Ημέρα δοκιμών και σύγκρουσης η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος σήμερα 5 Ιουνίου και η παράταξη «Συνεργασία για τις 8Προτάσεις» συμμετείχε στην πρωτοβουλία της ΔΑΠΑΧΟ για την αποψίλωση επικίνδυνων περιοχών του δήμου μας, εν όψει του καλοκαιριού, θυμίζοντας ότι το Περιβάλλον είναι κάτι που πρέπει να μας ενώνει διότι αφορά στο μεγάλο σπίτι όλων μας και στην ποιότητα της ζωής μας που δεν αγοράζεται.
Οι 8Προτάσεις όμως θυμίζουν επίσης ότι το Περιβάλλον πρέπει, αλλά δεν έχει κατορθώσει ακόμη να μας ενώσει, αν και είναι σίγουρο ότι όλοι ενδιαφέρονται γι αυτό, όλοι το υπερασπίζονται και όλοι εύχονται να είχαμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Μας χωρίζει η διάθεση και η πρόθεση για σύγκρουση με τα καταναλωτικά πρότυπα και τα οικονομικά συμφέροντα που έχει αναπτύξει ο σύγχρονος τρόπος της παραγωγικής διαδικασίας.
Μας χωρίζουν οι πολιτικές επιλογές για την άρση των περιβαλλοντικών όρων στις παραλίες, στο πάρκο Γουδί και τον αστέρα της Βουλιαγμένης.
Μας χωρίζουν οι πολιτικές επιλογές για τον Ασωπό, για την χωροθέτηση των ΧΥΤΑ και τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, ακόμη και για τα χημικά της Συρίας και πολλά άλλα.
Και αυτός ο διαχωρισμός είναι πολυεπίπεδος και αφορά κάθε δημόσιο θεσμό όπως και την αυτοδιοίκηση διότι η πραγματική προστασία του περιβάλλοντος λειτουργεί και στην μικροκλίμακα του δήμου.
Και εκεί η κοινωνία όπως και στη μεγάλη παγκόσμια κλίμακα χρειάζεται ξεβόλεμα και σύγκρουση με τις συνειδήσεις και τις συνήθειες.
Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται σύγκρουση και ξεβόλεμα για να εφαρμόσεις την βιώσιμη κινητικότητα, για να απελευθερώσεις τα πεζοδρόμια από τα Ι.Χ. και να τα πλατύνεις ή να πετάξεις από πάνω τους τον αστικό εξοπλισμό, μειώνοντας τις θέσεις στάθμευσης.
Χρειάζεται αλλαγή συνηθειών και αντιλήψεων για να μειώσεις τις λειτουργικές δαπάνες όπως τις εκδηλώσεις, και να διαθέσεις πόρους στον καθαρισμό και την προστασία του Υμηττού.
Χρειάζεται σύγκρουση για να πατάξεις την κακή συνήθεια των οικοδομικών αυθαιρεσιών, για να αφαιρέσεις από παντού τις ταμπέλες, για να μην πάρεις δάνεια και να μην σπαταλήσεις πόρους του αύριο, για να παραχωρήσεις μέρος του δρόμου στο ποδήλατο, για να κάνεις σεβαστούς τους ποδηλατόδρομους, για να καθιερώσεις την αειφορία, για να φυτευτούν τα δέντρα εντός των κήπων και όχι στα πεζοδρόμια.
Το περιβάλλον, λοιπόν, δεν κατόρθωσε ακόμη να μας ενώσει. Υπάρχει ο διαχωρισμός της διάθεσης και της απόφασης για σύγκρουση, με νοοτροπίες, αντιλήψεις, καταναλωτικές προτεραιότητες και για να επιβάλουμε τελικά, όρους αειφορίας.
Η Παγκόσμια ημέρα του Περιβάλλοντος, όπως και κάθε παγκόσμια ημέρα έχει ουσία όταν αποτελεί ευκαιρία δοκιμών και σύγκρουσης με τις καθεστηκυίες αντιλήψεις, εφαρμόζει εναλλακτικές μορφές διαχείρισης του φυσικού πλούτου και του περιβάλλοντος και καθιερώνει νέες συνήθειες.
Με αυτήν την έννοια συγχαίρουμε τους εθελοντές της ΔΑΠΑΧΟ για την δοκιμή κινητοποίησης του κόσμου, οργάνωσης και διαχείρισης κοινού, αφύπνισης και εργομετρικής μελέτης και την καλούμε να κάνει απολογισμό για την δράση της και να τον παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον κόσμο.
Με την ελπίδα να κάνουμε παραγωγικές τις Παγκόσμιες Ημέρες και του χρόνου η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος να είναι διαφορετική από την φετινή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου