Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ Ο Σ. ΚΡΙΜΙΖΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ...ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΑΜΟΣ!

Σε πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση εξελίσσεται η παραίτηση του καθηγητή κ. Σταμάτη Κριμιζή από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ) και....

οι καταγγελίες στις οποίες προχώρησε. Αντιδράσεις προκάλεσε και η επιλογή του κ. Χριστόδουλου Πρωτοπαπά, ως αντικαταστάτη του κ. Κριμιζή, με επίκεντρο τις τουλάχιστον αμφιλεγόμενες απόψεις που δημοσιοποίησε παλαιότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επί της ουσίας, πάντως, από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής οι καταγγελίες του κ. Κριμιζή έμειναν αναπάντητες και σε ρόλο υπερασπιστή των χειρισμών που έγιναν εμφανίστηκε ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Β. Μαγκλάρας, για τον οποίο άφησε σαφείς αιχμές ο κ. Κριμιζής στην επιστολή παραίτησής του, αποδίδοντάς του συμπεριφορά «τσάρου του Διαστήματος».

Με αφορμή την παραίτηση Κριμιζή, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, κάλεσε τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Ν. Παππά, να δώσει εξηγήσεις, σε σχέση και με τα καταγγελλόμενα από τον παραιτηθέντα: «Ποιος και με ποια κριτήρια θα διαχειριστεί τα 40 εκατ. που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού;», ρώτησε η κ. Σπυράκη. Οπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα από την πλευρά του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, ο κ. Παππάς επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κ. Σπυράκη και διευκρίνισε ότι τα χρήματα αυτά αφορούν τα 12 εκατ. ευρώ της ετήσιας συνδρομής που καταβάλλει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και 24 εκατ. ευρώ με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή μιας πλήρους συστοιχίας 11 μικροδορυφόρων, συνολικά, δηλαδή, 36 εκατ. ευρώ και όχι 40. Η Ν.Δ. αντέδρασε και στην επιλογή του κ. Πρωτοπαπά ως αντικαταστάτη του κ. Κριμιζή. «Η Ελλάδα και η Ρωμιοσύνη δεν πεθαίνει ποτέ κουφάλες Ευρωπαίοι. Οταν εμείς κτίζαμε ναούς και γράφαμε κωμωδίες και τραγωδίες εσείς ζούσατε στις λάσπες, τρώγατε ωμό κρέας και μιλούσατε άπλυτοι με άναρθρες κραυγές. Ηλιοβασίλεμα από το Σούνιο», είχε γράψει σε παλαιότερη ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Πρωτοπαπάς. Για «χαρακτηριστικό δείγμα από τον δημόσιο λόγο του νέου διαστημικού διευθυντή που επέλεξε ο αρμόδιος επί του Διαστήματος υπουργός, Ν. Παππάς», έκανε λόγο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μαγκλάρας θέλησε χθες να απαντήσει στον κ. Κριμιζή χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα απαξιωτικό ύφος. Υποστήριξε, συγκεκριμένα (Ρ/Σ Πρώτο Θέμα), ότι ο παραιτηθείς «δεν ζήτησε καν να μιλήσει με τον υπουργό για να θέσει τα παράπονά του. Δεν πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που πήγε δύο φορές στη δουλειά, έδωσε μία συνέντευξη και μετά παραιτήθηκε εφόσον δεν έβρισκε το δίκιο του».

Ο κ. Κριμιζής επανήλθε με νέα επιστολή, με την οποία παραπέμπει στις πολύωρες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΔΟ, ενώ, όπως αναφέρει, όταν εντοπίστηκαν τα προβλήματα και το αδιέξοδο σε σχέση με τα εκκρεμή θέματα, τις αρμοδιότητες και τη διαχείριση, ζητήθηκε συνάντηση από τον κ. Μαγκλάρα, ο οποίος αρνήθηκε. O κ. Κριμιζής τοποθετήθηκε και για τα σχόλια προς το πρόσωπό του από τον αντικαταστάτη του, κ. Πρωτοπαπά, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε (ΣΚΑΪ) ότι «ο κ. Κριμιζής είναι αστροφυσικός. Το Διάστημα τα τελευταία χρόνια είναι κυρίως υπόθεση μηχανικών», ενώ του χρέωσε υπεροψία απέναντι στα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα.

Ο κ. Κριμιζής απάντησε επισημαίνοντας ότι στα σχόλια του κ. Πρωτοπαπά «δεν αρμόζει κάποια ιδιαίτερη απάντηση», ενώ προσέθεσε ότι «ίσως πρέπει να θυμίσω σε όσους επιλεκτικά το ξεχνούν, ότι δεν είμαι θεωρητικός αστροφυσικός, αλλά σχεδιαστής/κατασκευαστής διαστημικών οργάνων και αποστολών και στη Γη και σε όλους τους πλανήτες».

Παραιτήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος

Εκτός από τον πρόεδρό του, την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού υπέβαλε και ο Κων. Πιλαφτσής. Ο κ. Πιλαφτσής, σμήναρχος ε.α., επικαλέστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, προσωπικούς λόγους. Μάλιστα, φημολογείται ότι, παρόλο που οι δύο παραιτήσεις έγιναν την ίδια ημέρα, αυτή του κ. Πιλαφτσή προηγήθηκε χρονικά εκείνης του Στ. Κριμιζή. Την ίδια στιγμή, πρόβλημα προκαλεί η τοποθέτηση του νέου προέδρου του ΕΛΔΟ, Χρ. Πρωτοπαπά. Ο τελευταίος είναι και παραμένει διευθύνων σύμβουλος του διαστημικού οργανισμού Hellas Sat A.E. Η τελευταία είναι αραβικών συμφερόντων εταιρεία (ArabSat) και κατόπιν συμφωνίας εκμεταλλεύεται την τροχιακή θέση των 39 μοιρών ανατολικά, που έχει εκχωρήσει η ITU σε Ελλάδα και Κύπρο. Σύμφωνα όμως με το καταστατικό του ΕΛΔΟ, τόσο ο διευθύνων σύμβουλος όσο και ο πρόεδρος του οργανισμού πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης. Ο κ. Πρωτοπαπάς φυσικά δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την υψηλή θέση που κατέχει στον Hellas Sat και αυτό που μένει είναι να αλλάξει άμεσα ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΔΟ. Πάντως πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν «ηθικά» ασυμβίβαστες τις δύο θέσεις του κ. Πρωτοπαπά, αν και πηγές του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής και Τεχνολογιών Επικοινωνιών σημειώναν ότι οι νομικές υπηρεσίες έχουν ήδη γνωμοδοτήσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την τοποθέτηση του νέου προέδρου του ΕΛΔΟ.
"Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου