλά σημεία της χώρας προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης. Ωστόσο σύμμαχός τους δεν είναι ούτε σήμερα ο καιρός, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως ακόμη και 8 μποφόρ.
Αυτός ήταν και ο λόγος που αεροσκάφη δεν κατάφεραν να πάρουν μέρος στην πυρόσβεση με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσουν ρίψεις πέντε ελικόπτερα.
Στο νησί επιχειρούν 58 πυροσβέστες με 21 οχήματα. Από Αθήνα κατέφτασαν 10 οχήματα και 20 πυροσβέστες. Ακόμη επιχειρεί πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων ενώ σε επιφυλακή στο νησί βρίσκονται όλα τα σώματα ασφαλείας. Παράλληλα, σημαντική είναι η συμβολή των εθελοντών και των απλών κατοίκων που με κάθε μέσο ρίχνονται στη φωτιά.
Πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ
Πρώτο θέμα αποτελεί στα ΜΜΕ της Σμύρνης και του Τσεσμέ η είδηση της μεγάλης Πυρκαγιάς που κατακαίει από το πρωί ολόκληρη τη Χίο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τηλεόραση του Τσεσμέ στις πρώτες ειδήσεις της ηλεκτρονικής της έκδοσης αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ για το χρονικό της μεγάλης καταστροφής ενώ έχει στείλει ήδη δύο απεσταλμένους στο νησί προκειμένου να καλύψουν το ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου