Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΙΔΡΥΕΙ ΣΧΟΛΗ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΡΩΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ!

 ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: «ΑΦΗΣΑΝΕ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΔΡΥΣΑΜΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»!
Στα πλαίσια των κυρώσεων στη Ρωσία, το επικείμενο κλείσιμο της Σχολής ρωσικών σπουδών;
Παρά το ότι το Ισλάμ διδάσκεται στο τμήμα τουρκικών σπουδών του Καποδιστριακού, η κυβέρνηση σπαταλά χρήματα του λαού για να ιδρύσει εξειδικευμένη Σχολή για το Ισλάμ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης! 
·       «Στη Ρωσία υπάρχουν τμήματα ελληνικών σπουδών  και για τα αρχαία και για τα βυζαντινά και για τα νέα χρόνια. Εμείς, ενώ  θα έπρεπε να είχαμε αποκλειστικά  τμήμα για τα ρωσικά, εντάξαμε τη Σχολή στον γενικό όρο “Σλαβικών” σπουδών»!
·       «Όταν τα Πανεπιστήμια διατηρούν το 20%  του παλαιού προϋπολογισμού τους, δεν μπορείς να ιδρύεις νέα τμήματα. Στα δημόσια Πανεπιστήμια πρέπει να κάνουμε μια λογική οικονομία και να τα καλύψουμε με σύνεση και επιστημοσύνη»

Του Μάκη Βραχιολίδη
Τα τμήματα των τουρκικών και ρωσικών-σλαβικών σπουδών που ίδρυσε ο καθηγητής και πρώην πρύτανης  του Πανεπιστημίου Γεώργιος Μπαμπινιώτης, οδηγούνται σε πλήρη μαρασμό και απαξίωση. Το μεν τμήμα τουρκικών σπουδών αποκτά διεθνιστικό χαρακτήρα, αφού ξηλώθηκε από τη Φιλοσοφική Σχολή για να ενταχθεί στις πολιτικές επιστήμες, το δε ρωσικών-σλαβικών σπουδών του Καποδιστριακού βρίσκεται …επί ξύλου κρεμάμενο! Είναι πιθανόν ακόμη και λουκέτο να μπει στη Σχολή, η οποία πλέον διαθέτει ελάχιστους καθηγητές. «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον, όλα αφέθηκαν στην τύχη τους» , υπογραμμίζει με εμφανή απογοήτευση ο κ. Μπαμπινιώτης. Και αυτό παρά το ότι «είχαν ενδιαφερθεί μέχρι και οι πρέσβεις για να υπάρχει αυτή η Σχολή. Ήθελαν να διδαχθούν όλες οι σλαβικές γλώσσες και μάλιστα ήθελαν να στείλουν και ανθρώπους για την ενίσχυση της Σχολής», επισημαίνει με νόημα ο πρώην πρύτανης και υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του. Ο κ. Μπαμπινιώτης επίσης,  καταδικάζει το ενδεχόμενο ένα επικείμενο λουκέτο στο τμήμα ρωσικών-σλαβικών σπουδών να συνδέεται με κυρώσεις κατά της Ρωσίας!!!
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση βρίσκεται λίγο πριν από την ίδρυση Σχολής ισλαμικών σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μολονότι το μάθημα του Ισλάμ είναι ενταγμένο στο τμήμα τουρκικών σπουδών του Καποδιστριακού!

Κύριε Καθηγητά, κύριε Μπαμπινιώτη,  πάνε για κλείσιμο οι σχολές που εσείς δημιουργήσατε;
Μπαμπινιώτης: Το τμήμα των Τουρκικών σπουδών μεταφέρθηκε από τη Φιλοσοφική Σχολή στο τμήμα πολιτικών Επιστημών. Δεν κλείνει. Εμείς το θέλαμε να είναι στη Φιλοσοφική Σχολή γιατί θέλαμε να διδαχθεί η γλώσσα, ο πολιτισμός. Μέσα εκεί λοιπόν,  θα έμπαινε και ο ισλαμισμός, η θρησκεία τους δηλαδή,  οπότε δεν θα χρειαζόταν κάτι επιπλέον, που όπως μαθαίνω πάει να γίνει τώρα, με την ίδρυση ξεχωριστής Σχολής για το Ισλάμ. 
Με το να ενταχθεί η Σχολή τουρκικών σπουδών στις πολιτικές επιστήμες, δεν θεωρείτε ότι υποβαθμίζεται;
Μπαμπινιώτης: Εγώ θα ήθελα το τμήμα να παραμείνει στη Φιλοσοφική Σχολή, έτσι το ιδρύσαμε, έτσι το εννοούσαμε. Γιατί το ιδρύσαμε ως τμήμα με έμφαση στη γλώσσα κυρίως, σε όποια λογοτεχνία έχουν, στον πολιτισμό τους, όπου, όπως σας είπα εκεί θα διδάσκονταν τα θέματα του Ισλάμ. Τώρα πάνε να του δώσουν μια διάσταση διεθνιστική . Είναι μια άλλη αντίληψη.
Τι σημαίνει το γεγονός ότι ανοίγει ξεχωριστό  τμήμα ισλαμικών σπουδών στη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης;
Μπαμπινιώτης: Μία εξειδίκευση τόσο μεγάλη, δεν την καταλαβαίνω. Η θρησκεία του Ισλάμ ανήκει μέσα στο τμήμα τουρκικών σπουδών και  διδάσκεται ως ένα από τα μαθήματα. Το να κάνεις μια ειδική Σχολή για το Ισλάμ είναι μια υπερβολή, όταν ήδη έχεις να το αντιμετωπίσεις σε ένα παλαιό, υφιστάμενο πανεπιστημιακό τμήμα. Δεν μας περισσεύουν τα χρήματα για να ανοίξουμε νέα τμήματα. Όταν τα Πανεπιστήμια έχουν ένα 20%  του παλαιού προϋπολογισμού τους, δεν μπορείς να ιδρύεις νέα τμήματα. Πρέπει στα υπάρχοντα τμήματα να δεις πώς εντάσσονται  αυτά που θέλεις να δώσεις. Πόσο μάλλον όταν στο τμήμα τουρκικών σπουδών, το μάθημα του Ισλάμ διδάσκεται. Στα δημόσια Πανεπιστήμια που έχουμε, πρέπει να κάνουμε μια λογική οικονομία και να τα καλύψουμε με σύνεση και επιστημοσύνη.
Για το τμήμα των ρωσικών-σλαβικών σπουδών τι ισχύει, γνωρίζετε τι θα κάνουν με αυτή τη Σχολή; Λένε ότι πάει για λουκέτο!
Μπαμπινιώτης: Νομίζω πως αυτή η Σχολή δεν έχει μετακινηθεί.
Επειδή έχω μιλήσει με την διευθύντρια σπουδών της Σχολής, την κα Κυπριάδου, μου είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτε. Από στιγμή σε στιγμή μπορεί να τους πουν το οτιδήποτε, ακόμη και το ότι καταργείται η Σχολή.  Μήπως εντάξουν τους φοιτητές σε αντικείμενο σπουδών άσχετο με τον τομέα τους, ας πούμε στην  ελληνική φιλολογία;
Μπαμπινιώτης: Δεν γίνονται αυτά!  Αυτές οι Σχολές έγιναν με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό διότι θέλαμε να καλύψουμε όλο το θέμα της γλώσσας. Εμείς ξεκινούσαμε πάντοτε από την γλώσσα.  Στις σλαβικές γλώσσες ξεκινούσαμε από τα Βαλκάνια μέχρι τη Ρωσία, όπου, θέλοντας να καλύψουμε αυτό τον τομέα εντάξαμε ιστορία και πολιτισμό . Ήταν κάτι που χρειαζόμασταν στην παιδεία μας. Δεν μπορείς λοιπόν να στείλεις ένα τμήμα σε άλλο, άσχετο αντικείμενο. Από την άλλη, πρέπει να πω ότι δεν υποστηρίχθηκαν όλα αυτά.  Δηλαδή δεν τους δώσανε θέσεις να είναι περισσότεροι οι διδάσκοντες . Στο Τουρκικών σπουδών δόθηκαν, στο τμήμα όμως Σλαβικών νομίζω ότι είναι μόνο δύο οι καθηγητές. Μία Σχολή για να στηριχθεί θέλει και στελέχη. Αφού λοιπόν δεν υποστηρίχθηκαν, σε σχολές που δεν έχουν 9 μέλη ΔΕΠ, εκεί ίσως κινδυνεύει το τμήμα Σλαβικών σπουδών.  Μέσα εκεί ενδεχομένως αναφέρεται η κα Κυπριάδου και έχει δίκιο.  
Σε σχέση με αυτό που φτιάξατε, με τις σχολές που ιδρύσατε, θεωρείτε ότι υποβιβάζετε το πλαίσιο σπουδών τους;
Μπαμπινιώτης: Μπορεί να το ξεκίνησα εγώ ως πρύτανης αλλά ήταν τότε μια θέση της Συγκλήτου. Η θέση λοιπόν και το όραμά μας ήταν να μπορεί κανείς να σπουδάσει επιστημονικά θέματα που αφορούν τους γείτονές μας . Μάλιστα, εμείς είχαμε προσθέσει και ασιατικών σπουδών. Κάποια στιγμή είχαμε προκηρύξει και θέση κινεζικής αλλά και ιαπωνικής γλώσσας. Δηλαδή,  αν το Υπουργείο Παιδείας  και η γενικότερη πολιτική της χώρας το είχε προχωρήσει, θα μπορούσαμε σήμερα να έχουμε  μία μονάδα που να είχε σχέση με την Κίνα, που έχουν ένα πολιτισμό που μας ενδιαφέρει. Θα ήταν κάτι προωθημένο και πρωτότυπο. Άφησαν στην άκρη το τμήμα των κινεζικών σπουδών και έδωσαν προτεραιότητα στις τουρκικές σπουδές λόγω των σχέσεων  και των προβλημάτων μας με τους Τούρκους  και σε δεύτερη φάση των ρωσικών-σλαβικών σπουδών, όπου τότε είχαν ενδιαφερθεί ιδιαίτερα και οι πρέσβεις για να υπάρχει αυτή η Σχολή. Ήθελαν να διδαχθούν όλες οι σλαβικές γλώσσες και μάλιστα ήθελαν να στείλουν και ανθρώπους για την ενίσχυση της Σχολής. Για όλα αυτά όμως χρειάζεται από πίσω να υπάρχει ένας άνθρωπος να τα κυνηγάει, να τα πονάει και να έχει πάθος.  Όταν αυτό εξέλιπε, όλα αφέθηκαν στην τύχη τους. Και τώρα, δεινοπαθούν.
Η ρωσική πρεσβεία κάθε τόσο ζητά από το τμήμα ρωσικών-σλαβικών σπουδών αποφοίτους ή και προχωρημένους  φοιτητές,  προκειμένου να τους διοχετεύσει στην αγορά εργασίας. Όμως, το τελευταίο διάστημα οι  σχέσεις μας με τη Ρωσία αιφνιδίως χειροτέρεψαν.  Ακούγεται λοιπόν ότι μέσα στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλονται από ΕΕ και Ελλάδα κατά της Ρωσίας είναι και η κατάργηση της Σχολής ρωσικών σπουδών.

Μπαμπινιώτης: Δεν το έχω ακούσει αλλά δεν θα ήταν και σωστό. Μία τέτοια πολεμική για ένα τέτοιο διάστημα, τι να πω, αν γίνονται τέτοια πράγματα! Εδώ, βλέπεις τον πολιτισμό ενός μεγάλου λαού , τα άλλα είναι θέματα πολιτικής τα οποία σήμερα υπάρχουν αλλά μετά από 1-2 χρόνια δεν θα υπάρχουν.  Δεν κρίνεις έτσι, πρέπει να βλέπεις μακριά για όλα αυτά τα πράγματα, να βλέπεις το παρελθόν των λαών και τι έχουν δώσει, ποια είναι η συνεργασία μας και οι προοπτικές που υπάρχουν. Στη Ρωσία επί παραδείγματι υπάρχουν τμήματα ελληνικών σπουδών  και για τα αρχαία και για τα βυζαντινά και για τα νέα χρόνια. Επίσης και στις βαλκανικές χώρες, στη Βουλγαρία για παράδειγμα έχουν ελληνικό τμήμα και μάλιστα πολύ δυνατό. Στη Σερβία έχουν αρχαία και νέα Ελλάδα. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα αμοιβαιότητας, εμείς βάζουμε ένα γενικό όρο «Σλαβικών» σπουδών, ενώ κανονικά θα έπρεπε να υπήρχε αποκλειστικά  τμήμα για τα ρωσικά, άλλο για τις βαλκανικές χώρες  και να δημιουργήσουν μια δυνατή Σχολή .  Σας κάνω λοιπόν δήλωση ότι θεωρώ τραγικό λάθος αν κλείσει η Σχολή! 

3 σχόλια:

  1. Σαμαρά-Βενιζέλο μπράβο σας που θα ιδρύσετε τις σχολές ισλαμικών σπουδών για πνίξετε στο αίμα και να στείλετε στον θάνατο τους Έλληνες!

    Ακόμα ένα ξεφτιλισμένο success story συνεχίζεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξεφτιλισμένες ισλαμικές σπουδές χωρίς αξία! Ισλαμικές σπουδές για τα σπήλαια και τους βόθρους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ισλαμικές σχολές = Βόθρος, σκατά, αίμα, δολοφονίες χριστιανών ορθόδοξων, εχθροί της Ελλάδος και του ελληνικού λαού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή