Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

ΒΙΛΑ ΙΟΛΑ! ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

γράφει ο Μιχάλης Γαβράς
Δημοτικός Σύμβουλος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διευθυντής ΕΣΥ στην Ορθοπαιδική Κλινική
Νοσοκομείο "Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμιγκ"Μετά την πανθομολογούμενη επιτυχία της τετραήμερης θεατρικής παράστασης «ALEXANDROS IOLAS», ήρθε μια ακόμα επιτυχημένη βραδιά με το «Βαλς των χαμένων ονείρων», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κοντοπεύκου Παραδείσου Πευκακίων, να επικυρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις σημαντικές εξελίξεις που καταγράψαμε με το κείμενό μας «Βίλα ΙΟΛΑ. Σημαντικές εξελίξεις–κατακτήσεις» στις 30.6.2014 (http://gavrasmichael.blogspot.gr/2014/06/blog-post_30.html).
Η αλλαγή στάσης της ιδιοκτησίας και η παραχώρηση του χώρου για πολιτιστικές δραστηριότητες, αποτελεί μια κατάκτηση του τοπικού κινήματος και είναι μια ιδιαίτερα σημαντική και θετική εξέλιξη, ανεξαρτήτως αν έχουν συμβάλλει και άλλοι συγκυριακοί παράγοντες.
Η παρουσία του νεοεκλεγέντος αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Γιώργου Καραμέρου μαζί με τους νεοεκλεγέντες περιφερειακούς συμβούλους Παναγιώτη Γαβρά και Φώτη Χρυσικό, επικύρωσε την επιδιωκόμενη «εμπλοκή» της Περιφέρειας στην απόκτηση του ΙΟΛΑ.
Ακόμα σημαντικότερα όμως είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη δήλωση του Γ.Καραμέρου στον χαιρετισμό του, πως: «…εδώ σ’ αυτά τα συντρίμμια της Βίλας, θα μπορούσε να στηθεί μια νέα αφετηρία για την Σύγχρονη Τέχνη. Αν η εξέλιξη στην Βίλα ΙΟΛΑ ήταν διαφορετική, θάταν διαφορετική και η κατάσταση στην Σύγχρονη Τέχνη όχι μόνο για την πόλη, αλλά για όλη την Αττική και την Ελλάδα…»
Είναι η επιβεβαίωση της ορθότητας του πλαισίου που έχουμε βάλει, πως η Βίλα ΙΟΛΑ, είναι «Πανελλαδικής εμβέλειας Πολιτιστικό τοπόσημο με παγκόσμια προβολή και αναγνώριση και παράλληλα χώρος παραγωγής πολιτισμού από τους δημότες της Αγίας Παρασκευής».
Γίνεται φανερό, πως κάτω από αυτό το πρίσμα, η παρουσία και οι παράλληλες δράσεις του Συλλόγου Κοντοπεύκου και άλλων συλλογικοτήτων, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη, μια και καταδεικνύουν το συνεχές ενδιαφέρον, την απαίτηση και την αγωνιστική διεκδικητική στάση των δημοτών.
Είναι επίσης φανερό, πως παρότι αποτελούν την αναγκαία συνθήκη, δεν έχουν τις δυνατότητες να αποτελέσουν την ικανή συνθήκη για να φέρουν σε πέρας την σύνθετη υπόθεση της Βίλας ΙΟΛΑ, δηλ. όχι μόνο την απόκτηση, αλλά και την αποκατάσταση και την διαχείριση και την αξιοποίηση. Το μέγεθος της υπόθεσης σίγουρα ξεπερνά τις δυνατότητες του Συλλόγου, παρά την θεσμική του υπόσταση, αλλά και των άλλων συλλογικοτήτων.
Το μέγεθος των αναγκών προκύπτει από την παράθεση των χαρακτηριστικών που προαναφέραμε για την Βίλα, όπως:
·         Χώρος παραγωγής πολιτισμού από τους δημότες
·         Πανελλαδικής εμβέλειας πολιτιστικό τοπόσημο
·         Με παγκόσμια προβολή και αναγνώριση
χαρακτηριστικά που επισημάνθηκαν από τον κ.Καραμέρο, απαιτούν αντίστοιχη σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αντιπροσωπευτικότητα και κύρος, που μόνο στο επίπεδο του Δήμου μπορούν να υπάρξουν.
Είναι αναγκαίο λοιπόν, με πρωτοβουλία του νεοεκλεγέντος δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου, να επανασυσταθεί η διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου για τον ΙΟΛΑ και να εμπλουτιστεί με αναγνωρισμένους ενεργούς δημότες και εκπροσώπους σχετιζόμενων συλλογικοτήτων. Επίσης να πλαισιωθεί από μια Τιμητική Επιτροπή από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών με τοπική, πανελλαδική και παγκόσμια αναγνώριση, που θα αυξήσουν το κύρος της διεκδίκησης και θα διασφαλίσουν όχι μόνο την απόκτηση, αλλά θα συμβάλλουν κυρίως στην μελλοντική αξιοποίηση του ΙΟΛΑ.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο, πως στον χαιρετισμό του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος έδειξε να κινείται με αυστηρότητα στην ίδια κατεύθυνση και να προσεγγίζει την υπόθεση με την ίδια λογική.
Μετά από τόσα χρόνια, μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε, πως το πρώτο γεγονός, η απόκτηση δηλ. του ΙΟΛΑ από Δημόσιο Φορέα, μπορεί να έχει αίσιο τέλος. Ο καιρός θα δείξει. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και μας επιτρέπουν οι καταστάσεις.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου