Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Παρεμβάσεις – Προτάσεις

των Κώστα – Πολυχρόνη Τίγκα, Γιάννη Κεχρή, Θανάση Αυγουρόπουλου

 Δημοτικών Συμβούλων Παπάγου - Χολαργού

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 10 Νοε. 2011, οι παραπάνω  Δημοτικοί Σύμβουλοι έκαναν προ Ημερησίας Διατάξεως, την ακόλουθη Παρέμβαση – Πρόταση.
Κοινωνικό Παντοπωλείο

Είναι προφανές πως στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ελληνική κοινωνία με τις απολύσεις, την εργασιακή εφεδρεία, την ανεργία, τη φτώχια, τη μείωση μισθών και την οικονομική κρίση γενικότερα, σημαντικά κοινωνικά στρώματα οδηγούνται σε συνθήκες εξαθλίωσης και οικονομικής δυσπραγίας, φαινόμενα πρωτοφανή για τη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει το ηθικό και κοινωνικό καθήκον να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην οικονομική εξαθλίωση,  συνέπεια της οποίας θα είναι να τρωθεί και  ο κοινωνικός ιστός. Ο δήμος μας, όπως και όλοι οι δήμοι που είναι  οι πιο κοντινοί στον πολίτη φορείς, οφείλουν  να αναλάβουν πρωτοβουλίες και κοινωνικά προγράμματα που θα συντηρούν και θα δυναμώνουν την κοινωνική συνοχή.

Ο θεσμός του κοινωνικού παντοπωλείου άρχισε να λειτουργεί στη Γαλλία κατά την δεκαετία του 1990 ως ένα μέσο προστασίας εκείνων των πολιτών που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη είδη διατροφής.

Στην Ελλάδα ο θεσμός ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια στην Αθήνα, με την συμβολή του ιδιωτικού τομέα, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Αυτή την στιγμή λειτουργούν κοινωνικά παντοπωλεία σε δεκαέξι δήμους, μεταξύ των οποίων είναι:

       •   Δήμος Αθήνας
       •   Δήμος Πειραιά
       •   Δήμος Θεσσαλονίκης 
       •
   Δήμος Ρεθύμνου
       •
   Δήμος Τυρνάβου
       •
   Δήμος Καβάλας
       •
   Δήμος Καλαμάτας
       ●
   Δήμος Χανίων
       •
   Δήμος ΣταυρούποληςΞάνθης
       •
   Δήμος Λάρισας
       •
   Δήμος Αμαρουσίου

Σκοπός του κοινωνικού παντοπωλείου είναι να προσφέρει σε πολύ φτωχές οικογένειες ένα ελάχιστο καλάθι τροφίμων κάθε μήνα. Το καλάθι θα έχει είδη  βασικής διατροφής και αυξημένης θρεπτικής αξίας. Η επιλογή των πολιτών που θα έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, που θα καθοριστούν εξ αρχής και θα ελέγχονται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Κάθε δημότης για να έχει πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο θα πρέπει να είναι κάτοχος ειδικής κάρτας, κάρτα που για να εκδοθεί απαιτείται να:

      ● Είναι δημότης Παπάγου-Χολαργού.

      ● Έχει μικρό ετήσιο εισόδημα π.χ. κάτω των 5000Ε.

      ● Υποβάλει το έντυπο Ε9.

      ● Υποβάλει το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα.

      ● Υποβάλει πιστοποιητικό Οικογενειακής καταστάσεως.

Πριν από λίγους μήνες ο Κώστας-Πολυχρόνης Τίγκας επισκέφθηκε δύο φορές το κοινωνικό παντοπωλείο Λάρισας.  Οι υπάλληλοι του, εκτός της γενικής ενημέρωσης, προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην περίπτωση που αποφασίσουμε να κάνουμε κι εδώ κάτι ανάλογο.

Από γενικότερη έρευνα που κάναμε στα κοινωνικά παντοπωλεία της χώρας υπάρχουν τρία μοντέλα λειτουργίας. Το επικρατέστερο είναι το   μεικτό  σύστημα, όπου ένα μικρό αριθμό προϊόντων, κυρίως τρόφιμα καλύπτει ο δήμος με δική του δαπάνη και ένα άλλο κομμάτι από προσφορές καταστημάτων και ιδιωτών. Και εδώ μπορεί να είναι σημαντική η συμβολή εθελοντικών ομάδων, ενώ η δαπάνη προσωπικού βαρύνει το δήμο.

Γνωρίζοντας τις δυσκολίες  που περνά αυτή την περίοδο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγω της μετάβασης στον Καλλικράτη και της μεγάλης οικονομικής στενότητας,  αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε πρόταση που επιβαρύνει με νέα έξοδα το Δήμο θέλει μελέτη και ιδιαίτερη τεκμηρίωση.  Από την άλλη η οξεία οικονομική κρίση, η οποία προβλέπεται να έχει μεγάλη διάρκεια,  μας αναγκάζει  να ιεραρχήσουμε ξανά τις προτεραιότητές μας, ρίχνοντας μεγαλύτερο  βάρος στον κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θεωρούμε λοιπόν πως το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» πρέπει να είναι μέσα στις πρωτοβουλίες  για τον νέο δήμο Παπάγου-Χολαργού. Εκτιμούμε πως μια τέτοια κίνηση μπορεί να ενεργοποιήσει κοινωνικές δυνάμεις της περιοχής, να πολλαπλασιάσει τις προσφορές τροφίμων αλλά και λοιπών ειδών από καταστήματα και ιδιώτες, ενισχύοντας έτσι την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. 

Προτείνουμε να συσταθεί ένα «Κοινωνικό Παντοπωλείο» με πρωτοβουλία του Δήμου μας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα εξυπηρετήσει αρκετούς δημότες μας και θεωρούμε ότι σαν καταλληλότερη περιοχή  είναι ο Άνω Χολαργός.  

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και η αντιμετώπισή του θέλει ισχυρή βούληση που πιστεύω ότι θα την επιδείξετε.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και την ενημέρωσή μας εντός μηνός όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου