Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

ΚΕΡΔΙΣΕ Ο ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΣ ΡΟΥΤΕ ΤΙΣ ΟΛΛΑΝΔΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ! ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε βρέθηκε καθ' οδόν για μια ισχυρή νίκη επί του αντι-ισλαμικού και αντιευρωπαϊκού ....

Γκέερτ Βίλντερς στις βουλευτικές εκλογές χθες, προσφέροντας μια τεράστια ανακούφιση σε άλλες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν ένα κύμα εθνικισμού.

«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά» υπογράμμισε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός σε ψηφοφόρους του σε μετεκλογική συγκέντρωση στη Χάγη, προσθέτοντας «Απόψε θα γιορτάσουμε λιγάκι». Ο Ρούτε έκανε γνωστό επίσης ότι έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες.

«Αυτή αποτελεί επίσης και ένα βράδυ όπου η Ολλανδία, μετά το Brexit, μετά τις αμερικανικές εκλογές, είπε "στοπ" στον κακής ποιότητας λαϊκισμό», είπε.

Ο Βίλντερς, με τη σειρά του, είπε σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή, "Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα (αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους".

Με 93% των ψήφων καταμετρημένες, το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Μ. Ρούτε παιρνει 21,2 % και διαθετει σαφές προβάδισμα. Στη συνέχεια, το κόμμα της άκρας δεξιάς του Γκ. Βίλντερς ακολουθεί με 13,1%. Στην τρίτη θέση είναι στο 12,6 % το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. Ακολολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 12,1%

Με 81% των ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες, η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων σε μια εκλογική διαμάχη που αποτέλεσε δοκιμασία για το αν οι Ολλανδοί θέλουν να θέσουν τέλος στον φιλελευθερισμό και να επιλέξουν ένα εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό μονοπάτι ψηφίζοντας για τον Βίλντερς και την υπόσχεσή του να «από-Ισλαμίσει» την Ολλανδία και να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το αποτέλεσμα ήταν ανακουφιστικό για τα κεντρώα κόμματα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γαλλία και Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί εθνικιστές ελπίζουν να επηρεάσουν σημαντικά τις εκλογές φέτος, απειλώντας πιθανώς υπαρξιακά την ΕΕ.


Ο πρόεδρος  Ζ.Κ. Γιούνκερ χαιρετίζει την "ψήφο κατά των εξτρεμιστών"

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη απόψε τον πρωθυπουργό Ρούτε για τη "σαφή νίκη" που κατήγαγε στις βουλευτικές εκλογές, χαιρετίζοντας μια "ψήφο κατά των εξτρεμιστών".

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ "συνομίλησε με τον Μαρκ Ρούτε (και τον) συνεχάρη για την ξεκάθαρη νίκη του: μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών", ήταν το tweet που έστειλε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Συγχαρητήρια του Γάλλου ΥΠΕΞ στην Ολλανδία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό συνεχάρη απόψε με ένα tweet την Ολλανδία και τους πολίτες της, καθώς "ανέκοψαν" με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές την άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

Συγχαρητήρια της Άγγελας Μέρκελ στον Μαρκ Ρούτε

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συνεχάρη τον Ρούτε για τη νίκη που φαίνεται να εξασφαλίζει το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ είπε στον Ρούτε: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι».
madata.gr

1 σχόλιο:

  1. Τα θερμά μου συλληπητήρια αυτούς τους αχυράνθρωπους που ψηφισαν ξανά τον ίδιο καραγκιόζη για πρωθυπουργο τον Μ. Ρούτε στην Ολλάδια. Τα χερότερα έρχονται για την ΕΕ που έχει ήδη ισλαμοφαστοποιηθεί!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή