Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017

ΓΟΥΣΤΑΡΩ! "ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΑΚΥΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ! ΠΑΡΤΕ ΤΗ ΠΙΣΩ...

«Κόκκινη κάρτα» δείχνει, για δεύτερη φορά, το Συμβούλιο της ...


Επικρατείας στην υπουργική απόφαση που καθόριζε το περιεχόμενο υποβολής του πόθεν έσχες.

Σε έκτακτη συνεδρίαση ο Πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου δημοσίευσε την απόφαση της Ολομέλειας (3212/2017) με την οποία ακυρώνεται στο σύνολό της η σχετική υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 1069/19.10.2017) που αφορά όλους τους υπόχρεους προς υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες και όχι μόνο τους δικαστές κάνοντας, με αυτό τον τρόπο, δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είπαν καταθέσει οι δικαστικές ενώσεις.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια έκρινε ότι η απόφασή της αφορά όλους τους υπόχρεους των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων, καθώς είναι μη νόμιμες οι ρυθμίσεις ή παραλείψεις που αφορούν:

1) Την υποχρέωση δηλώσεως των μετρητών άνω των 15.000 ευρώ που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις, σε τράπεζες, καθώς και των κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 30.000 ευρώ.

2) Η μη πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας  τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων προς δήλωση πόθεν έσχες.

3) Η υποχρέωση να περιλαμβάνεται στην ετήσια δήλωση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων ανεξαρτήτως του αν επήλθε ή όχι κατά το προηγούμενο έτος μεταβολή σε αυτά.

4) Η μη πρόβλεψη προκειμένου περί περιουσιακών στοιχείων κτηθέντων σε προηγούμενες χρήσεις για την μη αναγραφή στην πρώτη ηλεκτρονική δήλωση της αξίας κτήσεως.

5) Η υποχρέωση δηλώσεως των περιουσιακών στοιχείων του προσώπου με το οποίο ο/η υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Όπως επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικράτειας , λόγω της σπουδαιότητας και της έκτασης των ως άνω κριθεισών ως μη νομίμων ρυθμίσεων, δεν είναι δυνατόν χωρίς αυτές να λειτουργήσει καθ' ολοκληρία το σύστημα υποβολής των δηλώσεων, δεδομένου μάλιστα ότι το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των εν λόγω δηλώσεων δεν επιτρέπει κατ αρχήν την πρόοδο στη συμπλήρωση, ολοκλήρωση και υποβολή αυτών αν προηγουμένως δεν συμπληρωθούν υποχρεωτικώς όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους οικείους πίνακες.

Συνεπώς, υπογραμμίζουν, ως εκ των προδήλων συνεπειών που έχουν οι πλημμέλειες αυτές στην όλη δομή και λειτουργία του συστήματος υποβολής, η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει να ακυρωθεί έναντι πάντων στο σύνολό της.

Το σχόλιο της κυβέρνησης
«Να δούμε στο τέλος ποιος θα κουραστεί πρώτος». Με αυτή τη φράση σχολίασαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώνεται η διαδικασία για την υποβολή πόθεν έσχες.
iefimerida.gr (τίτλος: παραλλαγμένος από εμάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου