Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΚΛΕΙΝΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Η ΧΩΡΑ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΑΝΔΡΗ!


Βυθιζόμαστε Αντώνη, Βαγγέλα και λοιποί αυλοκόλακες του Μαξίμου και του ΥΠ.ΟΙΚ. Η κατάσταση στην Ελλάδα πλέον είναι ΤΡΑΓΙΚΗ. Πιο ΤΡΑΓΙΚΗ απλά ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Και απόφαση ελήφθη. Το επικουρικό ταμείο…
ΤΑΠΙΛΤΑΤ διαλύεται και εντός των ημερών θα κατατεθεί η σχετική αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο.
Την απόφαση έλαβαν οι  συνδικαλιστικές οργανώσεις τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι λαμβάνουν επικουρική σύνταξη από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ.
Οι 5.409 εργαζόμενοι που καταβάλλουν εισφορές στο Ταμείο, αποφάσισαν τη διάλυση του, καταλογίζοντας ευθύνη στους συνταξιούχους πρώην συναδέλφους τους, ότι:   με την αδιάλλακτη στάση τους -με σωρεία ένδικων μέσων και προκαλώντας το κοινό αίσθημα εγείρουν αξιώσεις για εξωφρενικές, άδικες και παράλογες συντάξεις- οδηγούν  το Ταμείο σε ασφυξία και  καταγγέλλουν  τις καταστροφικές και διαλυτικές συνέπειες που έχουν για τη βιωσιμότητα του Ταμείου οι συμπεριφορές αυτές.
Συγκεκριμένα η απόφαση ελήφθη από τους εξής συλλόγους:
  • Σύλλογος Προσωπικού Εργαζομένων ALPHA BANK.
  • Ενωτικός Σύλλογος Εργαζομένων  ΤΡΑΠΕΖΑΣ EFGEUROBANK – ΕΡΓΑΣΙΑΣ (τέως Τράπεζα Εργασίας).
  • Σωματείο  EUROBANK (τέως Τράπεζας Κρήτης).
  • Σύλλογος Προσωπικού  EUROBANK – ERGASIAS (πρώην Αθηνών).
  • Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ
  • Σύλλογος Υπαλλήλων  Τράπεζας Αττικής.
Μάλιστα σε σημερινή ανακοίνωση του ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τάσος Γκιάτης και ο ΓΓ κ. Λάζαρος Αθανασιάδης, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά πως:
«Οι οριστικές αποφάσεις για την προστασία των εισφορών των εργαζομένων που ασφαλίζονται στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ ελήφθησαν.
»Μετά από πολλά χρόνια οι σύλλογοι των εργαζομένων, που τα μέλη τους ασφαλίζονται στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ, κατέληξαν σε κοινή θέση, που δεν είναι άλλη από την διάλυση του Ταμείου με υποβολή αίτησης στο αρμόδιο δικαστήριο λόγω της πανθομολογούμενης και αυταπόδεικτης αδυναμίας του να εκπληρώσει τον καταστατικό του σκοπό μετά την αδιάλλακτη στάση ομάδας παλαιών συνταξιούχων.
»Η κοινή θέση των Συλλόγων γνωστοποιήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως και έλαβε την παρακάτω απόφαση:
«Το ΔΣ του Ταμείου υιοθετεί την απόφαση των Συλλόγων και αποφασίζει να προχωρήσει στην υλοποίηση κάθε ενέργειας με σκοπό την πραγματοποίηση όλων όσων περιγράφονται στην κοινή ανακοίνωση σε άμεση συνεννόηση με τους συλλόγους εργαζομένων.
Στο επόμενο Δ.Σ. το Ταμείο θα φέρει πρόταση με χρονικό ορίζοντα για την υλοποίηση της απόφασης».
Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές Ιουλίου είχαμε γράψει:
Το είδαμε και αυτό.
Εργαζόμενοι πήραν την απόφαση να διαλύσουν το επικουρικό τους ταμείο και να ρευστοποιήσουν τα περιουσιακά του στοιχεία, αφού το θεωρούν δεδομένο ότι δεν θα προλάβουν να πάρουν επικουρική σύνταξη.
Ο λόγος;
Οι νυν συνταξιούχοι, πέτυχαν δικαστική απόφαση που υπερδιπλασιάζει την επικουρική σύνταξη τους στα 900 ευρώ από τα 390 σήμερα.
Και άρχισε πόλεμος ανάμεσα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Συγκεκριμένα  οι  σύλλογοι εργαζομένων που  είχαν συστήσει το 1977 το επικουρικό ταμείο ΤΑΠΙΛΤΑΤ  και σήμερα καταβάλλει επικουρικές συντάξεις σε περίπου 6.500 συνταξιούχους τραπεζικούς, πήραν απόφαση να το διαλύσουν.
Το ΤΑΠΙΛΤΑΤ είναι ΝΠΙΔ και  καλύπτει  συνταξιούχους που προέρχονται αποκλειστικά από την πρώην Ιονική Τράπεζα, την πρώην Τράπεζα Εργασίας, την πρώην Τράπεζα Κρήτης, την πρώην Marfin,  την Εθνοκάρτα και την Τράπεζα Αττικής.
Πριν από 5 χρόνια, και ύστερα από αναλογιστική μελέτη οι επικουρικές συντάξεις περικόπηκαν , προκειμένου το ταμείο να είναι βιώσιμο. Τα αποθεματικά του Ταμείου ανέρχονται σε περίπου 220 εκατ ευρώ.
Οι  Σύλλογοι εργαζομένων (των άνω τραπεζών) κατηγορούν τους συνταξιούχους ότι με προσφυγές στα δικαστήρια  «τινάζουν» στον αέρα το ταμείο,  που πλέον με βάση τα αποθεματικά δεν θα μπορεί να δίνει επικουρικές μετά από 3- 4 χρόνια. Και αυτό επειδή  το Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε συνταξιούχους της πρώην Ιονικής Τράπεζας και επαναφέρει τις  επικουρικές συντάξεις στα προ των μειώσεων τους επίπεδα, δηλαδή στα  900 ευρώ από 390 ευρώ σήμερα.
Το ΤΑΠΙΛΤΑΤ  έχει πάνω από 10.000 μέλη και η αναλογία είναι 60% συνταξιούχοι, 40% εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Γκιάτη, πρόεδρο του Συλλόγου   Προσωπικού Alpha Bank (η οποία έχει απορροφήσει την πρώην Ιονική Τράπεζα):
Τα σωματεία των εργαζομένων, συνεχίζει,   αποφάσισαν ομόφωνα να αποχωρήσουν από  το Ταμείο με άμεση απόδοση των χρημάτων που τους αναλογούν και να προχωρήσουν στη σύσταση είτε επαγγελματικού σωματείου, ή να καλύψουν το εφάπαξ μέσω ασφαλιστικών προγραμμάτων.
Μάλιστα στο καταστατικό του ΤΑΠΙΛΤΑΤ προβλέπεται τόσο η διάλυση του όσο και να απαιτήσει κάθε μέλος ατομικά να λάβει τις εισφορές που έχει καταβάλει.
Στην ανακοίνωση ακόμα αναφέρεται ότι:
Για το θέμα ο Σύλλογος Προσωπικού AlphaBank, αναφέρει μεταξύ των άλλων σε ανακοίνωση του:
«Μετά από σειρά κοινών πρωτοβουλιών όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που εκπροσωπούν τα μέλη τους στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, σε απόλυτη συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου πετύχαμε τη βελτίωση των όρων επιβίωσής του με στόχο τη διασφάλιση της μακροχρόνιας αναλογιστικής ισορροπίας και την πλήρη κάλυψη όλων των ασφαλισμένων.
»Αυτή η προσπάθεια βελτίωσης των δεικτών αναλογιστικής ισορροπίας του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, που θα ενδυνάμωνε την αυτόνομη πορεία του μέσα σε συνθήκες ασφαλιστικής δικαιοσύνης και ισότητας δικαιωμάτων, κατέρρευσε εξαιτίας μίας αλλοπρόσαλλης και ανερμάτιστης πολιτικής ομάδας παλαιών συνταξιούχων, που παρά την εικόνα διάλυσης που επικρατεί στο Ταμείο, πέτυχαν την έκδοση δικαστικής απόφασης που στην ουσία αυξάνει το βοήθημα τους σε ποσοστό 70%…
Όπως επισημαίνεται  με σωρεία ένδικων  μέσων διεκδικούν  τελικά την επαναφορά των συντάξεων στο ύψος των  906,78 ευρώ, οδηγώντας μαθηματικά  το ταμείο σε συντομότατη αδυναμία πληρωμής συντάξεων, δηλαδή σε αδυναμία  εκπλήρωσης  του σκοπού του γεγονός που αυτόματα και αυτονόητα σημαίνει ότι κανένα απολύτως  μέλος μας που είναι ενεργός ασφαλισμένος του ΤΑΛΠΙΤΑΤ δεν θα απολαύσει επικουρική σύνταξη, έστω και ένα μήνα…
Με στοιχεία από το ρεπορτάζ της Έφης Καραγεώργου για λογαριασμό του οικονομικού portal fpress.gr
tro-ma-ktiko, http://centralnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου