Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΨΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ. ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΕΛΑΣΟΥΝ

"Βάλε τη μάσκα και μη σε νοιάζει", "γιατί ήρθε πάλι ναι το καρναβάλι", "το τρελό το καρναβάλι σε μπελάδες θα μας βάλει". Καρναβαλικά τραγούδια που και απόψε θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν καρναβαλιστές και θεατές. Το Πατρινό Καρναβάλι είναι πλέον στην τελική ευθεία του.
Καρναβαλιστές και θεατές μπλεγμένοι στην ακαταμάχητη καρναβαλική δίνη και στις μεθυστικές διαδρομές της διασκέδασης, του κεφιού, της φαντασίας, της ευρηματικότητας, της σάτιρας και της δημιουργίας, δίνουν ραντεβού στην Πάτρα της Αποκριάς, στην Πάτρα της γιορτής, της ελπίδας και της αισιοδοξίας.
Στη νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου τον πρώτο λόγο έχουν τα πληρώματα που διαδέχονται τα άρματα του Δήμου. Τα χρώματα, το φως, οι στολές, ο χορός, ο ενθουσιασμός και η αυθεντικότητα του κεφιού δημιουργούν ένα εύγεστο χαρμάνι, ένα θέαμα γεμάτο φαντασμαγορία, λάμψη και μεγαλοπρέπεια στη νύχτα του Σαββάτου, εντυπωσιάζοντας ανυποψίαστους και μυημένους στην καρναβαλική μαγεία. Οι συμμετέχοντες και οι θεατές εμπλέκονται μετά το τέλος της σε ένα ατέλειωτο πανηγύρι, που συνεχίζεται όλη τη νύχτα στους δρόμους και στα κέντρα διασκέδασης της καρναβαλικής πρωτεύουσας.
Με ελάχιστες ώρες ξεκούρασης το ραντεβού ανανεώνεται για το μεσημέρι της Κυριακής όπου το καρναβαλικό θερμόμετρο ανεβαίνει στα ύψη. Είναι η ώρα της αποκορύφωσης, της απόλυτης κλιμάκωσης της νεανικής ορμής, της φαντασίας, του αυθορμητισμού και της εορταστικής διάθεσης. Η ώρα της Μεγάλης Παρέλασης της Κυριακής όπου όλοι συντονίζονται σε ξέφρενους καρναβαλικούς ρυθμούς, η ώρα που οι δρόμοι της πόλης πλημμυρίζουν με πλατιά χαμόγελα, σατιρικά τερτίπια, πολύχρωμα ποτάμια καρναβαλιστών και απροσδόκητες σκηνές ζωής.
Το καρναβαλικό δαιμόνιο των πληρωμάτων χτύπησε και φέτος κόκκινο και άντλησε θέματα από την οικονομική κρίση και τα δεινά της, προσεγγίζοντας με αφοπλιστικό, σατιρικό, σκωπτικό, χιουμοριστικό και συχνά καυστικό και ανατρεπτικό τρόπο ποικίλες και διαφορετικές εκδοχές των όσων ζούμε. ενώ μια ευρύτατη θεματολογία κινητοποίησε πλήθος άλλων ευρηματικών ιδεών με αμίμητες φανερώσεις. Και βέβαια με στολές που για μια ακόμη φορά θα εντυπωσιάσουν και με εφόδιο το ανόθευτο καρναβαλικό αίμα που ρέει στις φλέβες των καρναβαλιστών.
Οι παρελάσεις ακολουθούν την οδό Κορίνθου και έχουν ως αφετηρία το ύψος της οδού Γούναρη. H ώρα των καρναβαλιστών για τη νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου είναι στις 6.30μμ και για την παρέλαση της Κυριακής στις 2μμ. Η νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου θα καταλήξει στο ύψος της οδού Κολοκοτρώνη και η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής θα καταλήξει στο ύψος της οδού Κιλκίς.
Στις παρελάσεις θα συμμετάσχουν 125 πληρώματα, που αποτελούνται περίπου από 30.000 καρναβαλιστές. Αρκετά από τα πληρώματα θα συνοδεύονται από τις μικροκατασκευές, που δίνουν όπως πάντα έναν ιδιαίτερο τόνο και σε συνδυασμό με τις ευφάνταστες και πολύχρωμες στολές αλλά και τα πρωτότυπα θέματα προσφέρουν μερικά από τα ωραιότερα στιγμιότυπα των παρελάσεων. Είκοσι τρία πληρώματα επίσης θα παρελάσουν με δικά τους άρματα στην Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής.
Στην πρώτη γραμμή των παρελάσεων, όπως συμβαίνει παραδοσιακά, κυριαρχούν τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου Πατρέων-σατιρικά και καλλιτεχνικά-, δίνοντας το σύνθημα για τη γιορτή. Δημιουργίες από το Καρναβαλικό Συνεργείο του Δήμου Πατρέων, μια ιδιότυπη βιοτεχνία καρναβαλικών αρμάτων με εξαιρετικούς και έμπειρους καλλιτέχνες, οι οποίοι δημιουργούν με οδηγό τη φαντασία και την υψηλή δεξιοτεχνία.
Τα άρματα που φέτος θα παρελάσουν είναι:
-«Βασιλιάς Καρνάβαλος», σχεδιασμός: Αλέξης Ασημακόπουλος
-Βασίλισσα του χιονιού»
-«Ευρωπαϊκός Νότος»
-«Μόνο με μάγια θα σωθούμε»
-«Βοήθεια μας ληστεύουν»
-«Όλη η πόλη Καρναβάλι»
-Καλλιτεχνικό Άρμα
-«Τραγουδιστής Πρίγκιπας» από το Καρναβάλι των Μικρών
-«Μουσικό Άρμα»
Επίσης στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής, εκτός των προηγούμενων, θα παρελάσουν και 2 σκαλωτά άρματα, τα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών που απολαύσαμε στην Παρέλαση των Μικρών: «Πειρατικό Καράβι», «Κάστρο», «Τρένο», «Μονομαχία», «Μπάντα» και 3 άρματα του σοκολατοπόλεμου στην ουρά της παρέλασης όπου θα γλυκάνουν τους θεατές με το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου έθιμο.
Τις παρελάσεις θα μεταδώσει το Lepanto TV και το dete.gr
ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ

-«Βασιλιάς Καρνάβαλος»
Ο φετινός Καρνάβαλος είναι ένας γελωτοποιός. Ένας τεράστιος γελωτοποιός που σατιρίζει το γέλιο πολλών καταστάσεων σε πολλά επίπεδα (κοινωνικά, εργασιακά, πολιτικά κλπ).
Ο γελωτοποιός είχε την πιο δύσκολη θέση δίπλα στον Βασιλιά τα παλαιότερα χρόνια γιατί έπρεπε να ανακουφίσει τον άρχοντα από τα προβλήματα και τα άγχη του. Έτσι και ο δικός μας Βασιλιάς Καρνάβαλος θα προσπαθήσει να δώσει λίγη χαρά και ξεγνοιασιά στους θεατές και καρναβαλιστές κάνοντάς τους να αποδράσουν για λίγο από την καθημερινότητά τους με τα τόσα προβλήματα.
-«Βασίλισσα του Χιονιού»
Το άρμα της Βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού. Το κεφάλι της Βασίλισσας του Χιονιού (εμπνευσμένη από το ομώνυμο παραμύθι) πλαισιώνεται από τους «υποτακτικούς» της, οι οποίοι έχουν τη μορφή χιονανθρώπων. Το άλογό της σε κεντρική-δεσπόζουσα θέση «φιλοξενεί» τη Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού Ιωάννα Κυπραίου, η οποία θα χαιρετά θεατές και καρναβαλιστές μοιράζοντας χαμόγελα και φιλιά.
-«Ευρωπαϊκός Νότος»
Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου με μορφές μυρμηγκιών, δέσμιες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάτω από τον Ευρωπαϊκό Βορρά που σατιρίζεται με την Υδρόγειο.
-«Μόνο με μάγια θα σωθούμε»
Το Τζίνι, ο Μάγος και η Μάγισσα του Βουντού συνθέτουν μια... μαγική ατμόσφαιρα. Στην κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, μόνο με μάγια θα σωθούμε.
-«Βοήθεια μας ληστεύουν»
Τερατόμορφοι τραπεζίτες αναποδογυρίζουν φουκαράδες πολίτες. Πίσω τους το σήμα κατατεθέν της χώρας, η Ακρόπολη.
-«Όλη η πόλη Καρναβάλι»
Καλλιτεχνικό άρμα με το κεφάλι ενός τράγου και πίσω μια χρυσή μάσκα
-Καλλιτεχνικό Άρμα
Το κεφάλι ενός παλαιού Καρνάβαλου πλαισιωμένο από μυθικά πλάσματα-νεράιδες.

dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου