Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΙΓΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ!


του Κώστα-Πολυχρόνη Τίγκα
Υποψηφίου Δημάρχου

        Η διαβούλευση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο(ΓΠΣ) Παπάγου έγινε με πρωτοβουλία της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης» Παπάγου-Χολαργού και του επί κεφαλής της, Δημοτικού Συμβούλου και Υποψηφίου Δημάρχου Κώστα-Πολυχρόνη Τίγκα, στην ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ σε δύο συναντήσεις, στις 7 και στις 23 Οκτωβρίου 2013.

               1η Συνάντηση: Στις 7 Οκτ.2013 έγινε η 1η συνάντηση με σκοπό την ενημέρωση των δημοτών για τις προβλέψεις της Β΄ Φάσης του ΓΠΣ. Αντηλλάγησαν απόψεις, έγινε ευρύτατος διάλογος και στη συνέχεια οι περευρεθέντες συμπλήρωσαν έντυπο με τις προτάσεις τους.

        Όλα τα συμπληρωμένα έντυπα δόθηκαν για μελέτη, επεξεργασία και διαμόρφωση προτάσεων στην επιτροπή που είχε συσταθεί και αποτελείτο από Πολεοδόμο, Τοπογράφο Μηχανικό και δύο Πολιτικούς Μηχανικούς.

               2η Συνάντηση: Στις 23 Οκτωβρίου έγινε η 2η συνάντηση με σκοπό την παρουσίαση των προτάσεων της επιτροπής. Μετά από ευρεία συζήτηση και με κάποιες μικρές τροποποιήσεις υιοθετήθηκαν οι προτάσεις που αναλυτικά αναφέρονται πιο κάτω και που αποτελούν το αποτέλεσμα της διαβούλευσης.




Προτάσεις



         Συντελεστής Δόμησης: Προτείνεται να παραμείνει 1 αντί να γίνει 0,8 που προτείνει ο μελετητής, γιατί:

               α. Δεν διατηρείται η φυσιογνωμία του προαστίου που είναι βέβαιο ότι έχει αλλοιωθεί με τα τόσα πολλά 3όροφα και 4όροφα που έχουν ήδη κατασκευασθεί. Μάλιστα τούτο γίνεται πιο κατανοητό αν λάβουμε υπόψη ότι τα 1 ή 2 ορόφων κτίσματα είναι πάρα πολύ λίγα.

              β. Είναι κοινωνικά άδικο γιατί διαχωρίζει τους δημότες σε τυχερούς και ατυχήσαντες για όσους δεν κατάφεραν να κτίσουν.

                            γ. Πλήττονται τόσο οι οριζόντιες όσο και οι κάθετες ιδιοκτησίες αν δεν έχουν κτισθεί.

                            δ. Περιορίζει την κληρονομική δυνατότητα του γονέως παρόχου και αποτελεί ουσιαστικά αρνητική παρέμβαση σε δικαιώματα ιδιοκτησίας.

                            Ίσως  η πρόταση μείωσης του ΣΔ να είχε νόημα αν γινόταν  προ 20 ή 30 ετών.

          Ύψος κτίσματος : Προτείνεται να παραμείνει στα 14μ. αντί να γίνει 11μ., που προτείνει ο μελετητής, γιατί:

               α.  Το ζήτημα είναι φλέγον.

               β. Μείωση του ύψους σημαίνει ελάττωση των χώρων κατοικίας, απαγόρευση ενός ορόφου, άρα μείωση της περιουσίας.

               γ. Η υποχρεωτική στέγη στις νέες κατασκευές και η μη υποχρέωση των ιδιοκτητών των παλαιοτέρων σπιτιών δημιουργεί μια έντονα αντιαισθητική εικόνα.

                δ. Η στέγη είναι το κυριότερο μέσο παρανομίας, γιατί σηκώνεται λίγο πιο ψηλά η γύρω τοιχοποιία και εσωτερικά γίνεται πατάρι δηλαδή στην ουσία ένας όροφος.

                   Καταστήματα στην  κάθοδο της οδού Αναστάσεως αριστερά και της Εθνικής Αμύνης Δ και Α. Προτείνεται να μη γίνουν και να διατηρηθούν τα υφιστάμενα mini markets.

                 α. Όταν κάποιος μένει στην αριστερή πλευρά της οδού Αναστάσεως και κάνοντας 9 βήματα βρίσκεται στα μαγαζιά του  απέναντι πεζοδρόμιου. Ποιος ο λόγος να γίνουν και στο αριστερό πεζοδρόμιο καταστήματα. Δεν εξυπηρετείται κανένας.

                 β. Πέραν τούτου η Αναστάσεως είναι δρόμος στενός, κατηφορικός και δεν επιτρέπει το παρκάρισμα.

                  γ.Ακόμη θα πρέπει να σκεφθούμε ότι ο Δήμος είναι ένας και στο Χολαργό υπάρχουν καταστήματα. Νέα καταστήματα πλήττουν τα ήδη υπάρχοντα που με πολλή μεγάλη δυσκολία διατηρούνται υπό τις σημερινές τραγικές συνθήκες.

                δ. Εγκαταλείπονται, η Αναστάσεως που από «αμιγούς» κατοικίας γίνεται «γενικής κατοικίας» και η Εθνικής Αμύνης που από «αμιγούς» κατοικίας γίνεται «Εμπορικό Κέντρο».

                ε. Προτείνουμε τα mini markets, τα μαγαζιά της γειτονιάς, τα μαγαζιά της κοινωνικής σχέσης, της ζεστής αυτής σχέσης. Αυτό που πάντα ήταν ο Παπάγος και που χάρις σε αυτή την εικόνα διατήρησε σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική του συνοχή.

                            στ. Τα mini markets έχουν τρία πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα:

                           Είναι χώροι καθημερινής συνάντησης των κατοίκων.

                Δεν  χρειάζονται αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις.

                Δεν καταπονούνται οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας.

               ζ. Νομιμοποίηση όλων των υφισταμένων mini markets  που αποδεδειγμένα εξυπηρετούν τις σημερινές παγιωμένες ανάγκες και αλλαγή χρήσης γης, αλλά και  κατάργηση εντός διετίας των λίγων  εκείνων που δεν χρειάζονται. Εξ άλλου και τώρα στις αμιγούς κατοικίας περιοχές κάποιες δραστηριότητες από αυτές προβλέπονται.

          Προτείνεται να μη γίνει το υπόγειο πάρκινγκ στο ΟΤ 168 και αντί αυτού να γίνει στο χώρο όπου τώρα υπάρχει το υπαίθριο Αναστάσεως και Μεσογείων.

          ΟΤ 217: Οι χρήσεις που προτείνονται για το ΟΤ 217, δηλαδή Αστ. Τμήμα, Υποθηκοφυλακείο και ΚΕΠ, είναι λίγες και ήπιες. Να ληφθεί υπόψη και το μεγάλο κόστος αγοράς.

          Απορριμματοφόρα: Να συγκεντρωθούν στην ΑΛΦΑ ΒΕΤΟΝ όλα τα απορριμματοφόρα και να αποδεσμευτεί η δασική έκθεση όπου είναι σήμερα.

          Γηροκομείο: Η πλατεία Δερέκα που προτείνεται δεν είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος. Είναι γεγονός ότι τους ανθρώπους κάποιας ηλικίας τους θέλουμε μέσα στη ζωή και όχι στην απομόνωση, όχι όμως ανάμεσα σε τρία σχολεία.

          Υποβάλλουμε τις πιο πάνω προτάσεις συνεπείς στην ανάγκη της ευρύτερης δυνατής διαβούλευσης με τους συνδημότες μας, δεδομένου ότι το ΓΠΣ αφορά όλους. Στην προσπάθειά μας αυτή  που κάναμε πράξη με τις δύο ανοικτές δημόσιες συναντήσεις στις 7 και 23 Οκτωβρίου 2013, είχαμε τη συμμετοχή πολύ μεγάλου μέρους των κατοίκων της πόλης μας και γι αυτό τους ευχαριστούμε θερμά.

          Ακόμη θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι τις προβλέψεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού(ΝΟΚ), που είναι καθαρά Διοικητικές Πράξεις κάποιων υπηρεσιών του Υπουργείου και τροποποιούνται εύκολα,  η κοινωνία μας δεν τις εμπιστεύεται. Αντίθετα δείχνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε ότι ξεκινά από το αιρετό όργανο του Δήμου δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο.

          Παρακαλούμε οι πιο πάνω προτάσεις να αξιολογηθούν ανάλογα και να ληφθούν υπόψη στο τελικό κείμενο του ΓΠΣ που θα έλθει για συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, όπου και θα τοποθετηθούμε.






1 σχόλιο:

  1. Η Χριστίνα Πολυκαλά γράφει ανερυθρίαστα στις 23-10-2013 :
    "Για δε το σημερινό επιτρεπόμενο ύψος των 14 m, πιστεύουμε ότι συνέβαλε καθοριστικά στην υποβάθμιση του Παπάγου."
    Το σπίτι της έχει υπερβεί ακόμα και το επιτρεπόμενο ύψος των 14μ. Δηλαδή υποβάθμισε και δη ανεπίτρεπτα τον Παπάγο. Καλά, δεν υπάρχει αιδώς. Ούτε ντροπή δεν υπάρχει ;; Ούτε τσίπα ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή