Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ! ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ: "ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΑΚΡΙΒΑ. ΘΑ ΠΡΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ..."!

Σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της Ολλανδίας με την Τουρκία αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της πρώτης να απαγορεύσει στο αεροπλάνο ...

που μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να προσγειωθεί στη χώρα.

Όπως μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν την προσγείωση. Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV μετέδωσαν πως οι ολλανδικές αρχές ανακάλεσαν την άδεια που είχε δοθεί στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να μεταβεί αεροπορικώς σήμερα στο Ρότερνταμ αφού του απαγορεύθηκε να μιλήσει σε συγκέντρωση Τούρκων εκεί.

«Οι τουρκικές αρχές απείλησαν δημοσίως με κυρώσεις. Αυτό καθιστά αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Γι’ αυτό η Ολλανδία έκανε γνωστό πως ανακαλεί τα δικαιώματα προσγείωσης» του αεροπλάνου του Τούρκου υπουργού. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook πως η Τουρκία αναστάτωσε τις συνομιλίες μέσω των οποίων θα επιτρεπόταν στον Τσαβούσογλου να εισέλθει στη χώρα απευθύνοντας εκκλήσεις για την πραγματοποίηση μιας μαζικής δημόσιας συγκέντρωσης.
Η τουρκική απειλή για κυρώσεις αν δεν επιτρεπόταν η είσοδος στον Τσαβούσογλου «κατέστησε αδύνατη μια λογική λύση», ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε.

Οι αρχές του Ρότερνταμ απαγόρευσαν την ομιλία του Τσαβούσογλου σε συγκέντρωση στην πόλη υπέρ της εκστρατείας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την επέκταση των εξουσιών του που θα τεθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο. Ο Τσαβούσογλου είχε πει πως θα μετέβαινε ούτως ή άλλως στο Ρότερνταμ.

Έξαλλος ο Ερντογάν χαρακτήρισε τους Ολλανδούς «απομεινάρια των Ναζί»

Έξαλλος με την απαγόρευση, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αποκάλεσε σήμερα την Ολλανδία «απομεινάρια των Ναζί, φασίστες».

Οι αρχές του Ρότερνταμ ανακάλεσαν χθες την άδεια να παραστεί ο τούρκος ΥΠΕΞ σε συγκέντρωση υπέρ των σχεδίων του Ερντογάν να επεκτείνει τις εξουσίες του, που θα τεθούν σε δημοψήφισμα τον ερχόμενο μήνα. Και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν απαγορεύσει τη συμμετοχή τούρκων αξιωματούχων σε τέτοιες συγκεντρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία διαρκώς επιδεινώνονται.

Οι πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν βέβαιοι πως η Τουρκία έχει σκληρύνει τη στάση της και τη ρητορική της και θα το επιτείνει όσο μπορεί και σε όποιο τομέα μπορεί (φυσικά και στα διμερή θέματα με την Ελλάδα στο Αιγαίο) καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία, με το οποίο ο Ερντογάν ζητά έγκριση για να συγκεντρώσει τις εξουσίες απολύτως στο πρόσωπό του.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απειλεί προς όλες τις πλευρές. Σήμερα μάλιστα «όπλισε» ακόμη μια φορά το γνωστό σημείο πίεσης της Τουρκίας προς την ΕΕ: προειδοποίησε ότι οι συμφωνίες της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανομένης της συμφωνίας για τον περιορισμό της εισροής προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, θα τεθούν σε κίνδυνο, αν η Ένωση δεν προχωρήσει στην απελευθέρωση της παροχής αδειών εισόδου για τους Τούρκους.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Άγκυρα θα παρουσιάσει ένα τελικό κείμενο στην ΕΕ «και είτε θα ακυρωθούν όλα, περιλαμβανομένης της απελευθέρωσης της παροχής αδειών εισόδου και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, είτε θα εφαρμοστούν όλα».

Τσαβούσογλου: ΘΘα πάω στην Ολλανδία και αν μου το απαγορεύσουν θα πληρώσουν

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε ανακοινώσει ότι θα επισκεφθεί το Ρότερνταμ της Ολλανδίας παρά το γεγονός ότι οι ολλανδικές αρχές του έχουν απαγορεύσει να μιλήσει σε εκδήλωση υποστήριξης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα επιβάλουμε σοβαρές κυρώσεις στην Ολλανδία», αν εμποδιστεί αυτή η επίσκεψη που έχει στόχο να προωθήσει το «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου, είχε δηλώσει ο Τσαβούσογλου στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk.

Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για σκληρές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις.

Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ δήλωσε χθες το βράδυ ότι δεν θα επιτραπεί στον Τσαβούσογλου να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία για το τουρκικό δημοψήφισμα στη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη.

Υπόσχεση για αντίποινα κατά της Ολλανδίας έδωσε σε δήλωση του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ενημερώθηκε για την απόφαση της Ολλανδίας να απαγορεύσει στο αεροπλάνο που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο της χώρας, παρά τις απειλές του Τσαβούσογλου νωρίτερα σήμερα, με τις οποίες προειδοποιούσε ότι μια τέτοια κίνηση θα ωθούσε την Τουρκία να επιβάλει κυρώσεις στην Ολλανδία, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.
Είναι «απομεινάρια των Ναζί, φασίστες», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη. «Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία», φέρεται να συμπλήρωσε ο Ερντογάν.
Από την πλευρά της η ολλανδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι «οι τουρκικές αρχές απείλησαν δημοσίως με κυρώσεις. Αυτό καθιστά αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης». «Γι' αυτό η Ολλανδία έκανε γνωστό πως ανακαλεί τα δικαιώματα προσγείωσης» του αεροπλάνου του τούρκου υπουργού.
Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook πως η Τουρκία αναστάτωσε τις συνομιλίες μέσω των οποίων θα επιτρεπόταν στον Τσαβούσογλου να εισέλθει στη χώρα απευθύνοντας εκκλήσεις για την πραγματοποίηση μιας μαζικής δημόσιας συγκέντρωσης.
Η τουρκική απειλή για κυρώσεις αν δεν επιτρεπόταν η είσοδος στον Τσαβούσογλου «κατέστησε αδύνατη μια λογική λύση», ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος  υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ανακοινώσει δημόσια ότι θα επισκεφθεί σήμερα (11/3) το Ρότερνταμ της Ολλανδίας παρά το γεγονός ότι οι ολλανδικές αρχές του είχαν απαγορεύσει να μιλήσει σε εκδήλωση υποστήριξης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Πηγαίνω στο Ρότερνταμ σήμερα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk. «Θα επιβάλουμε σοβαρές κυρώσεις στην Ολλανδία», αν εμποδιστεί αυτή η επίσκεψη που έχει στόχο να προωθήσει το «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου, πρόσθεσε.
Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για σκληρές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις.
Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ δήλωσε χθες το βράδυ ότι δεν θα επιτραπεί στον Τσαβούσογλου να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία για το τουρκικό δημοψήφισμα στη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη.
«Έχει διπλωματική ασυλία (…) οπότε θα του συμπεριφερθούμε με σεβασμό, όμως έχουμε άλλους τρόπους για να εμποδίσουμε πράγματα να συμβούν σε δημόσιο χώρο», προειδοποίησε ο Άχμεντ Αμπουταλέμπ.

http://arouraios.gr, www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου