Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ ΜΕ 68 ΝΕΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ...

Μία από τις πιο μελανές σελίδες στην τραγική ιστορία του πολέμου της ...



Συρίας γράφτηκε το Μεγάλο Σάββατο. Σε μία σπάνια προσπάθεια προσέγγισης και συνεννόησης μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, συμφωνήθηκε προσωρινή εκεχειρία σε συγκεκριμένες περιοχές, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι και ένοπλοι, όμως αυτή για ακόμη μια φορά, όχι απλά δεν τηρήθηκε, αλλά οδήγησε στον τραγικό θάνατο 126 ανθρώπων, στο ούτως ή άλλως μαρτυρικό Χαλέπι.

Εκ των οποίων, περισσότεροι από τους μισούς, οι 68, ήταν μικρά παιδιά, για τα οποία η ελπίδα της διαφυγής από τα μέτωπα της σφαγής μετατράπηκε σε θάνατο, από τη βόμβα του οδηγού-καμικάζι που έπεσε πάνω στο κομβόι από πούλμαν που τους μετέφερε.

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες:
.








Τα λεωφορεία ήταν γεμάτα με κατοίκους φιλοκυβερνητικών, πολιορκημένων χωριών που επρόκειτο να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές στο πλαίσιο μιας συμφωνίας της Δαμασκού με τους αντάρτες για την απομάκρυνση των αμάχων.

"Ο απολογισμός αυξάνεται διαρκώς. Υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες", δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο διευθυντής του Παρατηρητίου. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι 109 από τους 126 νεκρούς ήταν κάτοικοι των χωριών Φούα και Καφράγια, στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ οι υπόλοιποι ήταν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και αντάρτες που φρουρούσαν τα λεωφορεία.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι διαπράχθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας που επέβαινε σε αυτοκίνητο.
Η ένοπλη αντιπολίτευση της Συρίας καταδίκασε την επίθεση και οι ομάδες που μάχονται υπό το λάβαρο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού την χαρακτήρισταν "δόλια τρομοκρατική επίθεση".


​Το παγιδευμένο αυτοκίνητο του καμικάζι, εκτιμάται ότι έφτασε μέχρι το σημείο καθώς χρησιμοποιήθηκαν παιδικές τροφές για προκάλυμμα στον έλεγχο, και από κάτω βρισκόταν ο ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός Ο ΟΗΕ καταδίκασε την τυφλή επίθεση και απαίτησε όλες οι πλευρές να σεβαστούν τη συμφωνία και να παρέχουν ασφαλείς διόδους διαφυγής στους πολίτες. 

Μεταξύ των νεκρών είναι και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και μαχητές διαφόρων ομάδων που επέβλεπαν τη διαδικασία της εκκένωσης.

Το παγιδευμένο αυτοκίνητο του καμικάζι, εκτιμάται ότι έφτασε μέχρι το σημείο καθώς χρησιμοποιήθηκαν παιδικές τροφές για προκάλυμμα στον έλεγχο, και από κάτω βρισκόταν ο ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός που οδήγησε στον όλεθρο.

Ώρες μετά το αιματηρό χτύπημα, η διαδικασία της εκκένωσης συνεχίστηκε κανονικά.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα, χιλιάδες άνθρωποι παρέμεναν εγκλωβισμένοι μέσα και γύρω από το Χαλέπι, καθώς η εφαρμογή της συμφωνίας για την εκκένωση των κατοίκων δύο σιιτικών χωριών σε αντάλλαγμα για την αποχώρηση σουνιτών ανταρτών και των οικογενειών τους, από δύο περικυκλωμένες πόλεις κοντά στη Δαμασκό, διακόπηκε, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το αναφερόμενο παρατηρητήριο γνωστοποιεί ότι η εφαρμογή της συμφωνίας ανταλλαγής καθυστερεί, καθώς οι αντάρτες που βρίσκονται σε μία από τις πόλεις (Ζαμπαντάνι) δεν έχουν ακόμη, ασφαλή διάδρομο διαφυγής για την αποχώρησή τους, από την πόλη.

Η συμφωνία που υπεγράφη υπό την αιγίδα του Κατάρ, που υποστηρίζει τους αντάρτες, και του Ιράν, που υποστηρίζει τη συριακή κυβέρνηση, αφορά σε εκκένωση άμαχων και ενόπλων από τέσσερις πολιορκημένες πόλεις. Συνολικά περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι πρόκειται να απομακρυνθούν βάσει της συμφωνίας αυτής που υπεγράφη τον Μάρτιο. Η εφαρμογή της καθυστέρησε εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών και της χημικής επίθεσης εναντίον της Χαν Σεϊχούν.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου