Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ( Κ.Κ.Ε.) ΣΕ ΠΑΠΑΓΟ-ΧΟΛΑΡΓΟ

 
                                                                
Σπάμε τη γραμμή της συναίνεσης
 Ο Καλλικράτης έδειξε από την πρώτη μέρα, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου( για την εκλογή του προεδρείου , της οικονομικής  Επιτροπής  και της επιτροπής  ποιότητας ζωής)  τον βαθιά  αντιδραστικό  του χαρακτήρα. Πήραμε μέρος σε μία εκλογική διαδικασία-όπως ορίζει ο Καλλικράτης- όπου  οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έκαναν μεταξύ τους εκλογές για να εκλέξουν τους δικούς τους υποψήφιους  και στη συνέχεια ψηφίζαμε  ένα ψηφοδέλτιο με 8 υποψήφιους  για να εκλέξουμε 8!! Πήραμε μέρος σε μία εκλογική διαδικασία που από το νόμο δίνεται στην πρώτη παράταξη ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πήρε πραγματικά στις εκλογές. Και βέβαια αυτή τη «δημοκρατία» υπερασπίζονται οι άλλες δυνάμεις όταν κόπτονται για τη νομιμότητα και την τήρηση των νόμων.

Λίγα λόγια για τη στάση μας και μερικά μόνο σχόλια
Για το προεδρείο: Ο νόμος μιλάει για προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου χωρίς όμως να του δίνει καμία αρμοδιότητα. Ο πρόεδρος καταρτίζει μόνος του την ημερήσια διάταξη. Πρόκειται στην ουσία για αξιώματα χωρίς αρμοδιότητες. Γι αυτό το λόγο και δεν βάλαμε υποψηφιότητα. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ  που συμφώνησαν με αυτή τη νομοθεσία «αυτοδίκαια» έχουν καταλάβει και αυτές τις θέσεις.
Οι επιτροπές που ψηφίστηκαν  έχουν τις εξής ευθύνες:
Οικονομική Επιτροπή- συντάσσει τον προϋπολογισμό του Δήμου, ελέγχει την υλοποίησή του, εισηγείται προς το  δημοτικό συμβούλιο την επιβολή τελών κ.λ.π
Επιτροπή Ποιότητας Ζωής: Εισηγείται στο δημοτικό Συμβούλιο θέματα καθορισμού χρήσεων γης, ρυθμιστικών σχεδίων, εφαρμογής Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου, χωροθέτησης , αδειών καταστημάτων  κ.λ.π.
 Πρόκειται για επιτροπές που συζητούν πολιτικά ζητήματα , που εισηγούνται στο δημοτικό συμβούλιο για ζητήματα που θίγουν τη ζωή των εργαζομένων.
Από την αρχή αντιταχθήκαμε στη λογική της διαβούλευσης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Η πολιτική μας είναι σε ευθεία αντίθεση με τις υπόλοιπες παρατάξεις. Πως θα μπορούσαμε λοιπόν να συμφωνήσουμε να   «στείλουμε», να  μας «εκπροσωπεί» σε μία επιτροπή δημοτικός σύμβουλος από κάποια άλλη παράταξη, που θα είναι δεδομένο ότι θα έχει διαφορετικές θέσεις με τις δικές μας;
 Στις εκλογές για αυτές τις επιτροπές βάλαμε υποψηφιότητα. Θέλαμε να είμαστε παρόντες με δικαίωμα ψήφου για να  ενημερωνόμαστε για ό, τι αντιλαϊκό θα φέρνουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ  και οι αντίστοιχες παρατάξεις τους. Να μπλοκάρουμε εκεί ό, τι μπορούμε, να ενημερώνουμε τον κόσμο, να  οργανώνουμε καλύτερα και πιο έγκαιρα την  παρέμβαση  των εργαζομένων του δήμου μας μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Το κριτήριό μας ήταν και είναι πολιτικό. Όπως πολιτικό είναι και το κριτήριο των άλλων δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ, ΛΑΟΣ Δημοκρατική Αριστερά, ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπούνται αντίστοιχα, αλλά και ανάκατα από τους Ξύδη, Νικολάου, Νικάκη, Πολυκαλά, Ζήκα). Γιατί παρά τις τοποθετήσεις τους  για αναλογική εκπροσώπηση, για παρουσία όλων των δυνάμεων στις επιτροπές το κριτήριο της ψηφοφορίας ήταν ένα και βασικό. Να εξασφαλιστεί και από τη σύνθεση των επιτροπών η μέγιστη δυνατή συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η μόνη δύναμη που δεν εκπροσωπείται πουθενά ούτε στα βασικά , ούτε στα αναπληρωματικά μέλη  είμαστε εμείς. Γιατί ξέρουνε ότι το ΚΚΕ θα τους  χαλάσει τη γραμμή της συναίνεσης.

 Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις
 Η αποκάλυψη,  η πολιτική και κοινωνική πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική γίνεται και σε τοπικό επίπεδο. Γιατί τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα έχουν έκφραση  και σε επίπεδο δήμου. Άλλωστε το επόμενο διάστημα θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις με την εφαρμογή του Καλλικράτη. Μας περιμένουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη , παραπέρα εμπορευματοποίηση  σε τομείς όπως η  πρωτοβάθμια υγεία, η παιδεία που περνάνε στους δήμους. Δίπλα στο βαθιά αντιλαϊκό κράτος και στην κυβέρνηση θα προστεθεί ένας ακόμη μηχανισμός-πιο ισχυρός αυτή τη φορά μετά τον Καλλικράτη- που θα δυσκολεύει τη ζωή των εργαζομένων για να κερδίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.
Για αυτό και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις με κάθε τρόπο, για να εμποδιστεί ό,τι αντιλαϊκό  και στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Όσα εμπόδια κι αν βάλουν στην παρακολούθηση των επιτροπών( μιάς και φάνηκε από την πρώτη συνεδρίαση ότι δεν υπάρχει πρόθεση να ενημερώνονται όλες οι δυνάμεις για τις συνεδριάσεις των επιτροπών) εμείς καλούμε τους εργαζόμενους του δήμου να επαγρυπνούν μαζί μας. Όχι μόνο να παρακολουθούν  και να επεμβαίνουν στις εξελίξεις στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και συνολικότερα να οργανωθούν  στα σωματεία τους, σε τοπικές σωματειακές επιτροπές, σε λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές, στην ΟΓΕ, στο κίνημα της ειρήνης. Γιατί το ριζοσπαστικό εργατικό λαϊκό κίνημα έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει  αντιλαϊκά μέτρα, να βγει στην αντεπίθεση απαιτώντας τις  σύγχρονες ανάγκες του. Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους.
 Η νέα χρονιά που ξεκίνησε είναι μία δύσκολη χρονιά. Είμαστε όμως αισιόδοξοι. Ο λαός, οι εργαζόμενοι μπορούν με τη δική τους  οργανωμένη ριζοσπαστική παρέμβαση να οδηγήσουν τα πράγματα σε μία νέα  φιλολαϊκή- αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.
 Πλατανιά Βαγγελιώ
Δάλλας Πάνος
Μπίτση Νεφέλη
Εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση, συνδυασμός  του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου