Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

ΣΑΜΑΡΑΣ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ "ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ" ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ: ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ!

Δύσκολο να το φανταστούμε, για τα «ορθόδοξα αδέλφια μας τους Ρώσους» να μας κάνουν κάτι τέτοιο, αλλά όπως όλα δείχνουν αποτελεί ένα πιθανό σενάριο. Η Μόσχα ετοιμάζεται να κηρύξει εμπάργκο κατά των ελληνικών φρούτων!
Ως παράπλευρη απώλεια μεν, αλλά απώλεια. Έτσι ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για τα γεγονότα στην Ουκρανία, η Μόσχα θα επιβάλει εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές φρούτων... Η υλοποίηση της απειλής αυτής θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς -και όχι μόνο- καθώς περίπου το 25% των εξαγωγών ελληνικού ροδακίνου (νωπό και κομπόστα) απορροφάται από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Οι Ρώσοι τρώνε μανιωδώς τα ελληνικά φρούτα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) το 41% ή περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα. Στη Ρωσία, άλλωστε, εξάγεται το 50% της συνολικής εξαγόμενης ποσότητας φράουλας και το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών.
embargo-ellika-frouta-russia-570
Την Πέμπτη ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικών και Φυτοϋγειονομικών Ελέγχων της Ρωσίας, Σεργκέι Ντάνκβερτ δήλωσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Itar Tass, ότι την επόμενη εβδομάδα είναι πιθανό να απαγορευθούν οι εισαγωγές φρούτων από την Ελλάδα.
Η πίσω από το επερχόμενο εμπάργο
Ωστόσο τα αντίποινα αποτελούν την ουσία και όχι την δικαιολογία της κίνησης. Δηλαδή: Οι ρωσικές αρχές επικαλούνται τον εντοπισμό του εντόμου Grapholitha molesta (βλαστορύκτης της ροδακινιάς) σε φορτίο 18 τόνων με ελληνικά ροδάκινα και δαμάσκηνα τα οποία εισήχθησαν στη Ρωσία μέσω Μολδαβίας στα μέσα Ιουλίου. Ήδη για τον λόγο αυτό οι ρωσικές αρχές έχουν απαγορεύσει από τις 21 Ιουλίου τις εισαγωγές από Μολδαβία. Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση στις 23 Ιουλίου της ίδιας υπηρεσίας φυτοϋγειονομικών ελέγχων ανιχνεύθηκαν σε 425 τόνους ροδάκινων, σταφυλιών και μήλων που εισήχθησαν από την Πολωνία, την Τουρκία και την Ελλάδα υπολείμματα παρασιτοκτόνων και λιπασμάτων σε επίπεδα πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Και για τους παραπάνω λόγους αναμένεται να επιβληθεί το εμπάργκο.
Η επίκληση προβλημάτων που σχετίζονται με ασθένειες των φυτών αποτελεί μία από τις συνηθέστερες πρακτικές, όταν τα κράτη επιθυμούν για διάφορους λόγους -ακόμη και για να κρατήσουν τις τιμές των δικών τους ομοειδών προϊόντων σε υψηλά επίπεδα- να απαγορεύσουν εισαγωγές.
Ωστόσο όπως αναφέρει η Καθημερινή, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνουν άγνοια για τις παραπάνω περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν ενώ εμφανίζονται να μαθαίνουν για το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στα ελληνικά φρούτα από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και με την Κομισιόν, καθώς εκτιμάται ότι η ρωσική κυβέρνηση θα επιβάλει σταδιακά και στοχευμένα σε κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. αντίποινα.
koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου