Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ! Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΒΙΝΤΕΟ


Έκλεισε ο εναέριος χώρος της Κριμαίας, με ένοπλους με στρατιωτικές στολές να περιπολούν έξω από το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης. Έντονες αντιδράσεις από τον προσωρινό πρόεδρο της Ουκρανίας 
"Απευθύνομαι προσωπικά στον πρόεδρο Πούτιν για να του ζητήσω να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Κριμαία", είπε ο Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.
Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια προβοκάτσια στη χώρα του: "Προκαλούν μια σύγκρουση και κατόπιν προσαρτούν τα εδάφη", υποστήριξε.
Ο Τουρτσίνοφ παραλλήλισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κριμαία με την επέμβαση της Ρωσίας στην Γεωργία με αφορμή τα γεγονότα στην Αμπχαζία, μια περιοχή με μεγάλο ποσοστό κατοίκων ρωσικής καταγωγής. "Η Ρωσία έστειλε δυνάμεις στην Κριμαία (. . .) επεξεργάζονται σενάρια ανάλογα με αυτά της Αμπχαζίας, όταν αφού ξεκίνησαν μια στρατιωτική σύγκρουση, άρχισαν να προσαρτούν τα εδάφη", τόνισε.
"Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Κριμαία και όχι μόνο κατέλαβε το κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης, αλλά επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της τα μέσα επικοινωνίας (. . .). Πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτήν την πρόκληση και να ανακαλέσει τους στρατιώτες στην Κριμαία και να εργαστεί αποκλειστικά εντός του πλαισίου των συμφωνιών" που έχει υπογράψει με την Ουκρανία, πρόσθεσε.
Ο Τουρτσίνοφ αναφερόταν στη συμφωνία του 1997 μεταξύ Κιέβου και Μόσχας η οποία θέτει τους όρους με βάση τους οποίους ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας σταθμεύει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία της Ουκρανίας.
Η Κριμαία, οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους ρωσόφωνοι, ανήκε στη Ρωσία μέχρι το 1954, όταν η ηγεσία της τότε ΕΣΣΔ την παραχώρησε στην Ουκρανία.
 
Έκλεισε ο εναέριος χώρος της Κριμαίας
Οι πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τις τελευταίες ώρες με προορισμό το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, στην Κριμαία, ματαιώθηκαν "λόγω των τελευταίων εξελίξεων" στην περιοχή αυτή, όπου άγνωστοι με στρατιωτική περιβολή και φιλορώσοι πολίτες περιπολούν γύρω από το αεροδρόμιο.
"Οι πτήσεις από και προς τη Συμφερόπολη για απόψε και αύριο το πρωί ματαιώθηκαν", είπε μια εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Κιέβου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Η κατάσταση στη Συμφερόπολη δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση πτήσεων, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων", πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Περίπου δέκα ένοπλοι, που φορούν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, έφτασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο διεθνές αεροδρόμιο και περιπολούσαν όλη την ημέρα έξω από αυτό.
Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μετακινήσεις στρατιωτικών οχημάτων στο δρόμο που συνδέει τη Σεβαστούπολη με τη Συμφερόπολη ενώ υποστήριξαν ότι προσγειώθηκαν πολλά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στη Συμφερόπολη.
Την Πέμπτη (27/02), η Ρωσία είχε διαβεβαιώσει ότι ο στόλος της στη Μαύρη Θάλασσα "εφαρμόζει αυστηρά τις συμφωνίες" που έχουν υπογραφεί με την Ουκρανία.
 
ΗΠΑ: "Σοβαρό λάθος η επέμβαση της Ρωσίας"
Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν έχει πλέον καμιά νομιμοποίηση για να κυβερνήσει την Ουκρανία, μετά τη φυγή του από την χώρα. «Εκτιμάμε ότι ο Γιανουκόβιτς έχει απολέσει κάθε νομιμοποίηση καθώς απέτυχε να εκπληρώσει τα καθήκοντά του. Εγκατέλειψε την Ουκρανία» δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι.
Εξάλλου η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε εκ νέου τη Ρωσία να μην επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία.
«Η επέμβαση θα αποτελούσε ένα σοβαρό λάθος» τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να δουν «αν η Ρωσία κάνει οτιδήποτε που υπερβαίνει τα όρια καθ' οιοδήποτε τρόπο».
Οι αναφορές για μια ενδεχόμενη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία έχουν προκαλέσει «βαθιά ανησυχία» στις ΗΠΑ και δε συνάδουν με τις προθέσεις που προβάλλει η Ρωσία για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, είπε ο ίδιος.
Ανέφερε επίσης ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναφέρθηκε σε αυτές τις ανησυχίες στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν νωρίτερα την Παρασκευή. Επρόκειτο για την 4η τηλεφωνική συνομιλία τους τις τελευταίες 6 ημέρες.
Η Σουηδία καλεί τις ρωσικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη Συμφερόπολη
Η Σουηδία κάλεσε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν «αμέσως» τη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Αυτόνομης Ουκρανικής Δημοκρατίας της Κριμαίας, αντιδρώντας στην αμφισβήτηση της νέας ηγεσίας που συστάθηκε στο Κίεβο από φιλορώσους στην περιοχή.
Είναι «ανησυχητική η κατάσταση στην Κριμαία. Η Ρωσία πρέπει αμέσως να αποσύρει τις δυνάμεις της (και να τις διατάξει να επιστρέψουν) στις νόμιμες βάσεις τους. Η Συμφερόπολη είναι ξεκάθαρα πέραν αυτής της περιοχής» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ.
Η παρέμβαση του Μπιλτ προστίθεται στις φωνές στη Δύση οι οποίες ζητούν από τη Ρωσία, κατονομάζοντάς την ή όχι, να μην επέμβει στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία.
Νωρίτερα και η Λιθουανία, η οποία ασκεί αυτό το μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε πως θα ζητήσει από το όργανο αυτό να αντιδράσει στην κρίση στην Κριμαία.
«Ζήτησα από τους εκπροσώπους μας (στα Ηνωμένα Έθνη) να εξασφαλίσουν ότι η κατάσταση στην Κριμαία θα ενταχθεί στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκέβιτσους στο Βίλνιους.«Αυτό που συμβαίνει στην Κριμαία μοιάζει με μια στρατιωτική επέμβαση και κατοχή της περιοχής» δήλωσε ο Λινκέβιτσους.
news247.gr, (Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου