επιμελείται η Ζωή Ηλία
Τον δρόμο για την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου στα ελληνικά δικαστήρια ανοίγει η ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με βάση την οποία καταδικάστηκε η χώρα μας για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία σκέψης και συνείδησης. Ειδικότερα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποδεικνύει στην ελληνική κυβέρνηση ότι τα ελληνικά δικαστήρια υποχρεούνται να τροποποιήσουν το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την υποχρέωση του θρησκευτικού όρκου έτσι ώστε να γίνει συμβατό με το Αρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την θρησκευτική ελευθερία.
Πιο συγκεκριμένα, με ομόφωνη απόφασή του το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος σε μία πραγματική προσφυγή, κρίνοντας αντίθετη με τις διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την υποχρέωση που επιβάλλεται σε μάρτυρες να δίνουν θρησκευτικό όρκο, όταν καταθέτουν στα ελληνικά δικαστήρια. Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ύστερα από προσφυγή των νόμιμων εκπροσώπων του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι. Συγκεκριμένα. ο Παναγιώτης Δημητράς, ο Γρηγόρης Βαλιανάτος και η Ναυσικά Παπανικολάτου, υποστήριξαν ότι σε 34 ανακριτικές διαδικασίες ή δίκες το 2008 για να καταθέσουν ως μάρτυρες είχαν υποχρεωθεί να αποκαλύψουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, δηλώνοντας ότι δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, προκειμένου να ορκισθούν στη τιμή και την υπόληψή τους και όχι με το χέρι στο Ευαγγέλιο.
Στην απόφασή του το Δικαστήριο σημειώνει ότι η υποχρέωση του θρησκευτικού όρκου στα ελληνικά δικαστήρια, δύσκολα συμβιβάζεται με τη θρησκευτική ελευθερία, όπως την εγγυάται το Αρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και υποδεικνύει στην ελληνική κυβέρνηση να τροποποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να γίνει συμβατό με τη Σύμβαση και να αποφευχθούν παρόμοιες παραβιάσεις της στο μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου