Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ: "ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΜΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ"

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Το Φυσικό μας Περιβάλλον και ο ‘Ανθρωπος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας δώσουμε στον εαυτό μας το ερέθισμα να συνειδητοποιήσουμε ότι η Γη δεν έχει ‘Εξοδο Κινδύνου. Ζούμε σε αυτή και ζούμε χάρη σε αυτή. Από την εμφάνιση όμως του ανθρώπου στη γη, άρχισε ένας ανελέητος αγώνας επιβίωσης, ένας αγώνας για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής του. Στο μακρύ δρόμο της εξέλιξής του ο άνθρωπος, προσπαθώντας να επιτύχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αγαθών, να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής και να προοδεύσει, δεν αντιμετώπισε το περιβάλλον με σεβασμό και με αρχές αειφορίας, αρχές που, μάλλον στην αρχή αγνοούσε.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για να επαναπροσδιοριστεί η σχέση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος, μια σχέση που έχει διασαλευτεί από την εποχή που ο άνθρωπος διαχώρισε τον εαυτό του από τη φύση και την αντιμετώπισε ως κάτι απρόσωπο, δηλαδή, κάτι που μπορεί να το εκμεταλλευτεί. Στη σύγχρονη εποχή η επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον έχει συνδεθεί πολλές φορές με την κλιματική αλλαγή, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα δασικά οικοσυστήματα.
Προς το παρόν, κυρίαρχος στη σύγκρουση μεταξύ του ανθρώπου και του περιβάλλοντος φαίνεται να βγαίνει ο άνθρωπος. Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει της προσοχής ότι,τη βίαιη παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση θα ακολουθήσει και μια εξίσου βίαιη αντίδραση της φύσης, που θα αποσκοπεί στην επαναφορά της ισορροπίας.

        Ζούμε σ΄ένα από τους πιο όμορφους Δήμους όπου κυριαρχεί ο Υμηττός και το πράσινο και δυστυχώς αυτά που έχουν γίνει είναι ελάχιστα έως τίποτε. Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας. Πίστη και δέσμευσή μας είναι να αγωνισθούμε αδιάκοπα για την προστασία και ανάπλαση του Υμηττού μας, χωρίς αποχαρακτηρισμούς, οικοπεδοποιήσεις και καταπατήσεις.
Συνεπείς προς τις απόψεις μας αυτές ήλθαμε σήμερα εδώ στο χώρο του ΔΟΠΑΠ όλοι εμείς δηλαδή, ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας-Πολυχρόνης Τίγκας, στελέχη και φίλοι της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για να προσφέρουμε εθελοντικά τις υπηρεσίες μας στην αποψίλωση και καθαριότητα του περιβάλλοντος χώρου.
 Αναμένουμε από τη νέα Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί σοβαρά με το περιβάλλον και τον Υμηττό γενικότερα, πράγμα που η απερχόμενη Διοίκηση δεν έκανε και αδιαφόρησε προκλητικά. Ακόμη ας μην ξεχνάμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την καθαριότητα και ευπρέπεια  των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου, αποτελούν ζήτημα υψηλής προτεραιότητας που συμβάλλει καθοριστικά στην ποιότητα της ζωής μας.

Τέλος, θα πρέπει να γίνει βίωμά μας αυτό που υποστήριξε ο Francois-ReneChatobriand ότι “τα δάση προηγούνται των λαών, οι έρημοι τους ακολουθούν”.

1 σχόλιο: