Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΦΩΤΙΑ» ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!


πηγή: Iskra.gr

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ''ΕΞΩΡΑΪΣΜΕΝΕΣ'' ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ, ΕΡΧΕΤΑΙ  Η ΛΥΠΗΤΕΡΗ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑ ΓΙΑ 2012!
ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ...
Μετά τις ευχές Μέρκελ και Σαρκοζί πέρασαν στο... παρασύνθημα. Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον Πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, έγινε σαφές ότι τόσο η εκταμίευση της 6ης δόσης όσο και οι διαπραγματεύσεις για την νέα αποικιοκρατική δανειακή σύμβαση, είναι ευθέως συνδεδεμένες με την άμεση εφαρμογήτων δημοσιονομικών και διαρθρωτικώνμέτρων του μνημονιακού προγράμματος (παλαιού και νέου).
Βέβαια, και ο ίδιος ο Λ. Παπαδήμος δεν πρέπει να είχε κάποιες ενστάσεις, στις υποδείξεις των "Μερκοζί", καθώς ο ίδιος έχει εκφραστεί πολλάκις και με συνέπεια υπέρ της απρόσκοπτης μείωσης των δαπανών, ως μέσο δημοσιονομικής, δήθεν, εξυγίανσης. 
Συνεπώς, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου, που θα ξεκινήσουν σήμερα στις 19:00, θα δείξουν ξεκάθαρα το βάναυσα νεοφιλελεύθερο στίγμα της νέας κυβέρνησηςπου  δεν θα μπορεί να "μακιγιαριστεί" πλέον από δημοσκοπήσεις όπως αυτές που είδαμε το περασμένο σαββατοκύριακο, και οι οποίες έδιναν "περιέργως" υψηλά ποσοστά αποδοχής στη νέα κυβέρνηση.
Φυσικά, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου θα αποτελούν ξεκάθαρο μήνυμα και"προς τα έξω", δηλαδή, την ΕΕ, το ΔΝΤ και τις περίφημες "αγορές". Βέβαια, το μήνυμα αυτό δεν πρέπει να αναμένεται με αγωνία από "τους έξω" καθώς λίγο πολύ τα συμφέροντα αυτά προώθησαν τονΠαπαδήμο στη θέση του πρωθυπουργού και τα ίδια αυτά συμφέροντα πράττουν το ίδιο και στην Ιταλία με τον Μάριο Μόντι, με την αγαστή συνεργασία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και των δύο χωρών.
Πάντως η Κομισιόν επιμένει στις απαράδεκτες απαιτήσεις για γραπτές νεοαποικιοκρατικού χαρακτήρα έγγραφες δεσμεύσεις από τις "βασικές πολιτικές δυνάμεις", σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου, ρίχνοντας απευθείας καρφιά στους γνωστούς"ψευτοτσαμπουκάδες" του Α. Σαμαρά!
    
ΜΕΤΡΑ "ΦΩΤΙΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ...

Σύμφωνα, με όσα έχουν γίνει γνωστά μέσω διαρροών στους δημοσιογραφικούς κύκλους (βλέπε "Τα Νέα" - 14 Νοεμβρίου)το νέο μνημόνιο (περίοδος έως και το 2014), που θα αποτελεί συνημμένο τηςαποικιοκρατικής δανειακής σύμβασης, θα περιέχει απίστευτης σκληρότητας μέτρα.
Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τα Νέα, θα αποτελούν και τη βάση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Παπαδήμου, σήμερα το απόγευμα.
Απαρέγκλιτος στόχος είναι το έλλειμμα να πέσει κάτω του 3% έως το τέλος του 2014. Με τον όροαπαρέγκλιτος στόχος, εννοείται πως όσο υπάρχουν αποκλίσεις στην "αποδοτικότητα" των μέτρων, τόσο περισσότερα μέτρα θα λαμβάνονται.
Οι βασικοί άξονες των μέτρων θα είναι οι εξής:
1. "Εφεδρεία" - Απολύσεις: Αναφέρεται ότι το 2012 θα οδηγηθεί πρόσθετο προσωπικό στην εφεδρεία, το οποίο μπορεί να φτάνει ακόμα και τους 70.000 (πέραν των 30.000 του 2011), σε συνάρτηση με τους φορείς που θα κλείσουν ή θα μειωθούν, αλλά και σε περίπτωση που "παραβιαστεί" ο κανόνας των προσλήψεων. Αφήνεται με άλλα λόγια ανοιχτό το παράθυρο να γίνουν προσλήψεις νέων (και άρα χαμηλόμισθων) δημοσίων υπαλλήλων για αντικατάσταση μεγαλύτερων σε ηλικία (και άρα συγκριτικά "υψηλόμισθων").
2. Μισθολογικό Δημοσίου: Αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μισθολογικών μειώσεων στο δημόσιομέχρι το τέλος του 2012 μετά απο "αξιολόγηση" της μισθολογικής δαπάνης.
3. Ασφαλιστικό: Αφήνεται ανοιχτό το "ενδεχόμενο" νέων μέτρων "κουρέματος" των συντάξεων.
4. Φορολογικό νομοσχέδιο: Προωθείται η κατάργηση όλων σχεδόν των φοροαπαλλαγών που μέχρι σήμερα ελάφρυναν τα λαϊκά στρώματα, ενώ κάθε νοικοκυριό θα υποχρεούται να αποτυπώνει σχεδόν το σύνολο των δαπανών και των αποταμιέυσεων στη φορολογική δήλωση! Επίσης θα υπάρξουν νέα αντικειμενικά κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες.
Ιδιωτικοποιήσεις: Παραμένει ο στόχος για €35 δις από ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας έως τοτέλος του 2014. Σωρευτικά το ως άνω ποσό θα φτάσει τα € 50 δις έως το τέλος του 2015. Μέσα στο2011 θα πρέπει να αντληθεί €1,5 δις και €11 δις συνολικά μέχρι το τέλος του 2012. 
5. Τράπεζες: Προβλέπεται μαϊμού "κρατικοποίηση" όσων τραπεζών δεν πιάσουν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του 10% μέχρι τον Αύγουστο του 2012. Αυτές οι τράπεζες θαν εξυγιανθούν υπό τροϊκανή εποπτεία και εν συνεχεία θα επανιδιωτικοποιηθούν. Επίσης, προβλέπεται ιδιωτικοποίηση τηςΑγροτικής Τράπεζας καθώς και του "δανειοδοτικού" κλάδου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ...  

Την ίδια βέβαια στιγμή που το μνημονιακό πρόγραμμα προχωράει, είναι προεξοφλημένη και η αποτυχίατου ακόμα και ως προς τα κριτήρια των ίδιων των σχεδιαστών του.
Ενδεικτικά πρόσφατη μελέτη της Bank of America - Merill Lynch με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου 2011, ανέφερε πως "οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μιας άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας".
Μάλιστα, η Bofa Merill Lych θεωρεί ανεπαρκές το στόχο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για "μείωση" του λόγου χρέος/ ΑΕΠ στο 120% μέχρι το 2020. Η Bofa - ML, φωτογραφίζει ως βιώσιμο ένα λόγο χρέους/ΑΕΠ γύρω στο 90%..
Από τη μεριά της, η BlackRock Solutions, θεωρεί πως το μόνο αποτελεσματικό μέσο είναι τουποχρεωτικό κούρεμα των δημοσίων χρεών Ελλάδας - Ιρλανδίας - Πορτογαλίας, προς τους ιδιώτες σεποσοστό 75% - 80%....
 Επιπλέον, παρά τον 1,5 χρόνο Μνημονίου, το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού αδυνατεί να κλείσει στο 8,5% και σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις πλησιάζει στο 9%, ήτοι στα 19,5 δισ. ευρώ. Κυρίαρχοι είναι οι φόβοι μεταξύ των αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών για ελλειπή είσπραξη των έκτακτων χαρατσιών, του τέλους επιτηδεύματος και του ειδικού χαρατσιού ακινήτων, λόγω της "οικονομικής αδυναμίας" των φορολογουμένων.
Και φυσικά αυτή η "οικονομική αδυναμία", όλο και θα εντείνεται εκτροχιάζοντας ακόμα περισσότερο τοδημοσιονομικό σκέλος του μνημονιακού προγράμματος...


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου