Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΟΣ ¨Η ΑΛΛΙΩΣ PROJECT GUTENBERG

της Βάνας Κατσούλη
Βιβλιοθηκονόμου
Υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου
Με την «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση»

Το βιβλίο θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του ανθρώπου . Κάθε μέρα, όλο και περισσότερο πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για την ασφυκτική κατάσταση που δημιουργείται στη ζωή των παιδιών μας, από τις λογής-λογής “σειρήνες” που τα περιβάλλουν. Παιδικά περιοδικά με άχρωμο, ανούσιο, ρηχό, αλλά και βλαβερό περιεχόμενο. Τηλεοπτικές εκπομπές, βιντεοταινίες, παιχνίδια σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, επιτραπέζια παιχνίδια,  βιντεο-παιχνίδια, βιβλία, τραγούδια και συγκροτήματα, που αντί να σκορπούν χαρά, γαλήνη και ειρήνη στις ψυχές των παιδιών μας, τις γεμίζουν με λύπη,  φόβο και άγχος. Που φέρνουν τη βία, τον τρόμο, το θάνατο… Που δείχνουν άλλο προσανατολισμό στη ζωή, μακριά από τις εδραιωμένες αξίες, που οδηγούν τα παιδιά μας, μακριά από το φως του  Χριστού και τα παίρνουν στα σκοτάδια και το θάνατο!       

          Μια ανακούφιση ζωής, μια ελπίδα ειρήνης, μια όαση γαλήνης κι ένα αντίδοτο, το καλύτερο ίσως για την περίπτωση, είναι το καλό, το διαλεγμένο βιβλίο, που -ευτυχώς- τόσο εύκολα, αλλά και τόσο πλούσια βρίσκεται σήμερα κοντά μας και δίπλα μας!
Στην Οικογένεια και το Σχολείο, έχει ανατεθεί ο δύσκολος ρόλος να ενεργοποιήσουν όλα αυτά! Να προβάλλουν το καλό βιβλίο, να το φέρουν στη ζωή των παιδιών μας, μα και με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τα παιδιά να προσεγγίσουν το βιβλίο, να το αγαπήσουν, να το βάλουν μια για πάντα στην καρδιά τους!
        Για να καλλιεργηθεί η φιλαναγνωσία, υπάρχουν χίλιοι δυο τρόποι. Η Οικογένεια, η φυσική αυτή “φωλιά” των παιδιών μας, είναι η πρώτη πού θα δημιουργήσει το ευνοϊκό κλίμα για να γνωρίσει και ν’ αγαπήσει το παιδί το καλό βιβλίο. Τα παιδικά βιβλία για τα πολύ μικρά παιδιά είναι γεμάτα με εικόνες. Κι είναι έτσι φτιαγμένα για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια ευχάριστη, μια ζεστή σχέση, ανάμεσα στο γονέα και το παιδί. Γρήγορα η εικόνα μπαίνει στο οπτικό πεδίο του παιδιού. Μετά απομένει να έρθει ο πατέρας ή η μητέρα να πάρει το παιδί στην αγκαλιά του και μέσα στη μοναδική αυτή θαλπωρή, να ερμηνεύσει την εικόνα, να διηγηθεί μια ιστορία, ν’ ανακαλύψουν μαζί τις λεπτομέρειες των εικόνων, να του διαβάσει μεγαλόφωνα το κείμενo. Ήδη το παιδί γεύθηκε το μαγικό δώρο της ανάγνωσης!
       Λόγω τις εκτεταμένης χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της ελεύθερης πρόσβασης στο  Διαδίκτυο πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να αναζητήσουν και να διαβάσουν ένα βιβλίο μέσω μιας ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης . Πολλές ψηφιακές εκδόσεις πλέον είναι διαθέσιμες σε εφαρμογές 
Android.
       Το εγχείρημα Γουτεμβέργιος ή αλλιώς Project Gutenberg  , είναι μια εθελοντική προσπάθεια ψηφιοποίησηςαρχειοθέτησης και διανομής πολιτισμικών έργων. Ξεκίνησε το 1971, και είναι σήμερα η αρχαιότερη ψηφιακή βιβλιοθήκη. Τα περισσότερα από τα θέματα της συλλογής του είναι τα πλήρη κείμενα βιβλίων δημόσιας κυριότητας. Το εγχείρημα αποδίδει όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα τα κείμενα σε ελεύθερα format (.txt), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιονδήποτε υπολογιστή.
       Στην ιστοσελίδα υπάρχουν  πάνω  από 42.000 συλλογές βιβλίων που μπορεί κάποιος να διαβάσει σαν e-books (ψηφιακό βιβλίο) . Εκτός από ξενόγλωσσα βιβλία υπάρχουν και ελληνικές συλλογές βιβλίων. Μεταφράσεις Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων και μια σειρά από κλασσικούς Νεοέλληνες Λογοτέχνες .
       Παρόλο την συνεχιζόμενη αύξηση των ηλεκτρονικών Βιβλιοθηκών άλλα και στην χρήση των  e-books (ψηφιακό βιβλίο), η Βιβλιοθήκη  παραμένει ένας ζωντανός πυρήνας αποθήκευσης γνώσης και  μετάδοσης της.



3 σχόλια:

  1. ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΟΧΟΛΑΡΓΟΥ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ BRITISH LIBRARY .
    ΑΠΟΡΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ,ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ,ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ .

    Η ΓΝΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ,ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΓΕΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ,ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΥΡΟΥΣ,ΠΙΟ ΠΑΛΑΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΚΕΣ .

    ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΕΣΟΥΝ ΤΟΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΑΝΤΑΓΝΩΙΣΜΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ .
    ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ,ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ Ή ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ,ΠΡΟΪΟΝ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑΣ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ ΕΡΩΤΕΥΕΣΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΕΙΣ .
    ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ .
    ΣΤΙΣ ΥΠΑΝΑΠΤΥΚΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΓΚΑΝΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ;
    ΕΚΕΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΒΙΒΛΙΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
    ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΕ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ , ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΟ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ GOOGLE ΘΑ ΒΓΑΖΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ.

    ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ.

    ΕΙΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ.
    ΩΡΑΙΑ .
    ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΕΙΤΕ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΣΑΣ ΕΙΤΕ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ , ΒΑΖΕΤΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ !

    ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ;

    ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΗ .
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ ;

    ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΞΕΦΥΓΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΕΤΕ ;

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    CHEWBACCA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΓΩ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΟΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ;
    ΠΡΟΣΛΑΒΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ,ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.
    Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ ΕΙΝΑΙ ;
    ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΟΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥ/ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΞΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ή ΞΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΥΠΟΖΥΓΙΟ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ !

    ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.
    ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ.
    ΣΤΟ ELLADA ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΛΩΣΤΕ .......

    ΝΑ ΕΡΘΩ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΩ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή