Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕ ΤΗ ΔΟΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: "ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΦΠΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΔΟΣΗ"! ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ...ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΟΙ!

«Οι εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία για την έγκριση της δόσης είναι συνδεδεμένες με την απόφαση των ελληνικών αρχών για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά», είπε ο επικεφαλής του EΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ και εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά «δεσμεύθηκε να κάνει περικοπές ύψους 28 εκατ.», οι οποίες σύμφωνα με έγγραφο που είδε η «Κ» θα γίνουν στον τομέα των αμυντικών δαπανών.
ρεπορτάζ: Καθημερινή, τίτλος: δικός μας
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Γερμανία μπλόκαρε χθες την εκταμίευση...

της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ. προς την Ελλάδα, επειδή η κυβέρνηση προχώρησε στην παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, χωρίς να έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο πράσινο φως των θεσμών. Μία εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση που είχε κάνει ο Ελληνας πρωθυπουργός στις 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ότι η παράταση επιτεύχθηκε κατόπιν συμφωνίας. Για να ξεμπλοκάρει η δόση μέχρι τις αρχές Αυγούστου υποχρεώθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος να δεσμευτεί σε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι το μέτρο θα καταργηθεί από την 1/1/2019 και δεύτερον, ότι θα καλύψει τις απώλειες εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ από την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ μέσω άλλων πηγών. Το ποσό μπορεί να μη φαίνεται σημαντικό, ωστόσο με την κίνησή του αυτή το Βερολίνο στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί στο μέλλον οποιαδήποτε παρέκκλιση από το πρόγραμμα.

Ετσι, στο χθεσινό Eurogroup αποφασίστηκε πως αντί η δόση να εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες, θα καθυστερήσει και θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία στις αρχές Αυγούστου, αφού η ελληνική κυβέρνηση κάνει περικοπές ύψους 28 εκατ. και πάρει την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου. «Οι εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία για την έγκριση της δόσης είναι συνδεδεμένες με την απόφαση των ελληνικών αρχών για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά», είπε ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ και εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά «δεσμεύτηκε να κάνει περικοπές ύψους 28 εκατ.», οι οποίες σύμφωνα με έγγραφο που είδε η «Κ» θα γίνουν στον τομέα των αμυντικών δαπανών.
Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος να μη γίνουν οι περικοπές των συντάξεων από τις αρχές του 2019, όπως έχει ήδη ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση, ο επικεφαλής του Eurogroup Μ. Σεντένο αλλά και ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν ξεκάθαροι: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κατά τη διάρκεια του προγράμματος. «Το επόμενο στάδιο, το τέλος του προγράμματος είναι πολύ σημαντικό για τη δημιουργία εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και για αυτό πρέπει να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος», ανέφερε ο κ. Σεντένο.

Το ίδιο μήνυμα έστειλε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ο. Σολτς χθες από το ευρωκοινοβούλιο, όπου μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία η Ελλάδα να δημιουργήσει ένα «πλαίσιο εμπιστοσύνης» με την έξοδό της από το πρόγραμμα. Σε ερώτηση από τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Κύρτσο για το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει ευελιξία στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος, όπως π.χ. οι περικοπές συντάξεων, ο κ. Σολτς ήταν ξεκάθαρος και δήλωσε «θα είναι μεγάλο λάθος να αλλάξουν κομμάτια του προγράμματος που έχουν οριστεί» και τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και από τους πολίτες, από τις επιχειρήσεις και από τα άλλα κράτη-μέλη και πρόσθεσε ότι παρόλο που μπορεί να υπάρχει ένα «νέο περιθώριο ελιγμού με την έξοδο από το πρόγραμμα, θα πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο αυτών που έχουν συμφωνηθεί».

Συγχρόνως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Κερέ έβαλε τέλος σε οποιοδήποτε σενάριο για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και διατήρηση της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες (waiver). Το waiver δίνεται μόνο αν μία χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα της Ε.Ε./ΔΝΤ ή του EΜΣ, «η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι τίποτα από τα δύο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κερέ, ενώ πρόσθεσε ότι καθώς πλέον έχει αλλάξει και το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση, είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου