Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΑΣΟΚ- ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΑΝ» ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΓΙΑΤΙ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΗΝ «ΚΟΠΡΟ ΤΟΥ ΑΥΓΕΙΟΥ»!


αποκλειστικό!
·        Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το σκάνδαλο των 6 εκατομμυρίων ευρώ, με πρωταγωνιστές ανώτερα στελέχη  του Ελεγκτικού Συνεδρίου 
·        Κουκουλώνει το σκάνδαλο και ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού, Ι. Καραβοκύρης!
του Μάκη Βραχιολίδη
Νέα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, για το μέγα σκάνδαλο του ΟΕΕΚ (Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης), με πρωταγωνιστές ανώτερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μία όζουσα υπόθεση, αφορούσα σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος που υπερβαίνει τα έξι εκατομμύρια ευρώ, χρήματα τα οποία κατηγορούνται ότι λεηλάτησαν κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ανώτεροι δικαστικοί υπάλληλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μαζί με μέλη των οικογενειών τους.


Το θέμα παρουσίασε προ ημερών σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ η «Ελεύθερη Ώρα» και για το οποίο σήμερα έρχονται στη δημοσιότητα νέα στοιχεία-φωτιά για τα οποία ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννης Καραβοκύρης οφείλει να δώσει μια σαφή απάντηση. Το νέο συγκλονιστικό στοιχείο που έρχεται στην επιφάνεια αφορά σε υπουργό, ο οποίος καρατομήθηκε από την θέση του, επειδή ακριβώς επιχείρησε να ξεσκεπαστεί το σκάνδαλο και να αποδοθούν στο δημόσιο, τα χρήματα της διασπάθισης! Πρόκειται για τον  πρώην υφυπουργό Παιδείας κ. Ιωάννη Πανάρετο ο οποίος απομακρύνθηκε από την θέση του τον Ιουνίου 2011.
Η επιστολή που αποκαλύπτουμε και την οποία απέστειλε ο κ. Πανάρετος, όντας Υφυπουργός Παιδείας (αριθ. Πρωτ. 456) στις  22/3/2010  προς τον Γενικό Επίτροπο Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ουσιαστικά έθετε ζήτημα υποχρέωσης των θεσμικών οργάνων, να προστατεύσουν τα συμφέροντα του Δημοσίου και να ανατρέψουν τις συνέπειες της οικονομικής ζημίας. Αυτό όμως, αποδείχθηκε ότι ήταν το …μοιραίο λάθος του κ. Πανάρετου, διότι από τότε δρομολογήθηκαν διαδικασίες αποπομπής του από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου! Σημειώνεται ότι την ίδια περίοδο, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ι. Πανάρετος, εκτός από το σκάνδαλο του ΟΕΕΚ-Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκανε μεγάλη έρευνα για την αποκάλυψη της οικογενειοκρατίας που νέμεται τα Πανεπιστήμια και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δεινά που διατηρεί βαλτωμένη την Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι προσπάθειες του κ. Πανάρετου να εξυγιάνει τα Πανεπιστήμια και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ήταν οι αιτίες που τον έθεσαν εκτός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Μετά από ένα περίπου χρόνο από την μοιραία επιστολή του, ο έως τότε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου αποκαθηλώθηκε από την θέση του υφυπουργού Παιδείας, κατά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης στις 17/6/2011!  Υπογραμμίζεται ότι η επίμαχη επιστολή του Ιωάννη Πανάρετου προς τον Γενικό Επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον Μάρτιο του 2010 κοινοποιήθηκε στην τότε ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, τουτέστιν στους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδη, οι οποίοι, όπως κατέδειξαν τα γεγονότα, είχαν προαποφασίσει να κουκουλώσουν το σκάνδαλο και, προφανώς μαζί με αυτό, να γράψουν στην μαύρη λίστα τον Ι. Πανάρετο. Όπως είχαμε αποκαλύψει, ο εκ των οικονομικών επιθεωρητών που διενήργησαν τον έλεγχο του ΟΕΕΚ, κ. Γ. Μπούτος είχε ενημερώσει από τον Ιανουάριο του 2011 τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αντί να προωθήσει τις διαδικασίες για να καθίσουν στο σκαμνί οι εμπλεκόμενοι και αποδέκτες της καταλήστευσης του δημοσίου χρήματος, έκλεισε στο συρτάρι τους τις πορισματικές εκθέσεις των αρμοδίων οικονομικών επιθεωρητών (Μπούτου και Κουτελάκη), που καταλόγιζαν ευθύνες σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συμμετείχαν στη διασπάθιση του Δημοσίου χρήματος.
Για την υπόθεση του ΟΕΕΚ όπου μεταξύ των άλλων, κατηγορούμενοι είναι οι  Γ. Παπακωνσταντίνου (πρώην Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ) και Δ. Αρσένης (γιος του Γεράσιμου Αρσένη), κινητοποιήθηκε ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Και ένα από τα μεγάλα θύματα αυτής της υπόθεσης ήταν ο Ιωάννης Πανάρετος!!!
Ο ίδιος ο κ. Πανάρετος δήλωσε σιβυλλικά για την επίμαχη επιστολή-έγγραφο: «Το έγγραφο αυτό δεν ήταν μια απλή διαβίβαση έκθεσης "για τις δικές σας ενέργειες". Αποτέλεσε μια ουσιαστική πολιτική παρέμβαση, με όλες τις συνέπειες πως ως τέτοια είχε». Με απλά ελληνικά, ο κ. Πανάρετος έκανε πολιτική παρέμβαση, ζητώντας να γίνει κάθαρση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και οι συνέπειες αυτής της παρέμβασης ήταν να τον ξηλώσουν από το Υπουργείο Παιδείας!
Η επιστολή-γροθιά του κ. Πανάρετου προς τα συμφέροντα του ΠΑΣΟΚ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει ως εξής:
  «Μαρούσι, 22 Μαρτίου 2010
Α.Π.: 456

Προς: Γενικό Επίτροπο Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Κοιν.: 1. Υπουργείο Οικονομικών 
α) Υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου
β) Υφυπουργό κ. Χ. Σαχινίδη
2. Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργό κ Χ. Καστανίδη 
3. Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή

Εσωτ. Διανομή: 
α)Υπουργό κ Α. Διαμαντοπούλου
β)Υφυπουργό κ. Π. Χριστοφιλοπούλου


Θέμα: Μη υλοποίηση των αποτελεσμάτων ελέγχου στον ΟΕΕΚ

Σχετ. : 1. Η αριθμ. ΓΕΔΔ. Φ.512/07/2140/11/2/2010 επιστολή του Γενικού Επιθεωρητή ΔΔ
2. Η αριθμ ΓΕΔΔ. Φ. 512/07/3193/2/3/2010 συμπληρωματική επιστολή του ΓΕΔΔ 

Κύριε Γενικέ Επίτροπε,

Σας διαβιβάζουμε τις παραπάνω σχετικές επιστολές του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, με τις οποίες
• ενημερώνει τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την εξέλιξη της υπόθεσης του ελέγχου, που διενεργήθηκε στον ΟΕΕΚ από την Οικονομική Επιθεώρηση για την περίοδο 1997-2003. 
• ζητά την παρέμβαση τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της παραγραφής των απαιτήσεων του Δημοσίου από αχρεωστήτως καταβληθείσες αμοιβές σε στελέχη του ΟΕΕΚ, επισημαίνοντας την αιτία του συγκεκριμένου κινδύνου.
• θέτει υπόψη τους την από 23/2/2010 επιστολή του Οικονομικού Επιθεωρητή, όπου παρατίθενται οι λόγοι που τον αναγκάζουν να προσφύγει στην OLAF, ως έσχατη προσπάθεια για την υλοποίηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου, προκειμένου το Δημόσιο να μην υποστεί  ζημία από τις παράνομες αποζημιώσεις, που έλαβαν στελέχη του ΟΕΕΚ κατά την προαναφερόμενη περίοδο

Από το περιεχόμενο των επιστολών του ΓΕΔΔ, των επισυναπτόμενων σ’ αυτές εγγράφων και όλων των στοιχείων που τέθηκαν υπόψη μας, ύστερα από αίτημά μας,
προκύπτει η υποχρέωση όλων μας, ως θεσμικών οργάνων, να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του Δημοσίου, ανατρέποντας τις συνέπειες της οικονομικής ζημίας, που επήλθε στο Δημόσιο, λόγω της αχρεώστητης καταβολής αμοιβών σε στελέχη του ΟΕΕΚ και της θεώρησης αυτών, ως νόμιμων, από το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τον προληπτικό έλεγχο.

Κατόπιν αυτού σας παρακαλώ, λόγω του θεσμικού σας ρόλου, να παρέμβετε προκειμένου να εξαντληθούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο δυνατότητες για την επανεξέταση των ήδη θεωρημένων και κρινόμενων ως νόμιμων από τον αρμόδιο Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου παράνομων δαπανών, σύμφωνα με τα ευρήματα του ελέγχου. 

Ευελπιστώ ότι θα συμπράξετε στην προσπάθεια να αποδείξουμε στην Ελληνική Κοινωνία ότι οι έλεγχοι της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών διενεργούνται για να διασφαλίζουν την νόμιμη, ορθολογική, αποτελεσματική και αποδοτική χρήση του δημόσιου χρήματος και ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων εφαρμόζονται προσθέτοντας αξία στην δημόσια διαχείριση.

Ο Υφυπουργός
Ιωάννης Πανάρετος» 


Αμείλικτα ερωτηματικά!
Βαριές είναι οι ευθύνες για τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος καταγγέλλεται ότι κωλυσιεργεί και επιχειρεί να κλείσει το μεγάλο σκάνδαλο χωρίς να αποδοθούν οι ευθύνες προς τους υπολόγους.  Παρά τις εκκλήσεις του οικονομικού επιθεωρητή κ. Μπούτου να του επιδοθεί το πόρισμα του 3ου κατασταλτικού ελέγχου, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού αρνείται, αν και έχει το πόρισμα στα χέρια του από τον περασμένο Ιανουάριο, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι επιδιώκει να κουκουλώσει μια όζουσα υπόθεση, ώστε αυτή να φτάσει στο Β΄ Κλιμάκιο, είτε αποδίδοντας ως λευκές περιστερές τους εμπλεκόμενους είτε να απομειώσει στο ελάχιστο τις ευθύνες τους για να πέσου στα μαλακά οι υπόλογοι.. Και αυτό επιχειρείται, χωρίς να λάβει καμία γνώση ο κ. Μπούτος, με συνέπεια ο τελευταίος να μην προλάβει να προσβάλλει έγκαιρα τυχόν πόρισμα-συγχωροχάρτι για τους υπευθύνους. 
Ο κ. Καραβοκύρης, αν και γνωρίζει και έχει στα χέρια του την επιστολή-γροθιά του πρώην υφυπουργού κ. Πανάρετου με την οποία ζητείται να προστατευτούν τα συμφέροντα του δημοσίου από την οικονομική ζημιά που προκάλεσε το σκάνδαλο του ΟΕΕΚ, πιθανότατα την έχει καταχωνιάσει στο συρτάρι του!
Εάν η χώρα έχει φτάσει σε αυτό το κακό χάλι, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πλημμελή τρόπο με τον οποίο βεβαίωνε τις δαπάνες το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όταν μάλιστα στους κόλπους του έλαβε χώρα ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, με βασικούς πρωταγωνιστές στελέχη του Ελεγκτικού, διασπαθίζοντας δημόσιο χρήμα που ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ, τότε ισχύει αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός: το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Γι’ αυτό τον λόγο η τρόικα υποκατέστησε το Ελεγκτικό, επειδή το τελευταίο απέτυχε στη δουλειά του, αφήνοντας ακόμη και μαύρο χρήμα να διακινείται στις τάξεις του! Με υπογραφές …νομιμοποίησης της διαφθοράς, από τα αρμόδια, εντεταλμένα όργανά του!
Τα ερωτήματα που υποβάλλονται προς τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι αμείλικτα:
Κύριε Πρόεδρε,
* Για ποιο λόγο δεν καταλογίζονται οι παράνομες αποζημιώσεις στα συμμετέχοντα στο σκάνδαλο στελέχη του Ελεγκτικού, μολονότι έχουν περάσει τρία χρόνια από την ολοκληρωμένη και με αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία έκθεση του Οικονομικού Επιθεωρητή Γ. Μπούτου;
* Η μη ολοκλήρωση του κατασταλτικού ελέγχου στον ΟΕΕΚ, από την πλευρά του Ελεγκτικού, εννέα σχεδόν χρόνια από την έναρξή του, οφείλεται μόνο σε πλήρη αναποτελεσματικότητα ή σε προσπάθεια συγκάλυψης, όπως καταγγέλλει ο Οικονομικός Επιθεωρητής;
* Ποια πειθαρχικά μέτρα λήφθηκαν κατά των εμπλεκομένων στελεχών του Συνεδρίου;
Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και ζητούν απαντήσεις. Φτάνει πια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου