Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕΥ ΖΗΝ" ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Σχετικά με την επαναφορά του προγράμματος " Διενέργεια Προγράμματος Ε.Υ.Ζ.Η.Ν. στην Π.Ε."

Το Υπ. Παιδείας με εγκύκλιο του Υφ Παιδείας Σ. Κεδίκογλου  (193728 /Γ4/1712-2014) επιμένει στην υλοποίηση του προγράμματος «ευ ζην» στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επεκτείνοντας το φέτος και στην Α και Β Λυκείου.
 Για το περιεχόμενο, τους σκοπούς και τον υπεύθυνο του προγράμματος έχουμε τοποθετηθεί σε ανακοίνωση μας την περσινή χρονιά (την οποία επισυνάπτουμε http://tvxs.gr/news/paideia/ey-zin-poios-dieksagei-kai-poy-pane-ta-stoixeia).
Στην ιστοσελίδα του προγράμματος ΕΥ ΖΗΝ  υπάρχει ο ισχυρισμός, ότι την περσινή χρονιά,  και παρά τους διάφορους εκφοβισμούς που επιστρατεύτηκαν περί υποχρεωτικότητας του προγράμματος, συμμετείχε μόνο το 36% των σχολείων και ένα μόνο μέρος των μαθητών σε όσα σχολεία συμμετείχαν.
Παρόλα αυτά μιλάνε για επιτυχία του προγράμματος!
Στα ποιοτικά του στοιχεία το μόνο που έχουν να παρουσιάσουν ανά δεδομένο που μετρήθηκε είναι τα περιγραφικά αποτελέσματα ανά νομό, ενώ δε γνωρίζουμε να έφτασαν κάπου τα ατομικά δελτία αξιολόγησης των παιδιών σε κάθε οικογένεια !!! όπως προέβλεπε το πρόγραμμα.
Ποια είναι η τύχη  όλων των δεδομένων που συλλέχτηκαν και τι είδους επεξεργασία έχει γίνει ; σε τίνος τη διάθεση βρίσκονται αυτά, με ποια χρήση και για ποιο σκοπό ;


Το 2005, το «Χαροκόπειο», με τη χρηματοδότηση της Coca Cola, οργάνωσε έρευνα σε 700 δημοτικά σχολεία, με θέμα «Διατροφή και κληρονομικότητα στην παιδική ηλικία» και περιείχε όρους δεσμευτικούς απέναντι στη μεγάλη πολυεθνική για το αν και κάτω από ποιες συνθήκες θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα (παραχωρούνταν τα δεδομένα της έρευνας  ως «περιουσία της εταιρείας»).
Τώρα μας λένε ξανά, ότι θα καταλήξουν σε νόρμες φυσικής κατάστασης, συμβουλές διατροφής προς τους γονείς!!! Την ώρα που μαθητές μας λιποθυμούν από την πείνα και την εξαθλίωση που σπέρνει η κυβερνητική πολιτική και η Τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ) μέσω των Μνημονίων. Πόσα χρήματα θα «διαχειριστούν» και ποιοι για την έρευνα αυτή, που θέλουν να πραγματοποιηθεί στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας; Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της; Ποιος θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά και πώς θα τα χρησιμοποιήσει;
Γιατί τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό το πρόγραμμα δε διατίθενται απ’ το Yπουργείο Παιδείας για την σίτιση των μαθητών στα σχολεία;
Ουδέποτε απάντησαν με ποιες διαδικασίες επιλέχτηκε από το Υπ. Παιδείας και γιατί το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο καθώς και ο υπεύθυνος και η επιστημονική ομάδα;

Σχετικά με τη φετινή εγκύκλιο :
Προκλητικά το Υπουργείο Παιδείας, λόγω των αντιδράσεων όχι μόνο των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων, παρακάμπτει τη συγκατάθεση των γονέων για τη συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα και ζητάει έγκριση μόνο για το παλίνδρομο τεστ, αναλαμβάνοντας το ρόλο του κηδεμόνα των μαθητών!!! Με ποιο δικαίωμα; Από πότε οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα που είναι εκτός του αναλυτικού προγράμματος του σχολείου;
Προσπαθεί να δώσει επίφαση διασφάλισης της ανωνυμίας λέγοντας ‘ότι αναφέρεται μόνο ο αριθμός μητρώου των μαθητών όταν είναι γνωστό ότι με το my school η διασταύρωση της ταυτότητας των μαθητών είναι δεδομένη. Αυτή η «έρευνα» δεν είναι ανώνυμη.
Αποτελεί πρόκληση η μέτρηση της φυσικής κατάστασης των μαθητών όταν το Υπ Παιδείας μείωσε τις ώρες της φυσικής αγωγής εβδομαδιαία στη ΔΕ και στην ΠΕ, μεγάλα ήταν τα κενά γυμναστών μέχρι τη μέση της σχολικής χρονιάς ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη κενά. Όταν πλέον οι οικογένειες αναγκάζονται, λόγω της κρίσης και της μείωσης του εισοδήματός τους, να περικόπτουν τις εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες.
Σε ό, τι αφορά το πρόγραμμα:
Αναγνωρίζεται ότι η διεξαγωγή των μετρήσεων απαιτεί μεγάλο αριθμό διδακτικών ωρών και άρα απώλεια της διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής (2-4 εβδομάδες). Το αντικείμενο του συγκεκριμένου προγράμματος δεν αποτελεί μέρος του αναλυτικού προγράμματος διδασκαλίας του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Ασφαλώς κανένας εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος να διαθέσει αυτές τις ώρες από το μάθημα του.
Κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας καλεί σε συγκρότηση κλιμακίων εκπαιδευτικών ΠΕ11 για τη διεξαγωγή των μετρήσεων με πρόταση των ομάδων ΦΑ Και απόφαση του Δ/ντή εκπαίδευσης ενώ δεν προβλέπεται πουθενά στη νομοθεσία κάτι τέτοιο για τη συμπλήρωση του  ωραρίου των εκπαιδευτικών.
Εισάγει τη διεξαγωγή της έρευνας και στα νηπιαγωγεία και καλούνται οι νηπιαγωγοί να επιφορτιστούν με τις μετρήσεις των νηπίων, μεγιστοποιώντας των τεράστιο όγκο δουλειάς με εξωδιδακτικές εργασίες και με αυτή παντελώς εκτός των υποχρεώσεών τους!!!
Οι καθηγητές πληροφορικής και οι δ/ντές καλούνται να αναλάβουν άλλο ένα έργο, το οποίο δεν προβλέπεται στις υποχρεώσεις τους να εκτελέσουν, τη στιγμή μάλιστα που έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο όγκος της διοικητικής δουλειάς  (my school, e-student κλπ).
Σχετικά με τα περί υποχρεωτικότητας του προγράμματος που ‘διαρρέονται’, η ίδια η εγκύκλιος προβλέπει ότι μπορούν οι μετρήσεις να μη γίνουν από το εκπαιδευτικό Φυσικής αγωγής και σ΄ αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνουν από το κλιμάκιο της δ/νσης ΔΕ. Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να επιβληθεί καμιά υποχρεωτικότητα για ένα έργο που δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών.
Κανένας δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει τους εκπαιδευτικούς να εκτελέσουν τον τεράστιο όγκο δουλειάς για χάρη των συμφερόντων εταιριών, που μέσω συγκεκριμένων Πανεπιστημιακών καθηγητών θέλουν να εκπονήσουν έρευνα για τα δικά τους επιστημονικά και οικονομικά συμφέροντα. Το Δημόσιο σχολείο δεν είναι τσιφλίκι τους και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι κολίγοι τους.

Με βάση τα παραπάνω ο σύλλογός μας καλεί :
Το Υπ. Παιδείας να αποσύρει την συγκεκριμένη εγκύκλιο και να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες μαθητών, εκπαιδευτικών και δημόσιων σχολείων.

Τους δ/ντές εκπαίδευσης και στις ομάδες Φυσικής αγωγής να μην προχωρήσουν σε υπέρβαση των αρμοδιοτήτων τους και να μην αναθέσουν τέτοιο έργο στους εκπαιδευτικούς της ευθύνης τους.
Καλούμε τους δ/ντές και όλους τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ στην υλοποίηση τους προγράμματος ΕΥ ΖΗΝ και έχουν σ΄ αυτό πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη.
Καλούμε τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν τους γονείς για όλα τα παραπάνω.
Τους Συλλόγους γονέων να αντιδράσουν και να μη δεχτούν να κάνουν τα παιδιά τους στατιστικά στοιχεία στα συρτάρια εταιριών «άγνωστο» ποιων και για ποιους σκοπούς που καλύπτονται με τον μανδύα της επιστημονικής έρευνας- να μην αποδεχτούν στη μέτρηση των παιδιών τους για το εν λόγω πρόγραμμα.
Τη ΔΟΕ να παρέμβει και να απαιτήσει την άμεση διακοπή του συγκεκριμένου προγράμματος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου