Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΗΓΕΤΗΣ! ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΧΟΥΝΕΡΙ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΣΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ! ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΕ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΧΕΙΡΑΨΙΑ! ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ!

Μια... «ωραία ατμόσφαιρα» εξελίσεται στο πρώτο, «ιστορικό» τετ-α-τετ...

του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, στον Λευκό Οίκο!

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δεν μπόρεσε, παρά τις αντίθετες «φωνές» που το προσδοκούσαν, να κρύψει την αντιπάθεια του προς την σιδηρά κυρία της Γερμανίας  και παρά το γεγονός ότι τα «παγωμένα» χαμόγελα έδωσαν και πήραν σε μια εμφανή προσπάθεια να «σπάσουν τον πάγο» τουλάχιστον ενώπιον των φωτογράφων, μάλλον δεν ... έσπασε!

Μια απίστευτη σκηνή, εκτυλίχθηκε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ με την Ανγκελα Μέρκελ κάθισαν απέναντι στους φωτογράφους πριν ξεκινήσει η συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Οι δυό τους κάθονταν δίπλα δίπλα στις αναπαυτικές καρέκλες του Οβάλ Γραφείου. Ενας φωτογράφος ρώτησε αν θα κάνουν χειραψία για να βγουν και οι απαραίτητες φωτογραφίες για την επίσημη συνάντηση. 

«Θέλεις να σφίξουμε τα χέρια;» ακούστηκε να ρωτά η Μέρκελ τον Τραμπ, σκύβοντας ελαφρώς προς το μέρος του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, όχι μόνο δεν της απάντησε, κοιτάζοντας διαρκώς προς τους φωτογράφους και τις κάμερες, αλλά απαξίωσε καν να γυρίσει το κεφάλι του προς την πλευρά της Καγκελαρίου και την αγνόησε επιδεικτικά!

Η Μέρκελ, αμήχανη, έκανε μια γκριμάτσα και έγειρε στην πλάτη της πολυθρόνας!

(Δείτε τη σκηνή σε βίντεο ΕΔΩ και στο τέλος του κειμένου)

Μετά τις συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο, Τραμπ και Μέρκελ θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου θα διαφανεί κατά πόσον έχουν «γεφυρώσει» το μεταξύ τους χάσμα, έπειτα από τις «εμπρηστικές» δηλώσεις που έκανε στο -όχι πολύ μακρινό- παρελθόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά του Βερολίνου, αλλά και της Ευρώπης.

Φυσικά, το μεγαλύτερο «αγκάθι» ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον είναι το θέμα του διεθνούς εμπορίου, καθώς, από τη μία, η κυρία Μέρκελ αναμένεται να τονίσει την προσήλωσή της στο ελεύθερο εμπόριο, την στιγμή που η νέα αμερικανική κυβέρνηση, υπό το προεκλογικό σύνθημα «Πρώτα η Αμερική», παραμένει προσκολλημένη σε μια ρητορική προστατευτισμού.
Στόχος της, σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων, δεν θα είναι να «νουθετήσει» τον Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα που σχετίζονται με τις πολιτικές επιλογές του για τα εσωτερικά των ΗΠΑ, αλλά θα εστιάσει κατά κύριο λόγο σε θέματα διεθνούς εμπορίου, επιμένοντας στο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ, για να ευημερούν, χρειάζονται τη Γερμανία και την ΕΕ και οι τελευταίες χρειάζονται τις ΗΠΑ για τον ίδιο λόγο.

Για να το πετύχει αυτό, η καγκελάριος έχει ανακοινωθεί ότι θα πάρει μαζί της στη σημερινή συνάντηση τους επικεφαλής μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων, όπως της Siemens και της BMW, οι οποίοι θα παρουσιάσουν στοιχεία για το πόσο έχουν ωφελήσει την αμερικανική οικονομία οι άμεσες επενδύσεις που έχουν κάνει στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, θα υπενθυμίσουν στον κ. Τραμπ ότι οι γερμανικές εταιρείες έχουν επενδύσει 271 δισεκατομμύρια ευρώ στις ΗΠΑ, ότι απασχολούν περίπου 750.000 Αμερικανούς και ότι μόνο η BMW έχει κατασκευάσει περισσότερα από 400.000 αυτοκίνητα στο εργοστάσιό της στη Νότια Καρολίνα, το μεγαλύτερό της παγκοσμίως.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, από την άλλη, ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη καταλήξει στην οριστική του θέση για την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αντικείμενο δύσκολης διαπραγμάτευσης από το 2013 και στην οποία ήταν προσηλωμένος ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Άλλο σημείο τριβής θα είναι το κλίμα, το οποίο η Γερμανία εννοεί να καταστήσει κεντρικό θέμα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20), της οποίας θα προεδρεύει, στο Αμβούργο, τον Ιούλιο.
Στο σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: σε εθνικό όπως και σε διεθνές επίπεδο θα προχωρήσει σε περικοπές στο σύνολο των πόρων που είναι αφιερωμένοι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου