Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΧΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ! ΡΩΣΟΦΩΝΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΠΟΛΗΣ

Με νυχτερινή επιχείρηση ρωσόφωνοι ένοπλοι κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης στην πρωτεύουσα της Κριμαίας με στόχο, όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο ελέγχου του από Ουκρανικά στρατεύματα.
Όπως μετέδωσε τα ξημερώματα το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Interfax του τουλάχιστον τρία φορτηγά τύπου KamAZ χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας μπήκαν στο αεροδρόμιο μεταφέροντας περίπου 50 ενόπλους άνδρες.
Οι ίδιες περιγραφές αναφορικά με τον εξοπλισμό και τον ρουχισμό τους ταιριάζουν με εκείνους των «ταγμάτων αυτοάμυνας» που αποτελούνται από τους ρώσους κατοίκους της Κριμαίας. Πρόκειται για τα ίδια «τάγματα», ένοπλες ομάδες των οποίων κατέλαβαν χθες το τοπικό κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης και στη συνέχεια ύψωσαν στα κτίρια ρωσικές σημαίες.
Σε ξεχωριστό τηλεγράφημα, το πρακτορείο αναφέρει ότι ορισμένοι από μια ομάδα ανθρώπων που κατευθύνονταν προς το αεροδρόμιο έφεραν το σύμβολο του ρωσικού ναυτικού. Σημειώνεται πώς μέρος του στόλου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα έχει ως βάση τη Σεβαστούπολη στην Κριμαία.
Αρχικά, οι ένοπλοι κατευθύνθηκαν προς τον τερματικό πτήσεων εσωτερικού απαγορεύοντας την πρόσβαση σε αυτόν και στη συνέχεια ωθήθηκαν προς τα εμπρός, σύμφωνα με το Interfax. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως οι ένοπλοι δεν έχουν εχθρική συμπεριφορά, ούτε έχουν προς το παρόν εξαπολύσει απειλές ή εκφράσει απαιτήσεις.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής ασφαλείας του αεροδρομίου δήλωσε στο ηλεκτρονικό ρωσικό περιοδικό EER.ru ότι οι ένοπλοι ζήτησαν «ευγενικά» από τους άνδρες της υπηρεσίας ασφαλείας να αποχωρήσουν από τον αερολιμένα.
Μέχρι στιγμής το κίνητρο κατάληψης του αεροδρομίου παραμένει ασαφές, αν και είναι σχεδόν βέβαιο πώς οι Ρωσόφωνοι ένοπλοι προχώρησαν στην ενέργεια αυτή προκειμένου να μην επιτρέψουν σε ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να εισέλθουν στο αεροδρόμιο και να το θέσουν υπό τον έλεγχο τους.
Αυτό υποστηρίζει και ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου Igor Stratilati αρνούμενος πάντως τις αναφορές περί κατάληψης του αεροδρομίου. Μιλώντας στο στο ραδιόφωνο η «Ηχώ της Μόσχας» είπε ότι, "περίπου 50 ένοπλοι άνδρες έφτασαν στο αεροδρόμιο και έψαχναν για ουκρανικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα. Όταν όμως, διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει στρατιωτική παρουσία στο αεροδρόμιο, ζήτησαν συγνώμη και αποχώρησαν".
Το αεροδρόμιο πάντως λειτουργεί κανονικά και χωρίς προβλήματα, αναφέρουν άλλες δημοσιογραφικές πηγές.
Αργά τη νύχτα υπήρξαν πληροφορίες πως ρωσικά τεθωρακισμένα και πεζοναύτες είχε αποκλείσει το αεροδρόμιο Bel Bek της Σεβαστούπολης, χωρίς όμως να έχουν διασταυρωθεί αυτές οι πληροφορίες.
Τα μόνα στοιχεία που έχουν γίνει μέχρι γνωστά είναι πως η ρωσικές δυνάμεις μιλούν για αποκλεισμό περιμετρικά ουκρανικής στρατιωτικής βάσης η οποία βρίσκεται πλησίον του αεροδρομίου και είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του.
Η ρωσική δύναμη φέρονταν να αποτελείται από 12 τεθωρακισμένα οχήματα και ικανό αριθμό Πεζοναυτών, όλοι προερχόμενοι από την ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη.
 defencenet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου