ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 11/05/2012 ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
πηγή: aganargyroi.gr
Γράφει ὁ συνεργάτης μας ᾿Αλκαῖος:
Καταχειροκροτήθηκε τό πρωῒ 11/05/2012 ὁ πρώην Δήμαρχος ῾Αγίας Παρασκευῆς Βασίλης Γιαννακόπουλος σέ χαιρετισμό πού ἀπηύθυνε σέ ἡμερίδα μέ ἀφορμή τήν ἡμέρα τῆς Εὐρώπης (9η Μαῒου) μέ θέμα: "῾Η Εὐρώπη χθές, σήμερα, αὔριο, Αὐτοδιοίκηση καί Εὐρωπαϊκή προοπτική". Τήν ἐκδήλωση ὀργάνωσε τό Γραφεῖο ᾿Ενημέρωσης τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Κοινοβουλίου στήν ῾Ελλάδα ( ᾿Αμαλίας 8 στό Σύνταγμα, στό κτίριο ὅπου καί ἔχει τήν ἕδρα του) καί ἡ ᾿Αντιπροσωπεία τῆς Εὐρωπαϊκῆς ᾿Επιτροπῆς στήν ῾Ελλάδα σέ συνεργασία μέ τον Εὐρωπαϊκό ῞Ομιλο ᾿Εδαφικῆς Συνεργασίας "᾿Αμφικτυονία", τήν Περιφερειακή ῞Ενωση Δήμων ᾿Αττικῆς καί τήν ῾Ελληνική ῾Εταιρεία Τοπικῆς ᾿Ανάπτυξης καί Αὐτοδιοίκησης. ῾Ο κ. Γιαννακόπουλος μίλησε ὡς ἐκπρόσωπος τῆς Π.Ε.Δ..Α. ( Περιφερειακῆς ῞Ενωσης Δήμων ᾿Αττικῆς). Στόν χαιρετισμό του ὁ πρώην Δήμαρχος τόνισε τήν ἐπιτακτική ἀνάγκη ἡ σημερινή Εὐρώπη -ὑπό τίς παροῦσες μάλιστα οἰκονομικές συνθῆκες- νά ξαναβρεῖ τό κοινωνικό της πρόσωπο καί νά λειτουργεῖ δημοκρατικά σεβόμενη τήν πλειοψηφία τῶν κρατῶν μελῶν της καί ὄχι ὡς ἄτυπο διευθυντήριο πού στήν οὐσία εἶναι σήμερα. Κατέληξε τονίζοντας πώς ἡ ἄγρια ὑποχώρηση τῶν εὐρωπαϊκῶν αὐτῶν ἀξιῶν εἶναι ἱκανή νά ὑποσκάψει τά θεμέλια τῆς Εὐρώπης. Μετά τίς ὁρισμένες εἰσηγήσεις ἐπακολούθησε διάλογος, ὅπου κι ἐκεῖ τοῦ δόθηκε ἡ εὐκαιρία νά ἀναπτύξει τίς ἀπόψεις του γιά τήν Τοπική Αὐτοδιοίκηση στό εὐρύτερο εὐρωπαϊκό πλαίσιο.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Κυρίες και κύριοι,
Η σημερινή μας ημερίδα εύστοχα κατά τη γνώμη μου επιγράφεται « Η Ευρώπη χθές – σήμερα – αύριο». Διότι μέσα στο δυσμενές τοπίο που διαγράφεται σήμερα μπροστά μας, μπροστά στις δυσκολίες, αρρυθμίες και αποτυχίες ακόμη, που χαρακτηρίζουν την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαραίτητο είναι να κοιτάξουμε λίγο προς τα πίσω, ώστε να αποκτήσουμε καλύτερη αίσθηση του ιστορικού χρόνου και των μεγάλων παρακαταθηκών που έχουμε κληρονομήσει.
Η ημερομηνία που έχει οριστεί για να εορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης έχει διπλό συμβολισμό. Αναφέρεται στην ιδρυτική πράξη του αρχικού προπλάσματος της Ενωμένης Ευρώπης αλλά επίσης ταυτίζεται
με την επέτειο της νίκης επί του ναζισμού. Γιατί η νίκη αυτή της ελευθερίας στην Ευρώπη αποτελούσε προϋπόθεση για τη δημοκρατική συνεννόηση των λαών και το τέλος των ατέρμονων πολέμων στη Γηραιά Ήπειρο.
Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα στη νεολαία μας που πρέπει να αντλήσουμε από την φετινή Ημέρα της Ευρώπης. Ότι τα φαντάσματα του ναζισμού δεν έχουν θέση
στην Ευρώπη των λαών και ότι τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού ούτε ξεχνιούνται ούτε παραγράφονται.
Η πορεία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης τα τελευταία 60 χρόνια συνδέεται και με μια άλλη εξέλιξη. Τη δημιουργία σε μεγάλο κομμάτι της ηπείρου μας ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, που στηρίχτηκε και στο πλεόνασμα από τις διαδικασίες της οικονομικής ολοκλήρωσης. Χωρίς αυτό το κοινωνικό κράτος, γενικότερα χωρίς το δικαιότερο κοινωνικό συμβόλαιο που επικράτησε κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, είναι αμφίβολο αν θα υπήρχε η στήριξη των λαών στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Αυτό είναι το δεύτερο μήνυμα της σημερινής ημέρας. Ότι η Ευρωπαϊκή ιδέα δυνάμωσε μέσα σε συνθήκες σχετικής τουλάχιστον κοινωνικής δικαιοσύνης
και η άγρια υποχώρηση αυτών των αξιών και εννοιών σήμερα υποσκάπτει τα θεμέλια της Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση υπήρξε μια διαδικασία δύσκολη, βασανιστική κατά περιόδους. Αυτό γιατί έπρεπε να συνδυάζεται διαρκώς η ανάγκη της πολιτικής αποτελεσματικότητας με τις αρχές της ισοτιμίας των εθνών μέσα στην Ευρώπη
και επίσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών αρχών.
Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια οι Ευρωπαϊκοί λαοί έδειξαν τη δυσφορία τους για το αποκαλούμενο «δημοκρατικό έλλειμμα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και καταψηφίζοντας τη συνθήκη του 2004. Δυστυχώς, το «δημοκρατικό έλλειμμα» γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο. Λειτουργεί πλέον ένα άτυπο Διευθυντήριο που δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία ούτε των κρατών ούτε των πολιτών. Οι αποφάσεις μάλιστα αυτού του Διευθυντήριου μέσα στην σύγχρονη οικονομική κρίση δεν αποδείχθηκαν σωστές και έγκαιρες.
Το τρίτο λοιπόν μήνυμα της σημερινής ημέρας, και με αυτό θα κλείσω τον χαιρετισμό μου, είναι ότι το μέλλον της Ευρώπης απαιτεί αποφάσεις στηριγμένες στη σύμφωνη γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και με σεβασμό στις ανάγκες κάθε κράτους – μέλους. Ο δρόμος που χάραξαν προσωπικότητες όπως ο Ντε Γκόλ και ο Αντενάουερ, ο Μιτεράν και ο Κόλ, ήταν ο δρόμος της επιτυχημένης δημοκρατικής σύνθεσης και όχι της αυταρχικής επιβολής. Και αυτός είναι ο μόνος δρόμος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου