Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΡΕΜΑ! ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΣΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΥΡΙΖΑ


Ποιες είναι οι 12 ακροαριστερές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ


ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. ΣΥΝ, δηλαδή Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμμαχία, ο ΣΥΝ η μεγαλύτερη «συνιστώσα», όπως επικράτησε να λέγονται οι μικρές ή μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες που έχουν σχηματίσει στην ακροαριστερή πλευρά του πολιτικού συνεχούς έναν συμμαχικό πολιτικό φορέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για πολλούς είναι μια προσπάθεια να επανενωθεί η πολυδιασπασμένη Αριστερά. Να υπάρχει η δυνατότητα να είναι μαζί μικροί πολιτικοί σχηματισμοί που για πολλά χρόνια βρέθηκαν ο ένας απέναντι στον άλλο.
Τροτσκιστές, μαοϊκοί, πρώην στελέχη του ΚΚΕ, παλαιά μέλη του ΚΚΕ εσωτερικού και πολλοί άλλοι.:


ΑΚΟΑ (Πορτάλιου)

Η Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά προέρχεται από το ΚΚΕ εσ. Φέρει το στίγμα της ανανεωτικής Αριστεράς και έχει κοινά στοιχεία με τα πρώην Κομμουνιστικά Κόμματα της Γαλλίας και της Ιταλίας. Για το λόγο αυτό ανήκει στους λεγόμενους «ευρωκομμουνιστές». «Το όραμά της για σοσιαλισμό με δημοκρατία, ελευθερία και αυτοδιαχείριση, ο κομμουνιστικός ορίζοντας και η αντίθεση στον σταλινισμό, αλλά και στη νεοσυντηρητική σοσιαλδημοκρατία, είναι βασικά στοιχεία της ιδεολογικής κατεύθυνσης» της ΑΚΟΑ, όπως συστήνεται ο πολιτικός σχηματισμός, που στη Βουλή εκπροσωπείται μέσω του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπανιά.


ΔΗΚΚΙ (Πάντζας)

Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Δημήτρης Τσοβόλας τον Δεκέμβριο του 1995. Σήμερα πρόκειται για ένα κομμάτι του «παλαιού» ΔΗΚΚΙ, που έχει γίνει μία από τις λεγόμενες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αυτοσυστήνεται το ΔΗΚΚΙ «είναι Δημοκρατικό, Πατριωτικό, Κοινωνικό, Πολιτικό Κίνημα που απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες πολίτες. Εχει προοδευτική κατεύθυνση με βάση τις αρχές του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ανθρωπιά, που αποτελούν το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο δράσης του». Προσθέτει επίσης ότι «το τρίπτυχο αυτοοργάνωση -άμεση δημοκρατία- συλλογική ηγεσία αποτελεί τον άξονα δράσης και λειτουργίας για την επίτευξη των στόχων του, για το σταμάτημα της εκμετάλλευσης Ανθρώπου από Ανθρωπο, για την προώθηση της Σοσιαλιστικής Κοινωνικής Αλλαγής».


ΔΕΑ (Αντώνης Νταβανέλος)

Η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά έχει αναφορά στον επαναστατικό μαρξισμό και στην παράδοση των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, Τρότσκι, Λούξεμπουργκ και Γκράμσι. Σύμφωνα με τη ΔΕΑ, «μια νέα κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση, ο σοσιαλισμός, μπορεί να δημιουργηθεί μόνο όταν οι εργάτες πάρουν συλλογικά στα χέρια τους τον έλεγχο όλου του κοινωνικού πλούτου και όταν προγραμματίσουν την παραγωγή και τη διανομή σύμφωνα με τις ανθρώπινες ανάγκες». Με αναφορές στο παρελθόν η ΔΕΑ καταγράφει ότι «η εμπειρία της Ρωσίας αποδεικνύει ότι ακόμα και μια νικηφόρα εργατική σοσιαλιστική επανάσταση, όπως ο Οχτώβρης του 1917, δεν μπορεί να επιβιώσει σε απομόνωση. Τα καθεστώτα της ΕΣΣΔ, μετά την επικράτηση του σταλινισμού, όπως και τα καθεστώτα της Κίνας και των άλλων ανατολικών χωρών ήταν ή είναι κρατικοί καπιταλισμοί, όπου η εκμετάλλευση και η καταπίεση της εργατικής τάξης δεν διαφέρει από της Δύσης. Γι' αυτό υποστηρίζουμε τις εργατικές εξεγέρσεις ενάντια στη γραφειοκρατική άρχουσα τάξη αυτών των χωρών».


Ενεργοί Πολίτες 

Ο Μανώλης Γλέζος είναι ο άνθρωπος που εκπροσωπεί μία από τις ιδρυτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που ονομάζεται Ενεργοί Πολίτες. Μαχητικός ακόμη και σήμερα, παραμένει στην πρώτη γραμμή και δεν αποσύρεται. Τον Ιούνιο του 2005, παρουσιάζοντας με άλλους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ τη διακήρυξη της Πρωτοβουλίας για τη Συσπείρωση της Αριστεράς, απηύθυνε έκκληση σε όλους ανεξαιρέτως τους φορείς της Αριστεράς «να αφήσουν τον μοναχικό τους δρόμο, να συνεργαστούν πολιτικά και να δράσουν ενωμένα για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού». Τότε είχε πει: «Ολοι είμαστε εναντίον της παγκοσμιοποίησης, εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ισχυροί της. Ολοι υπερασπιζόμαστε τα δίκαια των πολιτών και των εργαζομένων, τα δίκαια των λαών. Γιατί, λοιπόν, να μη συνεργαστούμε πολιτικά και να μη δράσουμε ενωμένα; Ας κρατήσει ο κάθε φορέας την ιδεολογική, την πολιτική και οργανωτική αυτοτέλειά του και αυτονομία του. Αλλά ας συνεργαστούμε και ας έχουμε ενότητα στη δράση. Χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονίες».


ΚΟΕ (Σκληροί μαοϊκοί)

Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας είναι, σύμφωνα με πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, η πιο δυναμική συνιστώσα του συμμαχικού σχήματος της Αριστεράς. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αν και δεν συμμετείχε από την αρχή στο εγχείρημα, στις πρόσφατες ευρωεκλογές είχε υποψήφια στη 2η θέση του ευρωψηφοδελτίου. Κάτι που ξεσήκωσε αντιδράσεις κυρίως από τα μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ. Και αυτό διότι μεταξύ άλλων η ΚΟΕ έχει χαρακτηρίσει τον ΣΥΝ «ιδιότυπο αριστερό ρεφορμιστικό φιλοευρωπαϊκό κόμμα, προϊόν εγχειρημάτων της γκορμπατσοφικής περιόδου (1986-1990), ήταν και είναι υπό συνεχή διαμόρφωση και εξέλιξη χωρίς να αναιρούνται τα βασικά του χαρακτηριστικά». Εκδίδει την εφημερίδα «Αριστερά».


ΚΕΔΑ 

Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς. Ιδρύθηκε στις αρχές του 2001, κυρίως από πρώην μέλη του ΚΚΕ, όπως ο Γιάννης Θεωνάς. Δηλώνουν ότι δεν είναι κόμμα και τα στελέχη της για να κάνουν γνωστές τις θέσεις τους εκδίδουν την εφημερίδα «Ενότητα». Στο κείμενο των θεσεώνν τους αναφέρουν ότι η θέση τους «για την κοινή δράση και τη συνεργασία δεν αγνοούσε τα προβλήματα σχέσεων μεταξύ των αριστερών δυνάμεων, τα προβλήματα διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων τα οποία εντάθηκαν μετά την ήττα και την πτώση του "υπαρκτού σοσιαλισμού", ούτε παραγνώριζε το γεγονός ότι θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος ώσπου να κλείσει ο κύκλος της έρευνας, αλλά και της αυτοκριτικής μας για τις αιτίες της ήττας και της πτώσης». Εξηγούν στη συνέχεια όμως ότι «από την άλλη μεριά, δεν παραγνώριζε ούτε παραγνωρίζει το γεγονός πως όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς, χωρίς καμιά εξαίρεση, εκτιμούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ότι τα γενικότερα προβλήματα στον κόσμο, καθώς επίσης και τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας και της κάθε χώρας, αυτά που αφορούν στη διαβίωση της πλειοψηφίας των εργαζομένων, θα οξύνονται όσο οι σημερινοί κυρίαρχοι κύκλοι, η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, του ιμπεριαλισμού, της "νέας τάξης", θα χτυπούν το αποτέλεσμα και όχι τις αιτίες που τα παράγουν. Από την άποψη αυτή είναι λογικό και πολιτικά ορθό να προτείνεται η πλατύτερη συσπείρωση δυνάμεων αλλά και ο ενωτικός αγώνας για τη λύση αυτών των προβλημάτων υπέρ του εργαζόμενου λαού».


Ομάδα Ρόζα (Αυτοί έβαλαν τους λαθρομετανάστες στο Πανεπιστήμιο και μετά στην Υπατία)

Αποτιμώντας το ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΡΟΖΑ, μία από τις συνιστώσες που μπήκε σχετικά πρόσφατα στο εγχείρημα, σχολίαζε ότι «από το βράδυ των εκλογών και μετά, τα ΜΜΕ υποκατέστησαν πλήρως το δημόσιο χώρο της Αριστεράς, με τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ να αμφισβητούν όχι μόνο την πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ίδια του την ύπαρξη».

Η ΡΟΖΑ ανήκει σαφώς στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και οι θέσεις της δεν χωρούν αμφισβήτηση. Τα μέλη της, αναφερόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζουν ότι «δεν θέλουμε να υποτιμά τις διαδικασίες βάσης, συρρικνώνοντας τις ουσιαστικές λειτουργίες του στην κορυφή, και πελαγοδρομεί μεταξύ οργανωτισμού και κεντρικοπολιτικισμού». Προσθέτουν επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «που εμείς θέλουμε, είναι ανοιχτός τόσο στις οργανωμένες δυνάμεις όσο και στους ανένταχτους, διαρθρώνεται με τοπικές πρωτοβουλίες και θεματικά δίκτυα, οργανώνεται από τα κάτω με τη γραμματεία του κυρίως να συντονίζει τη δράση των τοπικών και των θεματικών επιτροπών, διαμορφώνει τη διακριτή αυτόνομη οντότητά του (χωρίς βέβαια να μετατρέπεται σε κόμμα), θεωρεί το λόγο των "ανένταχτων" ίσης βαρύτητας με αυτόν των "ενταγμένων", προκρίνει τη δράση στα κινήματα, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τους πειρασμούς της υποκατάστασης και του καπελώματος. Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο ποια πολιτική πρέπει να ακολουθήσει, αλλά και πώς να την πραγματοποιήσει. Δεν μπορεί να υπάρξει αριστερή πολιτική χωρίς συμμετοχή, αυτενέργεια και άμεση δημοκρατία. Δεν μπορεί να υπάρξει ριζοσπαστικός και κινηματικός ΣΥΡΙΖΑ οργανωμένος στο πρότυπο των παλιών κακών σταλινικών κομμάτων».


Ξεκίνημα (Πρώην Πασόκοι)

Πρόκειται για μια πολιτική ομάδα με ξεκάθαρα τα αριστερά, κάποιοι θα χαρακτήριζαν «αριστερίστικα», χαρακτηριστικά. Λέει «όχι» στο ΝΑΤΟ και στον ευρωστρατό, ζητεί τη διάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας, κατάργηση των χρεών των χωρών του Τρίτου Κόσμου. Δημοσιοποιεί τις θέσεις του μέσω της εφημερίδας «Ξεκίνημα».

Κάνοντας αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών απέδωσε ευθύνες στην ηγεσία του ΣΥΝ για συμβιβασμό προς την «ανανεωτική» τάση του κόμματος, προκειμένου να κρατηθούν οι ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΝ. Μια διαδικασία στην οποία οι ευθύνες της βασικής συντονιστικής ομάδας στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλες, καθώς αποδέχτηκε όλους αυτούς τους συμβιβασμούς κρατώντας τους κρυφούς από τη βάση και τον κόσμο του. «Το αποτέλεσμα ήταν ένα νερόβραστο πρόγραμμα, νερόβραστες και ασαφείς θέσεις, την ίδια στιγμή που η Ανανεωτική τάση έλεγε δημοσίως τα δικά της μπερδεύοντας εντελώς την "κοινή γνώμη"».


Κόκκινο (Οι σούπερ φίλοι του φασίστα Γκρουέφσκι)

Το σχήμα έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της πολιτικής του στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του κοινωνικού φόρουμ, στη δουλειά στους μετανάστες, στην ενίσχυση των κινημάτων αλλά και στην παρέμβαση σε θέματα που έχουν σχέση με τις κλιματικές αλλαγές. Σ' ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζουν στο πρώτο διάστημα της συγκρότησής του «ανέδειξε μια αξιόλογη δυναμική, ενέπνευσε σημαντικό τμήμα του κόσμου της Αριστεράς και του κινήματος. Στη συνέχεια όμως η προσπάθεια αυτή εκφυλίστηκε σε μια εσωστρεφή και γραφειοκρατική διαδικασία κορυφής, που έχασε κάθε επαφή με τον κόσμο της βάσης που στήριξε το εγχείρημα στην αρχική φάση. Η πρότασή μας είναι ότι πρέπει να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία υπέρβασης αυτής της γραφειοκρατικής και εσωστρεφούς λειτουργίας και για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Πρωτοβουλίας σε πανελλαδικό δίκτυο μαχόμενων πρωτοβουλιών βάσης, που θα συγκροτηθούν πανελλαδικά σε ευρύτερο πολιτικό σχηματισμό».


Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας 

Προέρχονται από τη διάσπαση της «Οικολογικής Παρέμβασης» (φίλοι της Δημοκρατίας της Μακεδονίας),εκδίδουν τον «Οικοσοσιαλιστή» και λαμβάνουν μέρος στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη «συμπαράταξη στους περιβαλλοντικούς και πολιτικούς αγώνες». Οι Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας αποδίδουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε σωρεία λαθών που οδήγησαν τον ΣΥΝ στα «όρια της καταστροφής».

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα αναλωθήκαμε σε αντιπαραθέσεις που αφορούσαν την ιεραρχία των συνιστωσών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ιεραρχήσουμε τις πολιτικές μας προτεραιότητες. Κάποια περίοδο, τα αστικά ΜΜΕ έδιναν την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει λειψός στις ευρωεκλογές, καθώς στελέχη άφηναν να εννοηθεί αυτόνομη κάθοδο μέρους του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρουν σ' ένα απολογιστικό κείμενό τους μετά τις ευρωεκλογές. Στο ίδιο κείμενο προσέθεταν: «Ακόμα και οι ψηφοφόροι μας δεν γνώριζαν τις αληθινές μας προθέσεις για ζητήματα όπως π.χ. η σχέση που θέλουμε με το ΠΑΣΟΚ. Τα ΜΜΕ φιλοξενούσαν διαρκώς αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις στελεχών μας».

Αναφερόμενοι στα περιβαλλοντικά θέματα τονίζουν: «Δωρίσαμε την ουσιαστική παρέμβασή μας σε ζητήματα όπως Ελαιώνας, Ασωπός, Αχελώος, λιθάνθρακας, ελεύθεροι χώροι κλπ, στους διάφορους "οικολόγους". Στο όνομα μιας απροσδιόριστης πολιτικής συγγένειας, φοβηθήκαμε να στηλιτεύσουμε την απουσία τους από αγώνες και την "ουδέτερη" ή αμφίβολη στάση τους, αντί να είμαστε κατηγορηματικοί».


Ανένταχτοι Αριστεροί 

Υπάρχει ένας αδιευκρίνιστος αριθμός αριστερών που δηλώνουν «ανένταχτοι», που ψηφίζουν ή θέλουν να λάβουν μέρος στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να ενταχθούν σε κάποια από τις ήδη λειτουργούσες συνιστώσες. Για το λόγο αυτό υπάρχει η ιδέα να δημιουργηθεί ένα είδος συνιστώσας όπου θα ενταχθούν ή να βρεθεί ένας τρόπος να εκπροσωπούνται αναλογικά όπως οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των συνιστωσών. Η λογική που προβάλλεται και ζητείται από κάποιους ανένταχτους είναι μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα. Δύσκολο όμως αυτό να συμβεί για την ώρα. Ο τρόπος που θα υπάρξει κάποιου είδους «ισοτιμία» και αναλογική εκπροσώπηση ακόμη αναζητείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου