Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

ΑΠΟΨΕ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΝΤΟΥΖΑΣ ΣΤΟ "ΒΕΤΟΝ 7"! "ΝΤΥΝΕΙ" ΤΗΝ ΠΟΙΣΗ ΜΕ ΗΧΟ ΛΑΪΚΟ! ΜΗΝ ΤΟΝ ΧΑΣΕΤΕ...


«Ντύνει» την ποίηση με ήχο λαϊκό

Σ' αυτό το μαγικό «πάντ
Σ' αυτό το μαγικό «πάντρεμα» στηρίζεται η μουσική εργασία του τραγουδοποιού και μουσικού Γιώργου Βεντουζά με τίτλο «17 ποιήματα και ένα πεζό», σε ποίηση Γιώργου Μαρκόπουλου, που θα παρουσιαστεί για δύο βραδιές, την Πέμπτη και την Παρασκευή 20 και 21 Απριλίου, στο θέατρο «BETON 7» στον Βοτανικό.
Οι «Πυροτεχνουργοί», που αποτελούν μία από τις πρώτες και πλέον αγαπημένες ποιητικές συλλογές του πολυβραβευμένου ποιητή...

Γιώργου Μαρκόπουλου -έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και με το Βραβείο Καβάφη-, είναι το έργο που ενέπνευσε τον Γιώργο Βεντουζά σε αυτό του το εγχείρημα.
«Για πολλά χρόνια οι ''Πυροτεχνουργοί'' υπήρξαν το ''φετίχ'' μου. Οταν βρέθηκε στα χέρια μου η
δεύτερη έκδοσή τους, διαβάζοντας τα ποιήματα, ένιωθα τη φωνή του Καζαντζίδη να ακούγεται μέσα από τις λέξεις του βιβλίου.
Τον Τσιτσάνη και τον Μάρκο, τον Χατζιδάκι και τον Ζαμπέτα, να μου γνέφουν χαμογελώντας. Τα καλοκαιρινά λαϊκά πάλκα που ηχούσαν με τα μπουζούκια στις παρυφές τη πόλης να με γοητεύουν» εξομολογείται ο ίδιος και συμπληρώνει αναφερόμενος στη διαδικασία της μελοποίησης: «Διάβαζα τα ποιήματα και μου φανερωνόταν η μουσική τους, γι' αυτό δεν χρειάστηκε παρά μόνο λίγος καιρός για να τη γράψω.
Χρειάστηκε όμως πάρα πολύς χρόνος για να επιβληθώ σε αυτό που είχε προκύψει σε μένα από την ποίηση του Γιώργου Μαρκόπουλου. Επίσης χρειάστηκα πολύ χρόνο ώσπου να αποφασίσω να φτιάξω ηχητικά δείγματα. Τα προτιμούσα να υπάρχουν κρυμμένα, κρυφά, και οι προφάσεις μου ήταν πολλές προκειμένου το θέμα να μένει στάσιμο».
Το να ντύσει κανείς ένα ποίημα με μουσική, ιδιαιτέρως δε όταν ο ποιητικός λόγος είναι βαθύς και ουσιώδης, είναι μια εξαιρετικά απαιτητική δουλειά για έναν συνθέτη η οποία, σχεδόν πάντα, συνοδεύεται από ρίσκο.
«Είναι μια διαδικασία εύκολη και δύσκολη συνάμα. Αρκεί να ''σηκώσεις'' τις λέξεις του ποιητή. Κάτω από αυτές θα βρεις αυτό που ζητάς» μας εξηγεί ο Γιώργος Βεντουζάς και προσθέτει: «Ελπίζω να έχω δώσει στα υπέροχα ποιήματα του Γιώργου Μαρκόπουλου αυτό που πραγματικά τους αξίζει».
Δίπλα σε κορυφαίους
Ο ίδιος πάντως, ως δεξιοτέχνης του μπουζουκιού -έχει παίξει στο πλευρό κορυφαίων δημιουργών και ερμηνευτών όπως οι Ζαμπέτας, Θεοδωράκης, Μπιθικώτσης κ.ά.- δεν θα μπορούσε να μη χρησιμοποιήσει τον λαϊκό ήχο σε αυτό το νέο του εγχείρημα. Οταν του ζητάμε ωστόσο να μας μιλήσει για το μουσικό ύφος του έργου, μοιάζει σαν να μην έχει καταλήξει ακόμη πού να το κατατάξει: «Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για λαϊκές μπαλάντες που θα μπορούσαν να ειπωθούν με μια κιθάρα κι ένα μπουζούκι και άλλες φορές νιώθω ότι πρόκειται για ένα μικρό λαϊκό ορατόριο με ψαλμούς και αφήγηση» μας λέει. Δεν μένει λοιπόν παρά να επιλέξει ο ίδιος ο ακροατής τι είδους μουσικό έργο είναι αυτό. Ούτως ή άλλως, όταν μιλάμε για τέχνη, τα συμπεράσματα, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι υποκειμενικά.
Στις δύο μουσικές παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν στο «ΒΕΤΟΝ 7», τον Γιώργο Βεντουζά θα πλαισιώνει «μια μικρή μεθυσμένη ορχήστρα», όπως ο ίδιος αποκαλεί χαρακτηριστικά τους μουσικούς του, ο ερμηνευτής Βαγγέλης Δούβαλης, ο λυρικός τραγουδιστής Κωνσταντίνος Καριώτης και η Αθηνά Ζώτου που θα απαγγέλλει στίχους.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ
akouka@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου